Miksi gluteenittomat sämpylät eivät kohoa?
Uutisen tyyppi: Artikkeli
- Julkaistu
- Teksti Eija Lindberg
- Kuvat Marjo Jokinen
Näitä vinkkejä hyödyntämällä, gluteenittomat hiivaleivonnaiset onnistuvat paremmin:
- Taikinanesteen lämpötilan tulee olla käden lämpöistä, sillä liian kuuma tuhoaa hiivan ja liian kylmässä taikina nousee hyvin hitaasti.
- Jauhot on hyvä lisätä gluteenittomaan hiivataikinaan muutamassa erässä ja taikinaa kannattaa vatkata alkuvaiheessa sähkövatkaimella noin viiden minuutin ajan. Valmista taikinaa ei tässä vaiheessa kohoteta.
- Muotoile sämpylät pelille ja kohota ne vedottomassa ja lämpimässä paikassa liinan alla. Jos jauhoja on tullut taikinaan liikaa, sämpylä ei jaksa kohota. Jos taikina on liian löysää, niin sämpylät lässähtävät viimeistään uunissa. Sämpylöistä voi tulla kovia, jos laitat liikaa jauhoja, kohotat liian vähän aikaa tai paistat sämpylät liian kuumassa uunissa.
Aloita jauhovalmistajan reseptillä
Gluteenittomien jauhojen ja jauhoseosten käytettävään määrään vaikuttaa se, mistä siemenestä jauho on jauhettu, sisältääkö seos tärkkelystä tai leivonnan apuaineita, kuten psylliumia tai ksantaania.
Tämän vuoksi ohjeessa mainittua gluteenitonta jauhoseosta ei voi välttämättä suoraan vaihtaa samaan määrään toista gluteenitonta jauhoseosta.
Ensimmäisiä kertoja leipoessa kannattaa kokeilla jauhovalmistajan omia reseptejä.
Keliakialiiton verkkosivuilta löydät lisää vinkkejä gluteenittomaan leivontaan sekä testattuja ja hyväksi havaittuja reseptejä.
Artikkeli on julkaistu ensin Keliakialiiton Gluteeniton elämä 3/2024 -lehdessä.