Sigrit Keerd vinkkaa kotikaupunkinsa Tallinnan parhaat gluteenittomat paikat

Uutisen tyyppi: Artikkeli

Missä tallinnalainen keliaakikko Sigrit Keerd syö tai kahvittelee kotikaupungissaan? Mitä Keerd ei löydä, sen hän leipoo.

  • Julkaistu
  • Teksti Eija Kallioniemi
  • Kuvat Toomas Volmer
Suklaakahvila Pierren ihania tryffeleitä voi myös ostaa mukaan – tai pyytää loput mukaan, jos ähkyraja ylittyy.

”Hei, vinkatkaa Tallinnan parhaat gluteenittomat ravintolat ja kahvilat!”. Toive toistuu viikoittain sosiaalisessa mediassa.

Pyysimme tallinnalaista Sigrit Keerdiä kertomaan, mitkä ovat hänen gluteenittomat herkkukeitaansa kaupungissa. Keerdin suosituksiin perustuvia listauksia näet tämän artikkelin kainalossa.

Keerd on monitoimija, joka päätyökseen vastaa tietoliikenneyhtiön brändi- ja rekrytointimarkkinoinnista. Lisäksi hän on Viron keliakialiiton (Eesti Tsöliaakia Selts) sosiaalisen median ylläpitäjä ja järjestää omia gluteenittoman leivonnan kurssejaan.

Keerdin keliakia löytyi 11 vuotta sitten. Tänä aikana hänen gluteeniton elämänsä on helpottunut paljon.

– Minusta keliaakikon on nykyään aika helppoa syödä Tallinnassa, koska keliakiasta tiedetään enemmän, ja gluteeniton ruokavalio on yhä tavallisempi, hän sanoo.

Helppoutta rajaa kuitenkin se, missä asuu tai minne menee.

– Tallinnassa asuvalla on helppoa, myös suurimmissa kaupungeissa Tartossa ja Pärnussa. Niissä käyvät myös turistit, joten tarjontaa on enemmän. Pohjoismaisten turistien ansiosta tarjonta on hyvä myös Kuressaaressa Saarenmaalla, jossa monessa paikassa voi saada gluteenittomia hampurilaisia tai wräppejä.

Telliskivessä sijaitseva Kivi Paber Käärid on valittu kuudesti Viron parhaimmaksi gluteenittomaksi ravintolaksi.

Tryffeleitä Vene-kadulla

Turistille yksi kompa väijyy ruokalistassa. Kun Suomessa ruokalistan G-merkintä tarkoittaa gluteenitonta annosta, Virossa siten saatetaan merkitä allergeeni. Silloin G-merkintä tarkoittaakin, että ruuassa on gluteenia.

– Pitää kysyä, kumpaa se tarkoittaa, Keerd opastaa. Monessa paikassa annos voidaan pyynnöstä tehdä gluteenittomana.

Kun Keerd valitsee ruoka- tai kahvipaikkaa, hänellä on kolme kriteeriä.

– Tärkeintä on, että voin syödä siellä. Ruuan täytyy maistua. Kolmanneksi tärkeintä on hyvä palvelu ja että henkilökunta tietää, mitä gluteeniton ruokavalio tarkoittaa.

Keerd on pistänyt merkille, että kesäksi palkatuille nuorille työntekijöille gluteeniton ruokavalio voi olla tuntematon.

Teimme tämän haastattelun Keerdin lempikahvilassa Tallinnassa Pierre Chocolateriessa, jota voi suomeksi kutsua suklaakahvila Pierreksi. Paikka löytyy Vene-kadun Mestaripihalta.

Paitsi että suklaakahvilan gluteenittomat tryffelit ovat mykistää suun, vanhojen huonekalujen ja varjostimien keskellä hämyisessä valossa voi kuvitella siirtyneensä vuosisatoja taaksepäin.

– Tämä on enemmän kuin pelkkä kahvila. Tämä on erityisen ihana paikka talvella, kun sataa lunta ja on pimeää. Voi juoda kuumaa kaakaota ja syödä tryffeleitä.

Kahvilasta saa myös gluteenittomia uunivoileipiä, jotka tehdään Schärin leivästä.

Jotkut Tallinnan kahvilat kertovat leivostensa olevan vehnättömiä, ”nisuvaba”. Niitä Keerd ei kuitenkaan suosittele leipomoiden kontaminaatioriskin takia.

