Gluteenia sisältäviä kertakäyttöastiat herättävät huolta
Ulkomaisille markkinoille on tullut gluteenia sisältäviä kertakäyttöasioita. Gluteeni voi siirtyä näistä astioista ruokaan. Suomen markkinoilla tällaisia asioita ei ole vielä havaittu. Keliakialiitto seuraa tilannetta.
- Julkaistu
Euroopan komissio on ryhtymässä toimiin päivittääkseen elintarvikekontaktimateriaalien (FCM) sääntelyä. Tämä on osa Euroopan kiertotalouden toimintasuunnitelmaa, jonka tavoitteena on vähentää jätettä ja edistää kestävien materiaalien käyttöä.
Osassa biohajoavista tuotteista käytetään gluteenia sisältäviä raaka-aineita. Tuoreet tutkimukset osoittavat, että gluteeni voi siirtyä tällaisista, biohajoavista ruoka-astioista elintarvikkeisiin. Pitoisuudet elintarvikkeissa voivat ylittää gluteenittomuuden raja-arvon.
Nykyiset EU-säännökset eivät vaadi allergeenien merkintöjä FCM-tuotteissa. Tämä tarkoittaa, että kuluttajat saattavat tietämättään käyttää vehnäpohjaisia tuotteita.
Keliakialiitto seuraa tilannetta
Suomen Ruokavirasto on ohjeistanut toimijoita, että pakkauksessa pitää näkyä selvästi se, että ne ovat vehnästä valmistettuja. Jos näitä astioita käytetään ruuan tarjoilussa, niitä ei saa käyttää gluteenittomiin annoksiin.
- Tietoomme ei ole tullut, että tällaisia gluteenia sisältäviä kertakäyttöastioita olisi Suomessa markkinoilla eikä yrityksillä käytössä. Seuraamme tilannetta ja pidämme jäsenistön ajan tasalla, sanoo Keliakialiiton ravitsemusasiantuntija Miika Wynne-Ellis.