Herkullinen mokkaleivos voitti juhlavuoden pikkuleipäkilpailun

15.12.2015 kirjoittanut Sanna Talsta (sanna.talsta a keliakialiitto.fi)
Pikkuleipäkilpailu
Kuvassa pikkuleipäkilpailun voittaneet mokkaleivokset vielä raadin arvioitavina.
Ensi vuonna vietettävän Keliakialiiton 40-vuotisjuhlavuoden pikkuleipäkilpailuun tuli määräaikaan mennessä 30 herkullisen gluteenittoman pikkuleivän reseptiä. Voittajaksi selviytyivät porilaisen Pirkko Holmin kauniit ja maukkaat mokkaleivokset.

Kilpailuraadissa pikkuleipiä arvioivat Marttaliiton kehittämispäällikkö, kotitalousopettaja Arja Hopsu-Neuvonen sekä järjestöpäällikkö Marjo Aspegren, tuoteasiantuntija Marjo Jokinen ja aluevastaava Eija Lindberg Keliakialiitosta.

Raadin tehtävä ei ollut helppo, sillä tarjolla oli erityyppisiä pikkuleipiä ja monipuolisia makuyhdistelmiä. Muutama pikkuleipä nousi kuitenkin raatilaisten mukaan selkeästi ylitse muiden.

Voittajaksi valittu mokkaleivos peittosi muut ennen muuta juhlavuudellaan ja houkuttelevuudellaan. ”Kaksikerroksinen pikkuleipä on sopivan murea ja täytteen kahvi maistuu mukavasti”, raati arvioi voittajaa.

Ohjeen raaka-aineet löytyvät helposti useimmista ruokakaupoista. Raati toteaa, että mokkaleivos on hieman työläs valmistaa, mutta lopputulos on vaivan arvoinen.

Kunniamaininta kookos-aprikoosipikkuleiville

Koska tarjolla oli niin monta hyvää vaihtoehtoa, raati päätyi myöntämään kilpailussa myös kunniamaininnan. Sen saivat sauvolaisen Kaisa Sillanpään kookos-aprikoosipikkuleivät.

”Nämä iloisennäköiset ja maukkaat pikkuleivät syntyvät melko helposti, ja hyvin vähillä raaka-aineilla. Innostuimme myös ajatuksesta, että nämä pikkuleivät sopivat tarjottaviksi erityisesti lapsille, tai niitä voi myös leipoa yhdessä lasten kanssa”, raati toteaa.

Juhlavuoden pikkuleivän tekijä palkitaan sadan euron arvoisella hyvinvointilahjakortilla. Kaikkien kilpailuun osallistuneiden kesken on arvottu kolme kappaletta Arabian valmistamia Keliakialiitto-mukeja.

Mukien voittajat ovat Tuula Suni Perttelistä, Anne Pulliainen Oulusta sekä Marja-Terttu Kallio Porista. Myös kunniamaininnan saaja palkitaan mukilla.

Voittajapikkuleipien valmistamista voi kokeilla itse, reseptit löytyvät liiton verkkosivuilta. Juhlavuoden pikkuleipiä on mahdollista päästä maistelemaan myös paikallisten keliakiayhdistysten tapahtumissa ensi vuoden aikana.