Tunnelmallinen Pierre Chocolaterie on Sigrit Keerdin mielestä enemmän kuin kahvila. Venekatu 6:ssa sijaitseva kahvila levittäytyy kesällä sisäpihalle.

Hankalat hampparit

Ravintoloista Keerdin ykkössuositus on 100-prosenttisesti gluteeniton Telliskiven kaupunginosassa sijaitseva Kivi Paber Käärid. Se on äänestetty parhaimmaksi gluteenittomaksi ravintolaksi Virossa jo kuutena vuotena.

– Se on turvallinen, ja ruoka on todella hyvää.

Kun Keerd haluaa hyvää gluteenitonta pastaa, hän suuntaa esimerkiksi italiaiseen Gianniin.

Parhaan aamiaisen hän on syönyt Hilton Park Tallinn -hotellissa Kadriorgissa. Aamiainen tarjoillaan talon The Able Butcher -ravintolassa. Muille kuin yöpyjille se maksaa 26 euroa.

Burger Kingissä gluteenittoman sämpylän saa vain lasten Whopperissa.

Moni suomalainen lapsiperhe haluaisi Tallinnassa gluteenittomia hampurilaisia. Pikaruokaketjuista niitä ei ole helppo löytää.

Keerd on ratkaissut ongelman tilaamalla Burger Kingin lasten gluteenittoman Whopper JR -aterian tuplatäytteillä. Gluteeniton sämpylä kuuluu vain tähän annokseen. Ranskalaiset paistetaan omassa öljyssä.

– Kun olin saanut keliakiadiagnoosin, perheemme teki reissuja Suomeen syömään gluteenittomia hampurilaisia, Keerd muistelee. Hänen siskollaankin on keliakia.

Gluteenittoman pohjan pizzaan saa Tallinnassa ilmoituksensa mukaan esimerkiksi Pizzeria Margheritasta, tosin neljän euron lisähintaan.

Gluteenittoman oluen ystäville mukava uutinen on, että Saku Originaal Xtra -olut ilmestyi kauppoihin viime kesänä. Sakun alkoholiton ja gluteeniton Go on ollut kaupan hyllyillä pidempään.

Kaupassa gluteenittoman Saku Originaal Xtran tunnistaa turkoosista tölkistä, alkoholiton ja gluteeniton Go on vihreä.

Keerd opettaa leipomaan

Virossa on tavallista tilata gluteenittomia leivonnaisia yksityisiltä leipojilta. Sosiaalinen media toimii kauppana, ja tuote haetaan joko leipojalta tai pakettiautomaatista.

Keerdin omille gluteenittoman leivonnan kursseille Tallinnassa on osallistunut jo yli 300 innokasta leipojaa. Äskettäin hän opetti, miten tehdään gluteenittomia mykyjä.

– Kysyn usein kurssilaisiltani, leipovatko he myyntiin vai itselleen? Moni heistä on ammattileipuri, joilta asiakkaat ovat alkaneet pyytää gluteenittomia leivonnaisia.

Keerd kutsuu gluteenitonta leivontaa tieteeksi ja leipojia tieteentekijöiksi.

– Leipoessa pitää olla hyvällä tuulella, koska se siirtyy leipomukseen, hän uskoo.

Ruuanlaittoa Keerd alkoi opetella siinä vaiheessa, kun hän muutti omaan talouteen lapsuudenkodistaan. Hän oli saanut samoihin aikoihin keliakiadiagnoosin. Leipomaan Keerd ryhtyi siitä muutaman vuoden päästä, koska ei löytänyt kaupasta haluamiaan tuotteita.

Gluteenittomassa elämässä häntä vaivaa lähinnä yksi asia.

– Aina kun lähden ystävieni kanssa ulos tai matkustan poikaystäväni kanssa, olen se, joka joutuu päättämään ruokapaikasta. Se on väsyttävää.

Sigrit Keerdin leivontakurssien luomuksia voi nähdä Instargramissa nimellä gluteenivabadkypsetised. Tässä valmistui kanelipullia.
Põhja puiesteen Rimi-myymälässä löytyi neljä erilaista gluteenitonta Pastakopp-valmispasta-ateriaa, johon lisätään vain kuuma vesi.

