Amarantti on gluteeniton meksikolainen superfood
Uutisen tyyppi: Artikkeli
Meksikossa amaranttia suositellaan raskaana oleville ravitsemuksen laatua parantamaan, mikä kertoo olennaisen sen erinomaisesta ravintosisällöstä. Ota tämä pähkinäisen makuinen superfood monipuolistamaan omaa ruokavaliotasi.
- Julkaistu
- Teksti Miika Wynne-Ellis
- Kuvat Adobe Stock
Amarantti eli Amaranthus hypochondriacus on yksivuotinen ruohokasvi, joka voi kasvaa jopa 3,5 metrin korkuiseksi. Soikealehtisessä, pystyvartisessa amarantissa on lajikkeesta riippuen punaiset tai vihreät tähkämäiset kukinnot. Vaikka siemenet ovat pieniä, halkaisijaltaan vain 1 mm, on amarantti mainio viljelykasvi, sillä yksi kasvi voi tuottaa kymmeniä tuhansia siemeniä.
Amarantilla on pitkä historia
Amaranttia on käytetty ravintona jo varhaisissa inka- ja intiaanikulttuureissa. Se kestää erinomaisesti kuivuutta.
Amarantin on uskottu omaavan taikavoimia, minkä vuoksi sitä on käytetty erilaisissa rituaaleissa. Espanjalaisten sotilaiden kerrotaankin kieltäneen amarantin käytön, kun he kuulivat taikavoimista. Amarantin käyttö ja viljely loppuikin, kunnes 1970-luvulla Meksikossa huomattiin, kuinka monipuolinen viljelykasi on kyseessä.
Nykyään amaranttia viljellään laajalti Pohjois-, Etelä- ja Väli-Amerikassa sekä Intiassa. Viljelyä ovat aloitelleet myös esimerkiksi Tšekki ja Puola. Suomessa amarantti on edelleen harvinainen vieras, jota löytyy suurimmista marketeista ja erikoisliikkeistä. Amarantin viljelykokeilut ovat käynnissä monissa maissa, kuten Liettuassa.
Amarantti gluteenittomassa ruokavaliossa
Amarantti sisältää hieman muita viljoja enemmän proteiinia ja runsaasti kuitua. Se sisältää myös runsaasti kalsiumia. Amarantin ravintoarvoista kertoo se, että sillä on keskeinen rooli Meksikon maaseudun aliravitsemuksen ehkäisyssä.
Amarantista voidaan käyttää kaikki osat lehdistä juuriin. Lehdissä on maitoakin enemmän kalsiumia.
Amarantti ruoanlaitossa
Amarantin siemeniä voidaan käyttää muiden viljojen tavoin ja ne sopivat sekä suolaiseen että makeaan ruoanlaittoon. Amarantin pähkinäinen maku ja hieno koostumus sopii puuroihin, patoihin, keittoihin ja salaatteihin. Amarantista on tyypillisesti valmistettu myös välipalapatukoita ja polentaa.
Amarantista voidaan tehdä myös jauhoa. Mikäli leivonnassa käytetään pelkästään amaranttijauhoa, se sopii parhaiten happamattomien leipien, pannukakkujen ja lettujen valmistukseen.
Amaranttia kannattaa kokeilla paahdettuna myös puuroissa, pataruuissa ja mysleissä. Paahdetut siemenet tuovat mukavan lisän ja manipuolisuutta aamupuuroon tai mysliin. Amarantin siemeniä voi myös käyttää popcornin tavoin.
Kokeile vohveliohjetta
Kokeile näitä suolaisia gluteenittomia vohveleita, joihin on käytetty amaranttijauhoa:
Gluteenittomat suolaiset amaranttivohvelit
Kirjoittaja on Keliakialiiton ravitsemusasiantuntija Miika Wynne-Ellis.
Artikkeli on julkaistu ensin Keliakialiiton Gluteeniton elämä -lehdessä 3/2024.
Lue lisää erilaisista viljoista gluteenittomassa ruokavaliossa.