Monipuolinen teff sopii hyvin niin gluteenittomiin ruokiin kuin leivonnaisiinkin
Uutisen tyyppi: Artikkeli
Runsaasti kuitua ja kalsiumia sisältävä teff sopii lisukkeeksi sellaisenaan. Se soveltuu myös lukuisiin erilaisiin resepteihin, niin suolaisiin kuin makeisiinkin.
- Julkaistu
- Teksti Miika Wynne-Ellis ja Eija Lindberg
- Kuvat Adobe Stock
Afrikasta peräisin oleva teff on yksi ensimmäisiä ihmisten viljelemiä kasveja ja se on edelleen keskeinen osa Afrikan ruokakulttuuria. Teffiä viljellään sen pienten, noin millimetrin läpimitaltaan olevien siementen vuoksi, joiden väritys vaihtelee valkoisesta ruskeanpunaiseen. Ominaisuuksiensa puolesta teff muistuttaa hirssiä ja kvinoaa, mutta pienempien siementensä ansiosta se on näitä nopeampi kypsentää.
Noin 90 prosenttia maailman teffistä viljellään Afrikan sarvessa, Etiopiassa ja Eritreassa. Muita tuottajamaita ovat Intia, Australia, Saksa, Espanja ja Yhdysvallat. Teffin suosio on kasvanut 2000-luvulla sen tuotannon kasvaessa 7–10 prosenttia vuosittain. Samalla sen viljely Afrikan ulkopuolella on lisääntymässä. Suomalaisissa ruokakaupoissa teff on toistaiseksi harvinaisempi vieras, mutta niin teffiä kuin teff-jauhoa löytyy myös Suomesta.
Teff gluteenittomassa ruokavaliossa
Ravintoarvojensa puolesta teff on ehdotonta ykkösluokkaa. Teff on runsaskuituinen, sisältäen lähes 8 grammaa kuitua 100 grammaa kohden. Teff sisältää myös muita viljakasveja runsaammin kalsiumia. Esimerkiksi Etiopiassa kaksi kolmasosaa päivittäisestä proteiinintarpeesta saadaan teffistä.
Monipuolinen teff soveltuu lukuisiin eri käyttötarkoituksiin. Koska hirssin sukuisen teffin siemen on hyvin pieni, sitä on hankala kuoria ja siksi teff-jauhot ja hiutaleet ovat yleensä kokojyväisiä. Teff-jauhot sitovat runsaan proteiini- ja kuitupitoisuutensa ansiosta enemmän nestettä verrattuna moniin muihin gluteenittomiin jauhoihin tai vehnäjauhoihin.
Jos korvaat alkuperäisessä leivonnaisreseptissä olevat gluteenittomat jauhot teff-jauhoilla, vähennä reseptissä olevien jauhojen määrää 10–15 prosenttia.
Teff sopii monenlaiseen leivontaan
Teff-jauhon maussa on aavistus pähkinäisyyttä ja se soveltuu hyvin niin suolaiseen kuin makeaankin leivontaan. Kokeile teffiä esimerkiksi rieskoihin, leipätaikinaan, pizzapohjaan, kakkuihin, muurinpohjalettuihin sekä kastikkeiden suurustamiseen. Teffiä käytetään myös gluteenittomassa hapanjuurileivonnassa, sillä siitä saa mainion juuren.
Yksi tunnetuimmista teff-jauhoista valmistettava ruoka on etiopialaisen keittiön injera. Injera on ohut hieman happaman makuinen juureen leivottu hapanleipä. Kokeile perinteisesti käsin syötävää injeraa tortillojen ja tacojen sijaan ja yhdistä se erilaisten kastikkeiden, muhennosten tai kasvislisäkkeiden kanssa.
Teffistä voidaan valmistaa myös hiutaleita. Hiutaleiden pienen koon takia niistä valmistuu samettisen pehmeä puuro.
Ruoanvalmistuksessa teff-jauhoja kannattaa kokeilla ruskean kastikkeen suurustukseen tai kalan, erityisesti silakkapihvien, leivittämiseen. Teff-jauhojen käyttö suurustamiseen on samankaltaista kuin vehnäjauhojen tai maissitärkkelyksen käyttö. Se voi antaa kastikkeelle mukavasti erilaisen maun ja rakenteen verrattuna perinteisiin suurusteisiin. Kokeile ja ylläty!
Voit käyttää teffiä myös terveellisten välipalojen valmistukseen, kuten energiapatukoiden tai -pallojen tekoon. Teffistä valmistetut energiapatukat ovat afrikkalaisten kestävyysjuoksijoiden perinteisiä, pitkille juoksulenkeille mukaan otettavia välipaloja.
Vinkki
Valmista herkulliset gluteenittomat mokkapalat teff-jauhoista.
Kokeile myös valmistaa puolukkavispipuuro käyttämällä ruisjauhon tilalla teff-jauhoja.
Kirjoittajat ovat Keliakialiiton ravitsemusasiantuntija Miika Wynne-Ellis ja HoReCa-asiantuntija Eija Lindberg.
Artikkeli on julkaistu ensin Keliakialiiton Gluteeniton elämä -lehdessä 2/2024.
Lue lisää erilaisista viljoista gluteenittomassa ruokavaliossa.