Gluteenittomassa kvinoassa kuitu ja proteiini ovat samassa siemenessä

Uutisen tyyppi: Artikkeli

Kvinoan kasvavaa suosiota selittää sen erinomaiset ravintoarvot laadukkaana proteiinin ja kuidun lähteenä. Kotimainen kvinoa on myös ympäristötietoinen valinta. Tutustu kvinoan historiaan, opi lisää sen ravintosisällöstä ja ota talteen käytännön vinkit kvinoan käyttöön.

  • Julkaistu
  • Teksti Miika Wynne-Ellis
  • Kuvat Adobe Stock
Kvinoan viljely on levinnyt Etelä-Amerikasta myös useisiin Euroopan maihin.

Kvinoa on siemen, jota on viljelty yli 5 000 vuoden ajan Etelä-Amerikan Andien alueella, erityisesti Boliviassa, Ecuadorissa, Chilessä ja Perussa. Tämä sitkeä kasvi menestyy Andien korkeilla alueilla, missä se on sopeutunut äärimmäisiin kasvuolosuhteisiin. Kvinoan kasvavan suosion seurauksena sen viljely on levinnyt Yhdysvaltoihin, Kanadaan ja useisiin Euroopan maihin.

Suomessa kvinoan viljely on vielä uutta, mutta suomalaisten viljelijöiden kiinnostus kvinoan potentiaaliin kasvaa, kun kotimaisten ja kestävien gluteenittomien ruokien kysyntä lisääntyy. Suomen lyhyt kasvukausi ja kylmä ilmasto asettavat haasteita, mutta jalostuksen ja oikeiden viljelytekniikoiden avulla on saatu aikaan onnistuneita satoja.

Kvinoa, historiallinen superfood

Kvinoaa on useita lajikkeita. Valkoinen on miedomman makuista, punainen ja musta puolestaan voimakkaan mausteisia. Kvinoalla on syvät juuret Etelä-Amerikan kulttuureissa, joissa se oli inkojen pyhä viljelykasvi. Se on tunnettu ”kaikkien viljojen äitinä”. Huolimatta muinaisista juuristaan, kvinoa on vasta äskettäin saavuttanut maailmanlaajuista suosiota, erityisesti sen ravintoarvojen ansiosta.

Kvinoaa mainostetaan usein superruokana sen vaikuttavien ravintoarvojen vuoksi. Se on laadukas proteiini, mikä tarkoittaa, että se sisältää kaikki yhdeksän välttämätöntä aminohappoa. Kvinoa on tasaveroinen verrattuna eläinproteiineihin ja sopii aterian proteiininlähteeksi.

Kvinoa on täydellinen, lihan veroinen proteiinin lähde.

Proteiinin lisäksi kvinoa sisältää runsaasti kuitua ja muita ravintoaineita, kuten mangaania, magnesiumia, fosforia, folaattia ja rautaa. Kvinoa on myös hyvä antioksidanttien lähde.

Ympäristöystävällinen raaka-aine

Kvinoa ei ole vain ravitseva, vaan myös ympäristöystävällinen, erityisesti verrattuna muihin viljoihin. Se on kuivuudenkestävä viljelykasvi, joka tarvitsee vähemmän vettä kuin esimerkiksi riisi tai vehnä. Tämä tekee siitä kestävän valinnan erityisesti kuivilla alueilla. Planetaariseen eli ilmastoystävälliseen ruokavalioon sopii erityisesti kotimainen kvinoa.

Ravintoarvojen ja ympäristöystävällisyyden ohella kvinoan monipuolisuus tekee siitä suositun ainesosan gluteenittomassa ruoanlaitossa. Kvinoassa on hienovarainen pähkinäinen maku, ja se sopiikin moniin erilaisiin ruokiin. Punaisella ja mustalla kvinoalla on kiinteämpi rakenne kuin valkoisella kvinoalla. Kokeile siis tummempaa kvinoaa salaattien pohjana ja riisin korvikkeena. Erityisen hyvin kvinoa toimii lisäproteiinin lähteenä kasvipohjaisissa keitoissa ja pataruoissa.

Kvinoa gluteenittomassa ruoanlaitossa

  • Kvinoan valmistamiseksi käytä 2:1 suhdetta nestettä ja kvinoaa, keitä, kunnes kvinoa on pehmeää.
  • Kvinoa voidaan keittää vedessä, liha- tai kasvisliemessä tai jopa maidossa, jos halutaan valmistaa erityisen proteiinipitoista lisäkettä.
  • Kokeile vahvistaa kvinoan makua lisäämällä yrttejä tai mausteita keitinveteen.
  • Mikäli kaipaat rapsakamman rakenteen, kvinoan voi paahtaa. Paahdettu kvinoa toimii erityisesti salaateissa ja puuron seassa.
  • Kokeile valmistaa esimerkiksi tätä Keliakialiiton ruokaisaa kvinoa-tabboulehia -salaattia.

Kirjoittaja on Keliakialiiton ravitsemusasiantuntija Miika Wynne-Ellis. Artikkeli on julkaistu ensin Keliakialiiton Gluteeniton elämä -lehdessä 4/2024.

Kvinoaa on useita lajikkeita. Valkoinen on miedomman makuista, punainen ja musta puolestaan voimakkaan mausteisia.

Lue lisää erilaisista viljoista gluteenittomassa ruokavaliossa.

Tällä sivustolla käytetään evästeitä

Tämä sivusto hyödyntää toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä sekä sivuston kehittämisen mahdollistavia tilastointievästeitä. Joidenkin sisältöjen näyttäminen voi lisäksi edellyttää markkinointievästeiden hyväksymistä. Lue lisää käyttämistämme evästeistä.​​​​​​

Tällä sivustolla käytetään evästeitä

Tämä sivusto hyödyntää toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä sekä sivuston kehittämisen mahdollistavia tilastointievästeitä. Joidenkin sisältöjen näyttäminen voi lisäksi edellyttää markkinointievästeiden hyväksymistä. Lue lisää käyttämistämme evästeistä.​​​​​​

Evästeasetuksesi on tallennettu.
Tällä sivustolla käytetään evästeitä

Tämä sivusto hyödyntää toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä sekä sivuston kehittämisen mahdollistavia tilastointievästeitä. Joidenkin sisältöjen näyttäminen voi lisäksi edellyttää markkinointievästeiden hyväksymistä. Lue lisää käyttämistämme evästeistä.​​​​​​

Tällä sivustolla käytetään evästeitä

Tämä sivusto hyödyntää toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä sekä sivuston kehittämisen mahdollistavia tilastointievästeitä. Joidenkin sisältöjen näyttäminen voi lisäksi edellyttää markkinointievästeiden hyväksymistä. Lue lisää käyttämistämme evästeistä.​​​​​​

Evästeasetuksesi on tallennettu.
Tällä sivustolla käytetään evästeitä

Tämä sivusto hyödyntää toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä sekä sivuston kehittämisen mahdollistavia tilastointievästeitä. Joidenkin sisältöjen näyttäminen voi lisäksi edellyttää markkinointievästeiden hyväksymistä. Lue lisää käyttämistämme evästeistä.​​​​​​

Tällä sivustolla käytetään evästeitä

Tämä sivusto hyödyntää toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä sekä sivuston kehittämisen mahdollistavia tilastointievästeitä. Joidenkin sisältöjen näyttäminen voi lisäksi edellyttää markkinointievästeiden hyväksymistä. Lue lisää käyttämistämme evästeistä.​​​​​​

Evästeasetuksesi on tallennettu.