Gluteeniton elämä » Reseptejä » Mustikkareseptejä

Mustikkareseptejä

Mustikkatiikerikakku

Mustikka-murupiirakka


1 uunipellillinen

6 dl hienoa gluteenitonta jauhoseosta
1 tl soodaa
1 tl vanilliinisokeria
3 dl sokeria
250 g margariinia sulatettuna
1 kananmuna
2 ½ dl piimää
4 dl pakastemustikoita


Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon sulatettu margariini. Nypi taikina murumaiseksi. Nosta taikinasta kolmasosa toiseen kulhoon myöhempää käyttöä varten. Lisää suurempaan taikinamäärään kananmuna ja piimä. Sekoita taikina tasaiseksi. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipannulle. Ripottele pinnalle mustikat. Ripottele päällimmäiseksi murumainen taikinaseos. Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

Mustikkatiikeri



250 g margariinia
2 ½ dl sokeria
4 kananmunaa
4 dl hienoa gluteenitonta jauhoseosta
2 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria
1 limetin raastettu kuori

Mustikkaraita:

1 dl jäisiä mustikoita
2 rkl sokeria


Voitele ja jauhota iso kakkuvuoka (n. 1,8 l). Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmunat yksitellen vatkaten. Sekoita keskenään jauhoseos, leivinjauhe, vanilliinisokeri ja limetinkuori ja lisää taikinaan. Sekoita taikina tasaiseksi. Ota taikinasta 1/3 toiseen kulhoon. Soseuta kohmeiset mustikat sokerin kanssa. Lisää mustikkasose pienempään osaan kakkutaikinasta.

Kaada puolet vaaleasta taikinasta kakkuvuokaan ja päälle mustikkataikina. Nostele vielä päällimmäiseksi vaaleaa taikinaa. Paista 175-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 1 tunti. Kumoa kakku jäähtyneenä.

Vinkki! Vuoan jauhotukseen sopivat mm. gluteeniton jauhoseos tai korppujauho, manteli- ja pähkinärouhe tai kookoshiutaleet.

Mustikka-rahkapullat


20 kpl

Mustikkarahkapullat

Taikina:

3 dl maitoa
25 g hiivaa
2 tl psylliumkuorijauhetta
1 kananmuna
1 dl sokeria
3/4 tl suolaa
1 tl kardemummaa
75 g margariinia tai voita
6-7 dl hienoa gluteenitonta jauhoseosta

Täyte:

4–5 dl mustikoita
1 prk (250 g) maitorahkaa
1 dl sokeria
1 kananmuna
1 tl kardemummaa

Voiteluun: munaa


Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon psylliumkuorijauhe ja anna turvota 10 minuuttia. Lisää muna, sokeri, suola, kardemumma, pehmeä margariini ja jauhoista 3 dl. Vatkaa taikinaa sähkövatkaimella tai yleiskoneessa muutama minuutti. Lisää loput jauhot ja vatkaa vielä muutama minuutti. Muotoile taikinasta tanko hyvin jauhotetulla pöydällä. Jaa yhteensä 20 osaan.

Pyörittele palat pulliksi kämmenien välissä. Kohota pullat hyvin (noin 15 minuuttia) leivinpaperin päällä pellillä. Paina kohonneisiin pulliin syvennykset tasapohjaisella juomalasilla. Pistele syvennykset haarukalla.
Voitele piirakoiden reunat munalla. Ripottele syvennyksiin mustikat. Sekoita rahkan joukkoon sokeri, kananmuna ja kardemumma. Jaa täyte mustikoiden päälle. Paista 225-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia.

Mustikkamuffinit



2 kananmunaa
2 dl sokeria
2 dl kermaa
2 dl voisulaa
3 tl kardemummaa
3-4 tl leivinjauhetta
5 dl hienoa gluteenitonta jauhoseosta
5-6 dl mustikoita


Sekoita kananmuna ja sokeri kulhossa. Lisää joukkoon kerma ja voisula. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa ja lisää ne taikinaan yhdessä mustikoiden kanssa. Jaa taikina paperivuokiin ja paista 200 asteessa 15-20 minuuttia.