HoReCa ja terveydenhuolto » Tietoa gluteenittomasta ruokavaliosta » Pakkausmerkinnät

Hyvä tietää pakkausmerkinnöistä


Tarkista tuotteen sopivuus gluteenittomaan ruokavalioon
  1. pakkauksessa olevasta gluteenittoman tuotteen merkistä
  2. pakkauksessa olevasta "erittäin vähägluteeninen" tai "gluteeniton" -merkinnästä
  3. lukemalla huolellisesti tuotteen ainesosaluettelo


Tarkista
  1. aina tutunkin tuotteen gluteenittomuus, sillä tuotteen ainesosat saattavat muuttua nopeastikin
  2. tuotepakkauksessa olevat mahdolliset varoitusmerkinnät
  3. "saattaa sisältää vehnää tai pieniä määriä gluteenia" –merkinnät tuotteesta. Tälläisiä saattaa sisältää merkittyjä kuivatuotteita ei suositella keliaakikoille.Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi Myllyn Paras –hiutaleet ja –jauhot.

HUOM!
Vähittäiskaupan valikoimissa on runsaasti tavanomaisia elintarvikkeita, jotka soveltuvat keliaakikon ruokavalioon, vaikka pakkausmerkinnöissä ei olisikaan merkintää "gluteeniton".
Huomaa myös, että tavanomaisen elintarvikkeen nimi saattaa johtaa gluteenittomuuden suhteen harhaan eli tuotteen nimi ei aina takaa gluteenittomuutta. Esim. perunalastu saattaa sisältää gluteenia sisältäviä ainesosia.

Ainesosaluettelo tutuksi



Pakkausmerkinnöissä on usein mainittuna sellaisia ainesosia, joiden soveltuvuus gluteenittomaan ruokavalioon herättää kysymyksiä.

Ainesosien soveltuvuustaulukosta löytyy elintarvikkeissa käytettäviä raaka-aineita ja ainesosia aakkosjärjestyksessä sekä tietoa niiden soveltuvuudesta gluteenittomaan ruokavalioon.

[pdf]Gluteenittomaan ruokavalioon soveltuvia ja soveltumattomia ainesosia, 596 kb, Päivitetty: 02.11.2014

Gluteeni ei voi piiloutua E-koodeihin



Elintarvikelaki määrää valmistajan tai maahantuojan ilmoittamaan pakkausmerkinnöissä kaikki elintarvikkeen valmistukseen käytetyt ainesosat. Gluteeni ei voi piiloutua ainesosaluettelossa esim. E-koodiin tai ryhmänimen taakse.

Saattaa sisältää -varoitusmerkintä



"Saattaa sisältää vehnää tai pieniä määriä gluteenia" -merkittyjä kuivatuotteita ei suositella keliaakikoille. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi Myllyn Paras -hiutaleet ja -jauhot.

Saattaa sisältää -merkittyjä makeisia ja perunalastuja voi käyttää satunnaisesti tai päivittäisessä käytössä korkeintaan 2-3 palaa suklaata. Ihokeliaakikoille ja huonossa hoitotasapainossa oleville saattaa sisältää -merkittyjä tuotteita ei suositella ollenkaan.

Ryhmänimet ja tärkkelysmakeuttajat



Joitakin ainesosia voidaan pakkauksissa ilmoittaa ryhmänimellä kuten esimerkiksi tärkkelykset. Ryhmänimen yhteydessä on kuitenkin aina oltava merkittynä, mikäli on käytetty yliherkkyyttä aiheuttavia raaka-aineita. Tämä tarkoittaa sitä, että jos valmistusaineena on käytetty vehnätärkkelystä se voidaan merkitä ainesosaluetteloon esim. tärkkelys (vehnä) tai tärkkelys vehnästä tai vehnätärkkelys. Jos tärkkelyksen yhteydessä ei ole mainintaa vehnästä tai ohrasta, on se peräisin esim. riisistä, maissista tai perunasta.

Poikkeuksen merkintävelvollisuudesta tekevät niin sanotut tärkkelysmakeuttajat. Lain mukaan vehnä- ja ohrapohjaisten glukoosisiirappien ja vehnäpohjaisen maltodekstriinin ja dekstroosin alkuperää ei tarvitse ilmoittaa. Ne ovat aina gluteenittomia. Muita keliaakikoille soveltuvia vehnä- tai ohrapohjaisia tärkkelysmakeuttajia ovat esimerkiksi glukoosi-fruktoosisiirappi, tärkkelyssiirappi, oligofruktoosi jne. Myös ne ovat gluteenittomia.

Tärkein tietolähde

Pakkausmerkinnät ovat keliaakikon ja hänelle aterioita valmistavan tärkein tietolähde. Merkintöjen huolellisen lukemisen ja oikean tulkinnan on oltava jokapäiväistä.

[pdf]Tunnetko pakkausmerkinnät -esite, 276 kb, Päivitetty: 03.09.2014


Gluteenittoman tuotteen mustavalkoinen merkki
Gluteenittoman tuotteen merkki helpottaa ja nopeuttaa asiointia ja tuotteiden valintaa kaupassa.