Loimaalainen Wanha Kanala sai Gluteenittoman palvelun merkin
Uutisen tyyppi: Uutinen
Keliakialiitto on myöntänyt Gluteenittoman palvelun merkin loimaalaiselle Wanhalle Kanalalle. Wanha Kanala on muun muassa kahvila, ravintola, kotileipomo ja pitopalvelu.
- Julkaistu
- Teksti Keliakialiitto
Wanha Kanala on avoinna tällä hetkellä lauantaisin kello 11–17. Gluteeniton tarjonta vaihtelee sesongin mukaan. Viime lauantaina tarjolla oli muun muassa gluteenitonta mokkakääretorttua, porkkanakakkua, pullaa, suolaisia piirakoita, täytettyjä sämpylöitä ja pikkuleipiä.
– Olen itse moniallergikko ja haluan tarjota sellaisia ruokia ja leivonnaisia, jotka sopivat mahdollisimman monelle. Suurustan esimerkiksi kaikki kastikkeet gluteenittomilla jauhoilla ja leivon monet kakut gluteenittomina, kertoo Wanhan Kanalan toinen yrittäjä, emäntä Jaana Pirttisalo-Mäkelä.
Wanhan Kanalan toiminta alkoi vuonna 2013, kun sukutilan entiseen kanalarakennukseen avattiin kotileipomo ja pieni kahvila. Pirttisalo-Mäkelä oli myynyt aiemmin kananmunien ohella leivonnaisia ja niiden kysyntä oli kasvanut. Vuosien aikana yrityksen toiminta on laajentunut ja tiloihin on tehty muun muassa oma gluteeniton keittiö.
– Pitopalvelutoiminta alkoi, kun asiakkaat halusivat järjestää tiloissamme juhlia, ja ryhdyin valmistamaan ruokaa tilauksesta.
Tilapuodissa ja verkkokaupassa on myynnissä Wanhan Kanalan oman gluteenittoman leivontaseossarjan tuotteita.
– Gluteenittoman palvelun merkkiä haimme asiakkaiden ehdotuksesta. Minusta erityisruokavalioasiakkaille tulee olla tarjolla samaa ruokaa ja samoja leivonnaisia kuin muillekin, Pirttisalo-Mäkelä toteaa.
Merkki 20 yrityksellä Suomessa
Gluteenittoman palvelun merkki on nyt Suomessa 20 yrityksellä. Merkin käyttöoikeutta voivat hakea gluteenittomia palveluita tarjoavat yritykset, kuten kahvilat, ravintolat, hotellit ja leipomomyymälät. Merkki on luvanvarainen ja sen käyttöoikeuden myöntää Keliakialiitto.
Keliakialiitto kehitti Gluteenittoman palvelun merkin helpottamaan gluteenitonta ruokailua kodin ulkopuolella.
– Merkin avulla asiakas voi valita yrityksen, joka tarjoaa turvallisesti gluteenittomia palveluita. Yritys puolestaan voi merkin avulla kertoa omasta osaamisestaan ja erottautua kilpailijoista, sanoo Keliakialiiton markkinoinnin asiantuntija Marjo Jokinen.
Gluteenittomuuden oltava kunnossa
Merkin saadakseen yrityksen on suoritettava Keliakialiiton koulutus ja todistettava osaamisensa gluteenittomuudesta. Gluteenittomuuden toteutuminen yrityksessä käydään yhdessä yrityksen kanssa huolellisesti läpi.
– Gluteenittoman palvelun merkin voi saada vain sellainen yritys, jossa gluteenittomuus on kunnossa. Käytännössä tämä tarkoittaa tarkkuutta jokaisessa valmistusvaiheessa ja tarjoilussa. Kaiken tarjottavan ei kuitenkaan tarvitse olla gluteenitonta, toteaa Jokinen.
Keliakialiitto järjestää hotelli-, ravintola- ja kahvila-alan ammattilaisille verkkokoulutuksia ja webinaareja. Koulutus on yksi osa Gluteenittoman palvelun merkin hakuprosessia.
Gluteenittoman palvelun merkki on näillä yrityksillä: Cafe Rovaniemi (Rovaniemi), Pella´s café (Tampere), Geisarinna (Kotka), Porokylän leipomon Kahvila-leipomomyymälä (Nurmes), Raw’n More (Helsinki), Luomuravintola Timjami (Tampere), Norlandia Tampere Hotel (Tampere), Happy Waffle (Helsinki), Lepolan Talo (Hausjärvi), Amandis (Naantali), Dois Amores (Hämeenlinna), Wivi’s (Turku), Sarrit (Inari), Restaurant Aurora Holidays (Utsjoki), museokahvila Lottakanttiini (Tuusula), Leipomo konditoria Hento (Rauma), Rauman Puistokahvila (Rauma), Gluteeniton Unelma (Helsinki), Café & Bar KATTO (Tampere) ja Wanha Kanala (Loimaa).
Kaikki merkin saaneet yritykset löytyvät verkkosivuiltamme Gluteenittoman palvelun merkki -osiosta.