G-merkintä voi tarkoittaa montaa asiaa: Annos on gluteeniton, voidaan valmistaa gluteenittomana tai sisältää gluteenia
Uutisen tyyppi: Uutinen
- Julkaistu
- Teksti Leila Alivuotila
- Kuvat Keliakialiitto
Keliakialiitto muistuttaa kesälomakauden lähestyessä, että ruokalistassa oleva G-merkintä voi tarkoittaa montaa asiaa.
– Suomessa ruokalistassa oleva G-kirjain tarkoittaa useimmiten, että annos on gluteeniton. Sama merkintä voi kuitenkin tarkoittaa päinvastaista eli sitä, että annos sisältää gluteenia. Tai sitä, että annos voidaan valmistaa gluteenittomaksi, kertoo Keliakialiiton HoReCa-asiantuntija Eija Lindberg.
Gluteenitonta ruokavaliota noudattavalle tilanne on hankala ja vaatii tarkkuutta.
– Gluteenitonta ruokavaliota noudattavan pitää joka kerta tarkistaa, mitä G-merkintä tarkoittaa. Ja sama tietysti koskee kaikkia erityisruokavalioita noudattavia, Lindberg muistuttaa.
Se, että G-kirjain tarkoittaa gluteenitonta, on Suomessa vakiintunut käytäntö. Mitään yhtenäistä sääntöä tai lainsäädäntöä gluteenittoman annoksen merkitsemiselle ei ole. Usein merkkinä on kirjain tai symboli, jonka merkitys olisi hyvä aina avata asiakkaalle. Gluteenittomuuden merkitseminen on ravintoloille ja kahviloille vapaaehtoista.
Muualla Euroopassa on yleisesti käytössä tapa, että annokset, jotka sisältävät gluteenia tai muuta allergeenia, merkitään kirjaimella, numerolla tai symbolilla.
– EU-lainsäädännön mukaan kahvilan ja ravintolan pitää pystyä kertomaan asiakkailleen tietyistä allergiaa tai intoleransseja aiheuttavista ruoka-aineista, joita annoksessa on käytetty. Vehnä, ohra ja ruis ovat tällaisia allergeeneja, Lindberg kertoo.
Itämeren laivoilla oltava tarkkana
Suomessa vakiintunut tapa muuttuu jo, kun siirrytään Itämeren laivoille. Eckerö Linellä G-merkintä tarkoittaa gluteenitonta. Tallink Silja Linella ja Viking Linella puolestaan ruuissa on viljantähkää kuvaava symboli, jos ne sisältävät gluteenia.
– Aalloilla on oltava siis erityisen tarkkana! Sama tietysti myös ulkomailla, Lindberg korostaa.
Ulkomailla matkaaja voi ottaa avukseen Keliakialiiton verkkosivuilta (keliakialiitto.fi/kielikaannokset) löytyvät kielikäännökset ruotsiksi ja englanniksi, joiden avulla voi kertoa gluteenittoman ruoan tarpeesta. Keliakialiiton jäsenille on lisäksi tarjolla kielikäännös 25 muulla kielellä. Keliakialiiton jäseneksi voivat liittyä kaikki gluteenittomuudesta kiinnostuneet keliakialiitto.fi/liity-jaseneksi.