På svenska » Celiaki » Behandling

Hur man behandlar celiaki?


Patienten får alltså inte använda vete, korn eller råg, eller produkter gjorda av dessa sädeslag. Beträffande havrens skadlighet har en viss osäkerhet förelegat, mera om detta nedan. I stället kan ris, hirs och majs-produkter användas. Det finns dessutom numera ett stort urval glutenfria mjöl, bröd och bakverk.

Man kan i stort sett garantera, att patienten blir fullständigt frisk med glutenfri kost. Ibland hålls symptomen faktiskt ganska bra i styr fast kosten inte skulle vara helt 100 %-igt glutenfri, åtminstone en tid, men för att komma till ett slutligt bra resultat av behandlingen och för att undvika följdsjukdomar krävs nog en mycket nogrann och perfekt diet. Ifall symptomen börjar på nytt kan det vara skäl att noggrant tänka igenom sina matvanor - har jag månne ätit något opassligt? Den glutenfria dieten skall vara livslång och noggrann!


Keliaakikko ravitsemusterapeutilla
Vad får jag äta nu? En celiakipatient hos näringsterapeuten