Gluteeniton kaura – tunnista sopiva tuote
Uutisen tyyppi: Artikkeli
Kaura on gluteeniton vilja eli lähtökohtaisesti se sopii gluteenittomaan ruokavalioon. Asia ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen.
- Julkaistu
- Teksti Sinikka Tierna
- Kuvat Pixapay
Suomessa – kuin myös monissa muissa maissa – viljellään, prosessoidaan ja käytetään paljon kauraa niin, että se on kosketuksissa muiden viljojen kanssa. Tällöin syntyy kontaminaatiovaara eli kauran joukkoon voi joutua muita viljoja.
Tästä syystä puhutaan erikseen gluteenittomasta kaurasta, jonka valmistuksessa muut viljat on poistettu. Joskus kuulee myös puhuttavan ”puhtaasta kaurasta”, joka tarkoittaa gluteenitonta kauraa.
Gluteenittomassa ruokavaliossa käytetään vain sellaisia kauratuotteita, jotka on merkitty gluteenittomiksi.
Kauran gluteenittomuus voidaan varmistaa kahdella eri tavalla
Kaura kasvaa usein yhdessä vehnän, ohran ja rukiin kanssa, minkä vuoksi gluteenittomaan ruokavalioon soveltuu vain gluteeniton kaura.
- On niin sanotusti pellolta pöytään varmistettu gluteeniton tuotantoketju, jossa kauran sekaan ei missään tuotannon vaiheessa pääse gluteenia sisältäviä viljoja.
- Toisessa tuotantotavassa käytetään tavallista kauraa, mutta gluteenittomat kauratuotteet valmistetaan omalla tuotantolinjalla. Tuotantoprosessissa on useita erilaisia puhdistusvaiheita ja laadunvarmistuspisteitä, joiden avulla vieraat viljat poistetaan kauran seasta. Tuotteiden gluteenittomuus varmistetaan analysoimalla jokaisesta tuotantoerästä useita, säännöllisin väliajoin otettuja näytteitä.
Kuidun suhteen paras
Keliakialiitto suosittelee käyttämään kauraa gluteenittoman ruokavalion osana, sillä kaura on kuitupitoisuuden kannalta verraton vilja.
– Riittävä kuidunsaanti on gluteenittoman ruokavalion yleisin kompastuskivi terveyden kannalta, joten kauraa kannattaa suosia, sanoo ravitsemusterapeutti Miika Wynne-Ellis Keliakialiitosta.
Gluteenittomia kauratuotteita on onneksi tarjolla runsaasti. Hiutaleista saa puuroa, kaurajauhosta leipää ja kauraleseestä kuitua vaikkapa smoothien joukkoon.
Kaura toimii pohjana monille tuotteille
Kaura on suosittu myös kasvisruokavaliota noudattavien keskuudessa, sillä se toimii pohjana esimerkiksi kasvipohjaisissa jogurteissa, juomissa ja jäätelöissä. Kaupoista voi löytyä myös nyhtökauraa, kaurapyöryköitä, kaura-aterioita ja muita kasvisruokailijoille kehitettyjä kauratuotteita.
Kasvissyöjille kehitetyissä tuotteissa on vaihtelua gluteenittomuuden suhteen, joten osa on sopivia ja osa ei.
– Valmistajien on merkittävä tuotteen ainesosaluetteloon, onko siinä käytetty kaura gluteenitonta. Pakkauksessa saattaa lisäksi olla erikseen merkintä gluteenittomuudesta, ja siihen voi luottaa.
Wynne-Ellis kertoo, että osa ihmisistä voi saada oireita myös gluteenittoman kauran käytöstä.
– Nämä oireet eivät liity keliakiaan eikä oireilu ole terveydelle vahingollista. Jos oireet haittaavat arkea, kauran voi jättää pois ruokavaliosta tai vähentää sen käyttöä, hän neuvoo.
Leivo itse gluteenitonta kauraleipää.