Gluteeniton elämä » Usein kysyttyä » Tuotteet

Kysymyksiä elintarvikkeista

Onko Härkis gluteenitonta?
Härkiksessä tai Härkäpapurouheseoksessa käytetyt raaka-aineet ovat gluteenittomia. Tuotteet kuitenkin valmistetaan tehtaassa, jossa käsitellään gluteenia sisältäviä viljoja, joten tuotteissa on saattaa sisältää gluteenia -varoitus. Ihokeliaakikoille tai huonossa hoitotasapainossa oleville emme suosittele tällaisten tuotteiden käyttöä.

Voinko käyttää nyhtökauraa?
Nyhtökaura on tavanomaista kauraa eikä valmistaja takaa tuotteen gluteenittomuutta. Eli emme suosittele sitä gluteenittomaan ruokavalioon.

Uskallanko syödä kahvilassa tai ravintolassa, jos siellä tehdään esim. tavallista pitsaa?

Gluteenittomien tuotteiden valmistus on mahdollista samoissa tiloissa, joissa käsitellään myös gluteenia sisältäviä tuotteita. Tämä on viranomaisen linjaus. Gluteenittomuuden varmistamiseksi valmistusprosessi täytyy suunnitella huolella, jottei gluteenia pääse sekaantumaan gluteenittomaan tuotteeseen. Tämä voidaan estää esim. ajallisella tai paikallisella erottamisella, gluteenittomuus tulee huomioida kattavasti koko valmistusketjun. Mm. pintojen ja välineiden tulee olla puhtaat ja kaikkien käytettävien raaka-aineiden tulee olla gluteenittomia. Tärkeää on huomioida riskipisteet missä valmistuksen kohdassa gluteenia voi sekoittua tuotteeseen ja miettiä toimintatavat sekoittumisen ehkäisemiseksi. Terveysviranomainen valvoo toimintaa.

Gluteenianalyysit ovat yksi keino varmistaa lopputuotteen gluteenittomuus. Jos tuotteessa on gluteenittoman tuotteen merkki, niin nämä tuotteet ovat turvallisia käyttää, tuotteista toimitetaan gluteenianalyysit vuosittain ja omavalvontasuunnitelmaa tarkastellaan jo merkin haku vaiheessa.

Jos asiakas huomaa ravintolan, kahvilan, leipomon tai muun palveluntarjoajan gluteenittomuudessa huomautettavaa, tulee asiakkaan ottaa yhteyttä ja antaa palaute viranomaiselle. Paikallinen terveystarkastaja on viranomainen, joka voi asian käydä tarkistamassa.

Voiko gluteenitonta ruokavaliota noudattamalla saada liikaa arseenia?

Arseenin saanti ei ole ongelma monipuolisessa gluteenittomassa ruokavaliossa, jossa käytetään riisin ohella tattaria, maissia, hirssiä, gluteenitonta kauraa ja muita gluteenittomia viljoja.

Aikuinen voi syödä riisiä turvallisesti, vaikka useita isoja annoksia päivittäin. Täysjyväriisi on valkoista riisiä suositeltavampi vaihtoehto, koska siinä on enemmän ravintoaineita.

Riisin tilalle voi valita esimerkiksi keitettyä perunaa, kvinoaa tai gluteenitonta pastaa. Riisimuroja parempia vaihtoehtoja ovat ravitsemuksellisesti esimerkiksi tattaripuuro ja gluteeniton kaurapuuro.

Eviran ohjeistus riisistä ja arseenista

Voinko syödä elintarvikkeita, joissa ei ole gluteenia ainesosaluettelon mukaan, mutta ei kuitenkaan "gluteeniton" -merkintää?

Pääsääntöisesti kyllä. Kaikissa gluteenittomaan ruokavalioon sopivissa elintarvikkeissa ei ole "gluteeniton" -merkintää. Merkinnän laittaminen on yrityksille vapaaehtoista.

Kaikki yliherkkyyttä aiheuttavat ainesosat tulee luetella pakkausmerkinnöissä omilla nimillään. Poikkeuksen tekee korppujauho, jonka alkuperäviljaa ei tarvitse merkitä ja voi siten sisältää gluteenia.

Jos tuote ei pakkausmerkintöjen mukaan sisällä gluteenipitoisia ainesosia eikä ole annettu erillistä varoitusta tuotteen riskistä sisältää gluteenia, voi elintarviketta käyttää. Pakkausmerkinnöistä ja siitä sisältääkö jokin ainesosa gluteenia vai ei? voit lukea lisää oheisista linkeistä.

Voiko keliaakikko käyttää soijakastiketta?

Voi käyttää.

Soijakastike valmistetaan kaksivaiheisen fermentoinnin avulla. Tällöin kastikeainekseen syntyy paljon vehnän ja soijan proteiineja ja hiilihydraatteja moniksi pieniksi komponenteiksi hajottavia entsyymejä. Nämä entsyymit hajottavat myös gluteenia ja niinpä valmiissa soijakastikkeessa ei ole enää jäljellä gluteenia, vaan se on pilkkoutunut keliaakikoille vaarattomaksi.

Markkinoilta löytyy myös täysin vehnättömiä soijakastikevaihtoehtoja, jotka voivat olla tarpeellisia hyvin herkille vehnäallergisille.

