Tampereen yliopiston keliakiapalkinto Nadine Cerf-Bensussanille
Uutisen tyyppi: Uutinen
Tampereen yliopiston kolmas kansainvälinen Maki Celiac Disease Tampere Prize -palkinto on myönnetty ranskalaiselle keliakiatutkijalle Nadine Cerf-Bensussanille. Palkinnon voi saada tutkija, jonka työllä on ollut huomattava merkitys keliakian ja gluteeniin liittyvien sairauksien tutkimukselle.
- Julkaistu
- Teksti Keliakialiitto
Kuva: Jonne Renvall / Tampereen yliopisto
Nadine Cerf-Bensussan vastaanotti palkinnon Tampereella perjantaina.
Cerf-Bensussan palkittiin tutkimuksistaan, jotka ovat lisänneet ymmärrystä keliakian kehittymisestä ja erityisesti tautiin liittyvien pahanlaatuisten komplikaatioiden kehittymisestä. Hänen tutkimuslöydöksiään on sovellettu myös komplisoidun keliakian käytännön diagnostiikassa ja hoidossa.
Cerf-Bensussan toimii tutkimusjohtajana pariisilaisessa Institut National de la Santé et de la Recherche -instituutissa (INSERM). Hän johtaa lisäksi suoliston immuniteettia tutkivaa laboratoriota IMAGINE-tutkimuslaitoksessa, jossa tutkitaan geneettisiä sairauksia.
Palkinnon luovutti Tampereen yliopiston vararehtori Seppo Parkkila yliopistossa meneillään olevan Tampereen kansainvälisen keliakiasymposiumin avajaisissa perjantaina 14.9.
Palkintoehdokkaita oli tällä kertaa seitsemän. Kansainvälisen palkintokomitean puheenjohtajana toimi professori Katri Kaukinen Tampereen yliopistosta.
Palkinnon ovat aiemmin saaneet professori Detlef Schuppan Saksasta ja professori Chaitan Khosla Yhdysvalloista.
Tampereen yliopisto perusti Maki Celiac Disease Tampere Prize -palkinnon kansainvälisesti arvostetun keliakiatutkijan, professori Markku Mäen kunniaksi. Mäki on tutkinut gluteeniin liittyviä sairauksia, niiden hoitoa, epidemiologiaa, genetiikkaa ja sekä lasten että aikuisten tautimekanismeja. Hänen työnsä perusteella on syntynyt käsitys keliakian mekanismeista ja otettu maailmanlaajuisesti käyttöön uusia kliinisiä menetelmiä. Mäki teki pioneerityötä hyödyntäessään vasta-aineita keliakian tunnistamisessa. Hän esitti ensimmäisenä myös käsityksen keliakian autoimmunologisesta mekanismista.