Uudet ravitsemussuositukset – Keliakialiitto kaipaa gluteenitonta ruokavaliota noudattaville enemmän täysjyväviljaisia tuotteita
Uutisen tyyppi: Uutinen
Gluteenittomassa ruokavaliossa suurimpia haasteita ovat riittävä viljavalmisteiden ja kuidun saanti. Keliakialiitto haastaakin ruokapalvelut ja elintarviketeollisuuden tarjoamaan entistä enemmän ravitsemussuositusten mukaisia täysjyväviljaisia gluteenittomia vaihtoehtoja.
- Julkaistu
- Teksti Heidi Hölsömäki
- Kuvat Laura Tammisto
Viljatuotteet on nostettu uusissa kansallisissa ravitsemussuosituksissa ensi kertaa erikseen esille kuidun rinnalla. Keliakialiitto pitää tätä hyvänä asiana.
– Gluteenittomat viljatuotteet sisältävät usein tavanomaisia tuotteita niukemmin kuitua ja täysjyväviljaa, minkä vuoksi täysjyväviljan korostaminen suosituksissa on tärkeää, Keliakialiiton ravitsemusasiantuntija Miika Wynne-Ellis sanoo.
Tutkimusnäyttö osoittaa vahvasti niin täysjyväviljojen kuin kuidunkin positiiviset terveysvaikutukset. Täysjyväviljojen käyttö ehkäisee muun muassa tyypin kaksi diabetesta ja monia syöpiä, joten sen saantiin kannattaa kiinnittää erikseen huomiota.
– Kuitua voi monessa leivässä olla yli kuusi prosenttia, mutta se perustuu usein yhteen kuitulisään, kuten psylliumiin ja perunakuituun. Vain osassa gluteenittomia leipiä on yli puolet täysjyvää.
Täysjyvälle oma määrällinen suositus
- Uusi suositus täysjyväviljalle on 90 grammaa vuorokaudessa. Tästä kertyy puolet päivän kuidun tarpeesta.
- Täysjyväviljaisissa tuotteissa kuitua on yli 6 prosenttia.
- Esimerkiksi puuroannos sisältää noin 20–30 grammaa täysjyväviljaa, leipäpala noin 15 grammaa ja aterian täysjyväinen lisäke, kuten ateriakaura tai kvinoa, noin 15–25 grammaa.
- Kuiduista toinen puolet kertyy kasvikunnan tuotteista.
Enemmän täysjyvää, vähemmän suolaa ja sokeria
Keliakialiitto haastaa erityisesti ruoan valmistajat ja tarjoajat kiinnittämään huomiota siihen, että tuotteissa ja annoksissa olisi suositusten mukaisesti gluteenitonta kuitua ja täysjyvää.
– Toivomme, että suositukset ohjaavat niin ruokapalveluja kuin elintarviketeollisuutta tarjoamaan gluteenittomaan ruokavalioon entistä enemmän täysjyväviljaisia vaihtoehtoja, Keliakialiiton toiminnanjohtaja Niina Puronurmi kannustaa.
Gluteenittomuuden näkökulmasta suosituksissa hyvää ovat myös rasvahappojen laadun parantaminen, suolan saannin vähentäminen sekä lisätyn ja vapaan sokerin rajoittaminen.
– Gluteenittomissa tuotteissa käytetään maun ja rakenteen parantamiseksi paikoitellen tavanomaisia tuotteita enemmän kovia rasvoja, suolaa sekä sokeria. Peräänkuulutammekin täysjyväisiä gluteenittomia tuotteita, joissa on mahdollisimman vähän lisättyä suolaa ja sokeria.
Kuitua kannattaa koota kasviksista, gluteenittomista täysjyväviljoista ja palkokasveista
Uudet suositukset painottavat terveyden ohella ympäristön kannalta kestävää tapaa syödä. Esimerkiksi riisin käyttöä suositellaan vähentämään, koska sen viljelyyn käytetään suuria vesimääriä ja sillä on suuri hiilijalanjälki. Tämä on mahdollista myös gluteenitonta ruokavaliota noudattaville.
– Mahdollisuuksien mukaan olisikin hyvä suosia kotimaisia viljoja, kuten tattaria, gluteenitonta kauraa, kvinoaa ja hirssiä – valiten näistä tehtyjä täysjyväisiä tuotteita, Miika Wynne-Ellis sanoo.
Suosituksen mukainen 90 grammaa täysjyväviljaa kattaa jo noin puolet kuidun tarpeesta. Loput kuidut tulisikin saada monipuolisesti erilaisista kasvikunnan tuotteista, joita suositellaan käytettäväksi aiemman 500 gramman sijaan 500–800 grammaa.
– Myös suositusten mukainen lihojen korvaaminen kasviproteiineilla, kuten palkokasveilla, lisää ruokavaliossa olevan kuidun määrää.
Suosituksen tarkoitus ei ole rajoittaa vaan helpottaa
Suosituksista puhuttaessa on hyvä pitää mielessä, että niiden tarkoitus ei ole rajoittaa yksilön valinnanvapautta, vaan helpottaa mahdollisuuksia oman terveyden edistämiseen.
– Yksilötasolla on hyvä ottaa huomioon, että jo pienillä muutoksilla kohti suosituksia on suuri vaikutus terveydelle. Valitse siis itsellesi sopivimman tuntuiset asiat ja mieti millaisin pienin teoin pääsisit lähemmäs suosituksia.
Tarkka gluteeniton ruokavalio on erityisesti keliakiaa sairastavilla sairauden hoitoa. Tietoinen syöminen auttaa myös muiden sairauksien ehkäisemisessä ja hoitamisessa.
– Uudet suositukset tukevat juuri tätä tavoitetta ja toivottavasti ne luovat muutosta kohti entistä terveellisempiä ja herkullisempia gluteenittomia ruokahetkiä, Wynne-Ellis sanoo.
Lisätietoa gluteenittoman ruokavalion tueksi
- Gluteeniton ruokavalio on tavanomaista kalliimpaa. Jos tämä mietityttää, niin Keliakialiiton sivuilta löytyy yli 100 gluteenitonta arkiruokareseptiä, joissa on huomioitu sekä terveellisyys että edullisuus: keliakialiitto.fi/gluteenitonta-arkiruokaa
- Tietoa erilaisista gluteenittomista viljoista, kuten kaurasta, durrasta, teffistä, amarantista ja kvinoasta: keliakialiitto.fi/viljat
- Lisätietoa kansallisista ravitsemussuosituksista 2024 Ruokaviraston sivuilta.