Voiko gluteenittomassa ruokavaliossa käyttää etikkaa?

Voi käyttää.

Viinirypäleet, omenat, ohra, hirssi, durra, riisi — mm. kaikista näistä raaka-aineista valmistetaan maailmalla etikkaa. Ohrapohjaisessa etikassa ohra on käytetty ja tislattu alkoholiksi, joka valmistetaan etikaksi etikkahappobakteerien ja lähdeveden kanssa. Luonnollisessa käymisprosessissa etikkahappobakteerit muuttavat alkoholin etikaksi. Väkiviinaetikka on gluteeniton tuote.

Viljasta valmistetun väkiviinaetikan rinnalla on myynnissä myös etikkaa, jota ei ole valmistettu käymismenetelmällä ohrasta vaan synteettisesti raakaöljystä. Etikkahaposta laimennetun tuotteen nimi on yksinkertaisesti etikka.

Voiko gluteenittomassa ruokavaliossa käyttää elintarvikkeita, joissa on tärkkelys- ja glukoosisiirappia?

Kaikki siirapit ovat gluteenittomia eli voi käyttää. Tärkkelys- ja glukoosisiirappia valmistetaan vehnästä ja ohrasta, mutta gluteeni pilkkoutuu valmistusprosessissa gluteenittomaksi.

Miksi Ohrakasta ei saa nykyään käyttää?

Ohrakas on ohratärkkelystä. Valmistaja ei voi taata tuotteen gluteenittomuutta, joten sitä ei tule käyttää gluteenittomassa ruokavaliossa.

Lainsäädäntö antaa kuitenkin mahdollisuuden gluteenittomalle ohratärkkelykselle. Näin ollen jos markkinoille tulisi gluteenitonta ohratärkkelystä, niin sitä sitä sisältäviä tuotteita voisi käyttää.

Liemikuution pakkausmerkinnöissä lukee tärkkelys. Voiko kuutioita käyttää ruoanvalmistuksessa?

Pakkausmerkintälaki edellyttää, että kaikki allergiaa ja yliherkkyyttä aiheuttavat ainesosat tulee ilmoittaa aina omilla nimillään. Esimerkiksi tärkkelys -sanan kohdalla tulee olla maininta sen alkuperästä, kun se sisältää yliherkkyyttä aiheuttavia ainesosia, esimerkiksi vehnätärkkelys.

Liemikuutiosi tärkkelys on siis pakkausmerkintöjen mukaan gluteenitonta.

Makeisten pakkausmerkinnöissä on paljon kaikenlaisia ainesosia, joiden gluteenittomuudesta en saa selvää. Mitkä ainesosat ovat gluteenittomia?

Tuotteen ainesosaluettelo tulee AINA tarkistaa kaupassa ennen ostamista, sillä uusin informaatio löytyy aina pakkauksesta. On myös huomioitava, että saman tuotteen ainesosat saattavat olla erilaiset ostettaessa tuotteen vähittäiskaupasta tai tax free –kaupasta.

Yliherkkyyttä aiheuttavat ainesosat on ilmoitettava pakkausmerkinnöissä. Ilmoitettavien listalta on kuitenkin poikkeuksella poistettu tärkkelysmakeuttajat eli niiden vehnä- tai ohra-alkuperää ei tarvitse ilmoittaa elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä, koska ne on todettu turvallisiksi keliaakikoille sekä vehnä- ja ohra-allergisille. Nyt ainesosaluettelossa riittävät pelkästään maininnat glukoosisiirappi, glukoosi-fruktoosisiirappi, tärkkelyssiirappi. Jotkut valmistajat ilmoittavat edelleen vehnä- tai ohra-alkuperän ja toiset eivät.

Seuraavat gluteenittomat ainesosat esiintyvät usein makeisten tuoteselosteissa
* lakritsiuute ja -jauhe: gluteeniton lakritsin makuinen aromiaine
* soijalesitiini: gluteeniton emulgointiaine
* tärkkelyssiirappi: gluteeniton muotoilu- ja täyteaine
* proteiinihydrolysaatti: gluteeniton aromivahvenne
* glukoosi: gluteeniton rypälesokeri
* maltodekstriini: gluteeniton maissi- tai ohratärkkelyksen muoto
* maltoosi: mallassokeri
Huom ! Mallas, vehnäproteiini ja ohraproteiini sisältävät gluteenia.

Voiko keliaakikko juoda olutta?

Keliaakikko voi juoda ohrapohjaisia gluteenittoman tuotteen merkillä varustettuja oluita kaksi 0,33 litran pulloa päivässä. Suuremmasta määrästä päivittäinen gluteenin saanti voi nousta liian suureksi.

Lisäksi markkinoinna on gluteenittomista raaka-aineista valmistettuja oluita.


Ruokamakkaroissa käytetään jauhoa. Voiko niissä olla myös vehnäjauhoa?

Ruokamakkaroissa saa elintarvikelain mukaan käyttää ainoastaan perunatärkkelystä ja muuta gluteenitonta tärkkelystä. Poikkeuksena ovat kuitenkin ryynimakkarat, laukkamakkara ja mustamakkara, joissa on gluteenipitoisia ainesosia. Mustamakkarasta löytyy myös gluteeniton vaihtoehto.