HoReCa ja terveydenhuolto » HoReCa » Gluteeniton ruoanvalmistus

Vinkkejä gluteenittomaan ruoanvalmistukseen

Gluteenittomia raaka-aineita ovat kasvikset, hedelmät, marjat, peruna, lihat, kalat, muna, lähes kaikki maitotuotteet ja kypsytetyt juustot.

Viljavalmisteiden suhteen täytyy olla erityisen tarkkana, koska vehnä, ruis, ohra ja tavallinen kaura eivät sovi keliaakikoille. Niiden sijasta käytetään gluteenittomia viljoja (maissi, hirssi, riisi, tattari), gluteenitonta kauraa sekä vehnätärkkelystä sisältäviä erityisruokavaliotuotteita.

Raaka-aineita, joita voi käyttää gluteenittomassa ruoanvalmistuksessa:

Kastikkeet:
  1. jauhoseokset
  2. riisi-, hirssi-, maissi-, tattari-, gluteeniton kaurajauho
  3. perunajauho, maissi-, riisi-, tapiocatärkkelys
  4. valmiit kastikejauheet
  5. perunahiutaleet, pakasteperunarakeet
  6. sulatejuusto

Pastaruoat:
  1. gluteeniton pasta: muista lyhyt keittoaika

Mureketaikinat:
  1. gluteeniton korppujauho
  2. perunasurvos, perunasosehiutale ja perunajauho
  3. gluteenittomat hiutaleet ja leseet esim. sokerijuurikashiutaleet (Fibrex)
  4. perunakuitu

Leivitys:
  1. gluteeniton korppujauho
  2. gluteenittomat hiutaleet, gluteenittomat suurimot, riisijauho, tattarijauho
  3. sokerijuurikashiutaleet (Fibrex)
  4. gluteenittomia murskattuja riisimuroja ja maissihiutaleita
  5. maissiryynejä, karkeita riisijauhoja, seesaminsiemeniä

Puurot:
  1. hiutaleet: riisi, hirssi, maissi, tattari, gluteeniton kaura
  2. maissisuurimot, karkea riisijauho
  3. jauhot: riisi, maissi, tattari, hirssi, kaura, kvinoa
  4. puuroriisi, hirssi-, tattari-, maissisuurimo, perunasuurimo, tattarirouhe, gluteeniton kauraryyni
  5. gluteenittomat pikapuurot annospusseissa
  6. erinomainen vispipuuro ja ”gluteeniton mannapuuro” syntyy karkeasta riisijauhosta.

Lisäksi usealla tuotevalmistajalla on valikoimissaan erilaisia gluteenittomia kastikepohjia, kastikejauheita ja valmiskastikkeita.

Paljon mahdollisuuksia

Gluteenittomien annosten valmistaminen on helppoa, kun kiinnittää huomiota muutamiin perusasioihin. Gluteenittomia elintarvikkeita on paljon tarjolla ja siten gluteenittomien ruoka-annosten määrä on rajaton!
Ruokailu

Huom!
Ohrakas-ohratärkkelystä ei saa käyttää keliakiaruokavaliossa. Tutkimuksissa Ohrakkaasta on löydetty gluteenia ja valmistaja ei voi taata tuotteen turvallisuutta keliaakikolle.


Tuloste tämän sivun sisältämistä asioista
[pdf]Vinkkejä gluteenittomaan ruoanvalmistukseen, 74 kb, Päivitetty: 11.03.2011