”Jos muut olisivat tienneet, miten mukavaa G-festeillä on, olisivat tulleet kaikki!”
Maailman ensimmäinen G-fest-koulutustapahtuma keräsi Keliakialiiton vapaaehtoisia Tampereelle kaikkialta Suomesta
- Julkaistu
- Teksti Keliakialiitto
Kuplivaa naurua, selfieitä, jälleennäkemisen riemua, uusia ystäviä ja tiukkaa asiaa. Ajatuksia herättäviä luentoja, herkullista gluteenitonta ruokaa, uusia ideoita, oppia ja runsaasti aurinkoa ja kesän lämpöä.
Tätä kaikkea tarjosi ihka ensimmäinen G-fest, Keliakialiiton vapaaehtoisille suunnattu koulutustapahtuma. Tampereen Varalan urheiluopistolle kokoontui toukokuun puolivälin viikonloppuna vapaaehtoisia ympäri Suomen.
− Aivan mahtava viikonloppu! Paljon tuttuja, hyviä keskusteluja muun muassa jäsenjärjestöavustuksesta ja niin mielenkiintoisia työpajoja, että olisin halunnut mennä useampaan, kiitti Ritva Oinas Raahen tienoon Keliakiayhdistyksestä.
Oinaan mukaan oli hedelmällistä tavata erikokoisten keliakiayhdistysten vapaaehtoisia ja huomata, että samat asiat puhututtavat sekä pienten että isojen yhdistysten toimijoita.
− Vaikka meidän yhdistyksellämme oli pitkä matka Tampereelle, se kannatti tehdä. Itse yhdistin reissuun veljeni luona kyläilyn. Jos muut olisivat tienneet, miten mukavaa G-festeillä oli, nehän olisivat tulleet kaikki! Ihan mahtava me-henki, me olemme samaa porukkaa!
Vuoden keliakiatutkijaksi Laura Kivelä
G-fest-tapahtuma käynnistyi palkinnonjaolla. Keliakialiiton puheenjohtaja Sari Tanus jakoi Keliakialiiton Vuoden 2019 keliakiatutkijan palkinnon LT Laura Kivelälle, jonka väitöskirja käsitteli lapsen keliakiaa muuttuvasta taudinkuvasta kohti seulontaa.
− Valinnalla halusimme osoittaa arvostusta keliakiatutkimukselle, joka on tärkeä avain sairauden syntymekanismien ymmärtämiseen ja sen entistä parempaan hoitoon. Tutkimustyö edellyttää tekijältään pitkäjänteisyyttä, paneutumista, tuhansia työtunteja ja suurta intohimoa, kiitti Tanus palkintojenjakotilaisuudessa.
Lue myös: Vuoden 2019 keliakiatutkijaksi valittiin LT Laura Kivelä
Salla Saarinen innosti: Kehu, kannusta ja kiitä
Järjestökouluttaja Salla Saarinen käynnisti viikonlopun yhteisen ohjelman puhumalla yhdistysten viestinnästä ja vapaaehtoisten mukaan saamisesta. Saarinen paljasti k-kirjainten merkityksen järjestön ja yhdistyksen menestymisessä. "Kehu, kannusta, kiitä. Kohtaa, kuuntele, kysy, konkretisoi", hän rohkaisi.
‒ Kyselyjen mukaan yleisin syy siihen, että ei osallistuta vapaaehtoistoimintaan on, että kukaan ei ole pyytänyt lähtemään vapaaehtoiseksi. Moni tulisi mukaan, jos joku pyytäisi. Yhden kerran pyytäminen ei silti aina riitä, hän muistutti.
Saarinen nosti esille myös tunteet ja mielikuvat. Esimerkiksi Facebook-seuraajat etsivät asian ja tapahtumista kuulemisen lisäksi myös viihtymistä, iloa, naurua ja koskettavia tarinoita.
Kun yhdistys tarjoaa myös tunteita, kuten helliä tunteita herättäviä koirankuvia, seuraajat palaavat sivulle ja Facebook myös näyttää julkaisuja useammille. Näin esimerkiksi tiedot tapahtumista leviävät useammille.
Työpajoissa opittiin ja pohdittiin
Kaksipäiväisen tapahtuman ohjelmassa oli työpajoja ja -koulutuksia, joista kukin pystyi räätälöimään itseään kiinnostavan kokonaisuuden.
Lauantain työpajojen aiheina olivat gluteenittomat tuotteet ruokakaupoissa, miten tulla halutuksi järjestöksi, verkkosivujen ja Facebookin hyvä käyttö, yhdistystoiminnan uudet mausteet, videoluento ja keliakiaviikon ideointi.
