Gluteeniton elämä » Reseptejä » Raakasuklaakakku avokadotäytteellä

Raakasuklaakakku avokadotäytteellä

Pohja:

2 dl liotettuja manteleita
2 dl liotettuja cashewpähkinöitä
1 dl pehmeitä taateleita
0,5 dl raakakaakaojauhetta
0,5 dl raakakaakaovoita tai kookosöljyä sulatettuna
tarvittaessa tilkka vettä

Avokadotäyte:

2 dl liotettuja cashewpähkinöitä
3 kypsää avokadoa
nippu tuoretta minttua, jätä osa koristelua varten
1 dl kookoshiutaleita
2 rkl kookosöljyä sulatettuna
5 rkl agavesiirappia
4-5 rkl sitruunan mehua
ripaus suolaa

Suklaatäyte:

2,5 dl liotettuja cashewpähkinöitä
200 g kookosmaitoa
1,5 dl raakakaakaojauhetta
1 dl raakakaakaovoita tai kookosöljyä sulatettuna
2 tl vaniljasokeria
1 dl agavesiirappia
ripaus suolaa

Kuorrutus:

1 dl kookosöljyä sulatettuna
1,5 dl raakakaakaojauhetta
0,5 dl agavesiirappia
0,5 tl vaniljasokeria

Koristeluun tuoreita mintunlehtiä


Pehmennä cashewpähkinöitä vedessä vähintään 4 tuntia. Vuoraa pyöreän irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Sulata raakakaakaovoi tai kookosöljy vesihauteessa. Laita pohjan raaka-aineet tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen ja jauha karkeaksi massaksi. Lisää tarvittaessa vettä. Painele massa tasaisesti irtopohjavuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin jähmettymään.

Valmista avokadotäyte. Halkaise avokadot, poista kivet ja lusikoi sisus tehosekoittimeen. Mittaa täytteen muut aineet joukkoon ja jauha massa tasaiseksi. Maista välillä, lisää tarvittaessa makeutta tai sitruunamehua. Kun massa on sileää, levitä se pohjan päälle ja siirrä vuoka pakkaseen jähmettymään.

Valmista suklaatäyte. Sulata kaakaovoi vesihauteessa. Laita raaka-aineet tehosekoittimeen kaakaovoita lukuun ottamatta. Jauha massa sileäksi. Lisää lopuksi sulatettu kaakaovoi. Levitä täyte vuokaan tasaiseksi ja siirrä vuoka takaisin pakkaseen.

Tee kuorrutus: Sulata kookosöljy vesihauteessa. Lisää hieman jäähtyneeseen kookosöljyyn raakakaakaojauhe ja siirappia. Sekoita tasaiseksi. Levitä kuorrutus kakun päälle. Kopauta vuokaa muutama kerta pöytään, jotta kuorrutus asettautuu hyvin ja ilmakuplat nousevat pintaan. Laita kakku jääkaappiin vähintään tunniksi tai kunnes kuorrutus on jähmettynyt.

Huom! Useimmat raakakakut ovat gluteenittomia, laktoosittomia, munattomia ja sopivat myös vegaaneille kun valitsee agave- tai vaahterasiirapin makeuttajaksi. Pähkinäallergisille raakakakun voi tehdä kuivatuista hedelmistä.

Raakakakut voi valmistaa hyvissä ajoin etukäteen. Ne säilyvät useita päiviä jääkaapissa ja soveltuvat myös pakastukseen. Raakakakkujen valmistukseen tarvitset tehokkaan blenderin eli tehosekoittimen. Monitoimikoneen leikkuriterällä valmistus myös onnistuu, mutta kakun rakenne jää vähän karkeammaksi. Pähkinöitä kannattaa liottaa vähintään neljä tuntia tai yön yli, jolloin kakun rakenteesta tulee pehmeämpi. Raakakakkuihin tehdään yleensä useampi täytekerros. Täytteiden valmistuksen välillä vuoka kannattaa laittaa jääkaappiin tai pakastimeen. Tämä nopeuttaa täytekerroksen jähmettymistä ennen seuraavan täytteen lisäämistä.


Ohje ja kuva: Leila Kekkonen

Raakaskulaakakku_avokadotäyte

Raakaskulaakakku_avokadotäyte_iso