Hyvää ruokaa:

  • Restoran Gianni ja Kohvik Gianni (italialainen, molemmissa gluteenitonta pastaa), Jõe 4a
  • Horisont Restoran & Bar (Fine dining -ravintola Swissôtelin 30. kerroksessa), Tornimäe 3
  • Restorant Elevant (intialainen, gluteenittomat merkitty ruokalistaan), Vene 5
  • Kivi Paber Käärid (täysin gluteeniton), Telliskivi tn 60a-7
  • Restoran Pegasus (gluteenittomat merkitty ruokalistaan), Harju 1
  • Rado restoran (päivittäin vaihtuva menu), Vene 7
  • Rataskaevu 16 (gluteenittomat merkitty ruokalistaan), Rataskaevu 16

Kun kahvittaa:

  • Healthy Sweets by Polina, Vana-Kalamaja 6
  • NOP Café and shop (Kadriorg), J. Köleri 1
  • Pann & Kook (gluteenittomia pannukakkuja T1 Mall of Tallinn -ostoskeskus), Peterburi tee 2
  • Pierre Chocolaterie (tryffeleitä, gluteenittomia uunivoileipiä), Vene 6
  • Kohvik Vaffel (gluteenittomia suolaisia ja makeita vohveleita), Vana-Kalamaja 18
  • Prileib (gluteeniton leipomo Laagrissa), Vae 2

Runsaita aamiaisia:

  • The Able Butcher (Hilton Park Tallinn), F. R. Kreutzwaldi 23
  • Hestia-ketju
  • Hotel L’ermitage, Toompuiestee 19
  • Nordic Hotel Forum, Viru Väljak 3
  • Radisson-ketju, muun muassa Olumpia Hotel, Liivalaia 33

Hyviä ruokakauppoja:

  • Prisma-ketju (keskustassa Aia 3), Rimi-ketju (runsas valikoima esim. Põhja pst 17:ssa), Selver- ja Coop-ketjut
  • Delice Solaris Toidupood (Solaris-ostoskeskus), Estonia pst 9
  • Kaubamaja Toidumaailm (Viru Keskus), Viru Väljak 4–6
  • Stockmann Delikatess, Liivalaia 53

Ja vielä:

Tällä sivustolla käytetään evästeitä

Tämä sivusto hyödyntää toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä sekä sivuston kehittämisen mahdollistavia tilastointievästeitä. Joidenkin sisältöjen näyttäminen voi lisäksi edellyttää markkinointievästeiden hyväksymistä. Lue lisää käyttämistämme evästeistä.​​​​​​

Tällä sivustolla käytetään evästeitä

Tämä sivusto hyödyntää toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä sekä sivuston kehittämisen mahdollistavia tilastointievästeitä. Joidenkin sisältöjen näyttäminen voi lisäksi edellyttää markkinointievästeiden hyväksymistä. Lue lisää käyttämistämme evästeistä.​​​​​​

Evästeasetuksesi on tallennettu.
Tällä sivustolla käytetään evästeitä

Tämä sivusto hyödyntää toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä sekä sivuston kehittämisen mahdollistavia tilastointievästeitä. Joidenkin sisältöjen näyttäminen voi lisäksi edellyttää markkinointievästeiden hyväksymistä. Lue lisää käyttämistämme evästeistä.​​​​​​

Tällä sivustolla käytetään evästeitä

Tämä sivusto hyödyntää toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä sekä sivuston kehittämisen mahdollistavia tilastointievästeitä. Joidenkin sisältöjen näyttäminen voi lisäksi edellyttää markkinointievästeiden hyväksymistä. Lue lisää käyttämistämme evästeistä.​​​​​​

Evästeasetuksesi on tallennettu.
Tällä sivustolla käytetään evästeitä

Tämä sivusto hyödyntää toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä sekä sivuston kehittämisen mahdollistavia tilastointievästeitä. Joidenkin sisältöjen näyttäminen voi lisäksi edellyttää markkinointievästeiden hyväksymistä. Lue lisää käyttämistämme evästeistä.​​​​​​

Tällä sivustolla käytetään evästeitä

Tämä sivusto hyödyntää toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä sekä sivuston kehittämisen mahdollistavia tilastointievästeitä. Joidenkin sisältöjen näyttäminen voi lisäksi edellyttää markkinointievästeiden hyväksymistä. Lue lisää käyttämistämme evästeistä.​​​​​​

Evästeasetuksesi on tallennettu.