Sunnuntain työpajoissa pureuduttiin lisäksi vapaaehtoisten omaan jaksamiseen psykologi Hanna Hernon johdolla, tutustuttiin nuorten toimintaan, opiskeltiin jäsenrekisterin tehokasta käyttöä ja järjestettiin puheenjohtajien treffit. Sunnuntain ohjelmassa oli myös liittokokous, jossa valittiin uudet liittohallituksen edustajat.
Lue myös: Keliakialiiton liittohallitukseen uusia jäseniä
Improvisaatioteatteri Snorkkeli nauratti
Lauantain illanvietto oli yksi tapahtuman kohokohdista.
‒ Vapaaehtoisemme tulivat kiittämään, että oli kiva viettää iltaa yhdessä. Improvisaatioteatteri Snorkkelin esitys nauratti kovastikin. Saamamme palautteen mukaan viikonloppu vastasi juuri siihen, mitä odotettiinkin. Innostunut, mutta sopivan väsynyt porukka lähti sunnuntaina kotimatkalle, kiitti järjestöpäällikkö Eeva Laine.
Iltajuhlassa jaettiin myös Keliakialiiton Vuoden keliakiteko 2019 -palkinnot. Tämän vuoden parhaana tekona palkittiin Länsi-Pohjan keliakia ry:n karkkitempaus. Kunniamaininnan saivat Neljän koplan keliakiayhdistykset useiden vuosien tiiviistä ja idearikkaasta yhteistyöstä.
Lue myös: Länsi-Pohjan keliakia ry:n irtokarkkitempaus vuoden keliakiateko
Nuorten toimintaan vinkkejä
Yksi tapahtuman nuorimmista osallistujista oli tamperelainen 27-vuotias Alina Laurila. Hän tuli joulun alla yhdistystoimintaan mukaan sekä isänsä jalanjäljissä että lastentoiminnassa aiemmin mukana olleen 13-vuotiaan sisarensa innostamana.
G-festeiltä Laurila lähti hakemaan erityisesti ideoita nuorten toiminnan suunnitteluun sekä kuulemaan muita tuoreita ajatuksia.
‒ Yhdistys pyysi, että lähtisin mukaan, niin totta kai lähdin. Todella mielenkiintoinen viikonloppu, opin paljon. Erityisesti jäi mieleeni kouluttaja Salla Saarisen vinkit tarinoiden ja mielikuvien luomisesta.
Keliakianuorten toimikunnan tapahtumajärjestäminen sai valtavasti kiitosta yhdistyksiltä tehokkuudestaan ja järjestelmällisyydestään.
Aluevastaava Minnaleena Ollanketo ja Alina Laurila rapsuttelemassa vierailevana luennoitsijana olleen psykologi Hanna Hernon Heta-koiraa. Sää helli koko viikonlopun ajan.
Tulossa: G-fest 2020!
G-fest-tapahtuma syntyi toiveesta tarjota entisten aluekoulutusten sijaan laajempaa ja monipuolisempaa koulutusta.
‒ Olin haaveillut jo kauan koulutustapahtumasta, johon voisivat osallistua kaikki vapaaehtoisemme ympäri Suomen. Halusin, että tarjoamme tietoa, taitoa, virkistystä, vertaistukea ja verkostoitumista kerralla isolle joukolle. Tästä ajatuksesta ryhdyimme kehittelemään valtakunnallista tapahtumaa, sanoo Laine.
Maailman ensimmäinen G-fest ei jää maailman viimeiseksi. Jatkoa on luvassa.
‒ Kyllä tästä on nyt ehdottomasti tarkoitus tehdä jokavuotinen tapahtuma. G-fest 2020 -koulutustapahtuman tarkempi aikataulu julkaistaan myöhemmin, Laine lupasi.
Ensi vuonna koko porukka mukaan
Keski-Suomen keliakiayhdistyksen Heli Kara lupasi tulla seuraavallakin kerralla mukaan.
− Kävimme perjantaina teatterissa ja lauantaiaamuna pitkällä aamulenkillä Pyynikillä, joten ehdimme nauttia Tampereestakin. Oli hienoa, että tapahtumassa oli väkeä ympäri Suomen. Yhteistyön lisääminen helpompaa, kun tapaa kasvokkain.
− Seuraavassa tapahtumassa kannattaa ehdottomasti jakaa työpajoihin osallistuminen niin, että samasta yhdistyksestä kaikki ovat eri pajoissa. Voimme sitten jakaa tiedon kaikille. Ensi vuonna toivon, että koko hallituksemme ja kaikki vertaistukihenkilöt osallistuvat tapahtumaan, Kara sanoi.
Keliakialiitto kiittää kaikkia osallistujia! Tästä on hyvä jatkaa kohti kesää ja syksyä.