Kysy ja kerro! Maukasta gluteenitonta kaikille
Kannustamme tänä vuonna sekä asiakkaita että ravintola-alan ammattilaisia kysymään ja kertomaan gluteenittomuudesta.
Asiakkaan on tärkeää sanoittaa oma gluteenittomuutensa ja sen tarkkuus – mielellään jo etukäteen ennen ravintolaan menoa. Gluteenittomuus tarkoittaa eri ihmisille eri asiaa. Keliakiaa sairastavalle se on murun tarkkaa, joku toinen voi ottaa rennommin.
Ammattilaisten odotamme suhtautuvan vakavasti gluteenittomuuteen ja toisaalta kertomaan ylpeästi yrityksen gluteenittomasta tarjonnasta. Kun tuote valmistetaan huolellisesti gluteenittomista aineksista puhtailla välineillä ja pinnoilla, sitä voi myös rohkeasti sanoa gluteenittomaksi. Hyvin tehdyt gluteenittomat leivonnaiset ja ruoat ovat vähintään yhtä maukkaita kuin tavanomaiset, joten niistä kannattaa kertoa ylpeydellä.
Keliakialiiton painopiste vuonna 2024 on "Gluteeniton ruokavalio tunnetuksi ravintoloissa ja kahviloissa".
Gluteenitonta ruokavaliota noudattava tuo usein mukanaan ystävän tai isomman seurueen, joten asiakaskunta on myös merkittävä taloudellisesti. Gluteenitonta ruokavaliota noudattaa arviolta ainakin 150 000 suomalaista.
Keliakiaviikolla kahvitellaan gluteenittomasti koko Suomessa
Keliakiaviikolla järjestettiin Suomen suurimmat gluteenittomat kahvit. Silloin keskityttiin erityisesti kahviloiden gluteenittomuuteen ja sen edistämiseen.
Nautitaan yhdessä gluteenittomasti kahviloissa ja ravintoloissa!