Gluteeniton elämä » Reseptejä » Juhlavuoden pikkuleipäkilpailun reseptit

Juhlavuoden pikkuleipäkilpailun reseptit

Keliakialiiton 40-vuotisjuhlan kunniaksi järjestettiin pikkuleipäkilpailu. Voittajaksi selviytyivät porilaisen Pirkko Holmin kauniit ja maukkaat mokkaleivokset. Kunniamaininnan saivat saivat sauvolaisen Kaisa Sillanpään kookos-aprikoosipikkuleivät.

Mokkaleivokset



Mokkaleivokset

Taikina:

125 g voita
3½-4 dl gluteenitonta jauhoseosta (250–300 g)
1 tl leivinjauhetta
1 tl psylliumia
3 rkl sokeria
3 rkl kermaa
1 kananmuna

Täyte:

75 g voita
1 rkl sokeria
1 rkl väkevää kahvia

Kuorrute:

2 dl tomusokeria
1-1,5 rkl väkevää kahvia


Mittaa jauhot ja lisää joukkoon leivinjauhe ja psyllium. Nypi huoneenlämpöinen voi ja jauhoseos murumaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon sokeri, kerma ja kananmuna. Sekoita sähkövatkaimella tasaiseksi taikinaksi, joka saa olla aika jäykkää. Taputtele taikina litteäksi ja laita kelmuun käärittynä tai muovipussissa jääkaappiin jäähtymään muutamaksi tunniksi, jolloin sitä on helpompi kaulia.

Kauli jäähtynyt taikina jauhotetulla työpöydällä (käytä gluteenitonta jauhoseosta) levyksi.

Ota levystä pyöreällä muotilla ympyröitä tai sydänmuotilla pieniä sydämiä ja nosta varovasti leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Pikkuleipien määrä riippuu muottien koosta.

Paista 200 asteisessa uunissa noin 7 min. Nosta pikkuleivät paistamisen jälkeen heti pois pelliltä jäähtymään. Anna jäähtyä hyvin ennen täyttämistä.

Valmista täyte: hiero voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon kahvi ja sekoita tasaiseksi.

Levitä täytettä puolelle pikkuleipäpohjista ja paina kansiosa päälle.

Kuorrutetta varten lisää kahvia vähän kerrallaan tomusokerin joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Pursota pikkuleipien päälle.

Säilytä valmiit pikkuleivät kylmässä. Voit myös pakastaa ne. Täytetyt pikkuleivät säilyvät jääkaapissa muutaman viikon ja pakastimessa pari kuukautta. Tarjolle pikkuleivät kannattaa laittaa kylmänä, ettei täyte pursuile ulos.

Vinkki 1: Voit valmistaa taikinaa kerralla isomman erän ja pakastaa siitä osan pienissä erissä.

Vinkki 2. Voit leipoa pikkuleipäpohjia etukäteen ja täyttää ne tarjoilupäivää edeltävänä päivänä. Muista säilyttää pikkuleipäpohjat huoneenlämmössä, ilmatiiviissä rasiassa. Pohjat säilyvät hyvinä 2–3 viikkoa, pakastimessa muutaman kuukauden.


Resepti: Pirkko Holmi

Kookos-aprikoosipikkuleivät


12 kpl

Kookos-aprikoosipikkuleivät

25 g voita tai margariinia
1 kananmuna
¾ dl ruokokidesokeria tai hienoa sokeria
100 g kookoshiutaleita
3 rkl perunajauhoja
noin 50 g paistonkestävää aprikoosimarmeladia tai muuta paistonkestävää marmeladia


Sulata rasva. Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi. Lisää vaahtoon kookoshiutaleet, perunajauhot ja sulatettu rasva. Sekoita ainekset hyvin sekaisin. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Annostele leivinpaperin päälle lusikalla pieniä kekoja ja muovaa niihin öljytyn lusikan avulla tai kosteilla käsillä haluttu muoto.

Paina jokaisen keon keskelle pieni syvennys ja laita teelusikallinen marmeladia jokaisen pikkuleivän päälle. Paista pikkuleipiä 200 asteessa noin 7 minuuttia. Vedä pikkuleivät pois pelliltä jäähtymään leivinpaperin avulla. Nostele tarjolle vasta jäähtyneinä.

Annosta on helppo suurentaa tarvittaessa.

Vinkki: Ruokokidesokeri on kosteampaa kuin hieno sokeri ja tekee pikkuleivistä pehmeämpiä., mutta ohje onnistuu myös käyttämällä hienoa sokeria.

Resepti: Kaisa Sillanpää