Hallituksen jäsen Sirpa Lehtinen: ”On äärettömän ihanaa olla osa yhteisöä”

Uutisen tyyppi: Artikkeli

Sirpa Lehtinen toimii vapaaehtoisena Uudenmaan keliakiayhdistyksessä. Hän rohkaisee myös muita lähtemään vapaahtoiseksi. "Kun kaikki puhaltavat hiileen, voimme saada paljon aikaan."

  • Julkaistu
  • Teksti Tanja Laatikainen
  • Kuvat Lasse Herrala

Mitä vapaaehtoistoiminta antaa sinulle?

Vapaaehtoistoiminta antaa yhteenkuuluvuuden tunnetta. On äärettömän ihanaa olla osa yhteisöä, jossa ei tarvitse selitellä, miksi pitää olla murun tarkka. Saan vapaaehtoistoiminnasta virtaa ja energiaa omaan arkeeni. Olen myös ystävystynyt toisten vapaaehtoisten kanssa.

Mitä taitoja olet oppinut vapaaehtoisena?

Olen tuumasta toimeen ihminen ja mukana tapahtumien järjestämisessä. Meidän tapahtumatyöryhmässämme niin kuin koko yhdistyksessä on kannustava ilmapiiri, mikä on auttanut kehittymään. Olen oppinut, kuinka lukuisia asioita täytyy osata huomioida, jotta tapahtuma onnistuu.

Mitä haluaisit sanoa vapaaehtoistyöstä kiinnostuneelle?

Lähde ihan rohkeasti vaan takki auki mukaan. Mitään ei tarvitse tehdä yksin, vaan kaikessa autetaan. Kun kaikki puhaltavat hiileen, voimme saada paljon aikaan.

Oletko osallistunut johonkin vapaaehtoistoiminnan koulutukseen?

Kävin aluksi Keliakialiiton Askeleet vapaaehtoisuuteen -verkkokoulutuksen, joka oli hyvä startti. Olen suorittanut myös Toivo-sovelluksen vertaistukijan peruskoulutuksen ja Gluteenitonta arkiruokaa -kurssin.

Paljonko tehtävään menee aikaa?

Vapaaehtoistyöhön kuluu kuukaudessa aikaa noin neljästä kuuteen tuntiin. Jokainen vapaaehtoinen tekee sen, minkä pystyy omien rajojensa mukaan. Tämä ei ole mitään ydinfysiikkaa eikä Exceleitä tarvitse osata.

SIRPA LEHTINEN, 48, MÄNTSÄLÄ

Sirpa Lehtinen liittyi Keliakialiiton jäseneksi 18 vuotta sitten heti keliakiadiagnoosin saatuaan. Hän oli pitkään mukana rivijäsenenä ja lähti mukaan toimintaan Uudenmaan keliakiayhdistyksen syyskokouksessa vuonna 2019. Lehtinen on aktiivinen vapaaehtoinen ja mukana myös Hyvinkään sairaalan asiakasraadissa. Hän työskentelee kahvilan hoitajana 2. asteen opiskelijaravintolassa, joten gluteenittomuus on tuttua myös työn kautta.

Uudenmaan keliakiayhdistys ry

Uudenmaan keliakiayhdistyksessä on 4 462 jäsentä ja se on perustettu vuonna 1991. Yhdistys järjestää toimintaa laajalla alueella ja sen kotipaikka on Helsinki.

Yhdistyksen tapahtumatyöryhmä ideoi tapahtumia jäsenten toiveiden pohjalta. Keväällä on luvassa muun muassa gluteenittoman ruuan valmistuskurssi Vantaalla. Tänä vuonna on tarjolla myös ulkoilu- ja kulttuuritapahtumia sekä omia tapahtumia lapsiperheille. Katso tarkemmat tapahtumatiedot yhdistyksen verkkosivuilta.

Artikkeli on julkaistu ensin Keliakialiiton Gluteeniton elämä -lehdessä 1/2025.

Lue lisää kiinnostavia henkilöhaastatteluja

Vertaistukija ja vapaaehtoisvastaava Esa Pekkarinen: ”Kohtaamisessa tärkeintä ovat korvat”

Uutisen tyyppi: Artikkeli

Esa Pekkarinen toimii Pohjois-Savon keliakiayhdistyksessä vertaistukijana ja vapaaehtoisvastaavana. Hän kannustaa lähtemään mukaan toimintaan avoimin mielin. "Uudet ihmiset tuovat aina uutta puhtia."

Keliakianuorten toimikuntalainen Pauliina Leppänen: Saa tehdä ilolla kivoja juttuja

Uutisen tyyppi: Artikkeli

Pauliina Leppänen toimii vapaaehtoisena keliakianuorten toimikunnassa, joka järjestää valtakunnallisia tapahtumia 16–30-vuotiaille nuorille. Vapaaehtoistoiminta antaa hänelle mukavaa tekemistä ja…

Tällä sivustolla käytetään evästeitä

Tämä sivusto hyödyntää toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä sekä sivuston kehittämisen mahdollistavia tilastointievästeitä. Joidenkin sisältöjen näyttäminen voi lisäksi edellyttää markkinointievästeiden hyväksymistä. Lue lisää käyttämistämme evästeistä.​​​​​​

Tällä sivustolla käytetään evästeitä

Tämä sivusto hyödyntää toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä sekä sivuston kehittämisen mahdollistavia tilastointievästeitä. Joidenkin sisältöjen näyttäminen voi lisäksi edellyttää markkinointievästeiden hyväksymistä. Lue lisää käyttämistämme evästeistä.​​​​​​

Evästeasetuksesi on tallennettu.
Tällä sivustolla käytetään evästeitä

Tämä sivusto hyödyntää toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä sekä sivuston kehittämisen mahdollistavia tilastointievästeitä. Joidenkin sisältöjen näyttäminen voi lisäksi edellyttää markkinointievästeiden hyväksymistä. Lue lisää käyttämistämme evästeistä.​​​​​​

Tällä sivustolla käytetään evästeitä

Tämä sivusto hyödyntää toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä sekä sivuston kehittämisen mahdollistavia tilastointievästeitä. Joidenkin sisältöjen näyttäminen voi lisäksi edellyttää markkinointievästeiden hyväksymistä. Lue lisää käyttämistämme evästeistä.​​​​​​

Evästeasetuksesi on tallennettu.
Tällä sivustolla käytetään evästeitä

Tämä sivusto hyödyntää toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä sekä sivuston kehittämisen mahdollistavia tilastointievästeitä. Joidenkin sisältöjen näyttäminen voi lisäksi edellyttää markkinointievästeiden hyväksymistä. Lue lisää käyttämistämme evästeistä.​​​​​​

Tällä sivustolla käytetään evästeitä

Tämä sivusto hyödyntää toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä sekä sivuston kehittämisen mahdollistavia tilastointievästeitä. Joidenkin sisältöjen näyttäminen voi lisäksi edellyttää markkinointievästeiden hyväksymistä. Lue lisää käyttämistämme evästeistä.​​​​​​

Evästeasetuksesi on tallennettu.