Vertaistukija ja vapaaehtoisvastaava Esa Pekkarinen: ”Kohtaamisessa tärkeintä ovat korvat”
Uutisen tyyppi: Artikkeli
Esa Pekkarinen toimii Pohjois-Savon keliakiayhdistyksessä vertaistukijana ja vapaaehtoisvastaavana. Hän kannustaa lähtemään mukaan toimintaan avoimin mielin. "Uudet ihmiset tuovat aina uutta puhtia."
- Julkaistu
- Teksti Tanja Laatikainen
- Kuvat Akseli Muraja
Mitä vapaaehtoistoiminta antaa sinulle?
Olen ollut aina aktiivinen osallistuja ja monessa mukana. Haluan pysyä ajan tasalla ja vapaaehtoisena pääsen seuraamaan uusinta tietoa keliakian hoidosta.
Mitä taitoja olet oppinut vapaaehtoisena?
Olen oppinut kuuntelemaan ja keskustelemaan keliakiaa sairastavien kanssa. Kohtaamisessa tärkeintä ovat korvat. Keliaakikot ajattelevat keliakiasta ja sen kanssa pärjäämisestä eri tavoilla, koska oireet ja tuntemukset ovat hyvin yksilöllisiä.
Mitä haluaisit sanoa vapaaehtoistyöstä kiinnostuneelle?
Tule mukaan avoimin mielin. Yhdessä voimme vaikuttaa, jakaa tietoa ja järjestää erilaisia tapahtumia ja virkistystä. Uudet ihmiset tuovat aina uutta puhtia toimintaan.
Oletko osallistunut johonkin vapaaehtoistoiminnan koulutukseen?
Olen ollut mukana Jyväskylässä ja Kuopiossa Keliakialiiton järjestämissä vapaaehtoistoiminnan koulutuksissa. Olin sairastumiseni jälkeen Keliakialiiton gluteenittomuutta tukevalla kurssilla. Sain sieltä paljon tietoa keliakian hoidosta, mikä on auttanut myös vapaaehtoistoiminnassani.
Paljonko tehtävään menee aikaa?
Vapaaehtoistyöhön menee aikaa muutamia tunteja kuukaudessa. Jos olen mukana tapahtumassa, aikaa menee hieman enemmän. Toiminta ei vie resursseja mahdottomasti, ja ajankäyttöön voi itse vaikuttaa.
Esa Pekkarinen, 69, Kuopio
Esa Pekkarinen jäi eläkkeelle toiminnanjohtajan työstä vuonna 2018. Hän muutti eläkkeelle jäätyään Kuopioon ja meni yhdistyksen kahvittelutilaisuuteen ja omien sanojensa mukaan ”jäi sille tielle”. Pekkarinen toimii yhdistyksen varapuheenjohtajana, vertaistukijana ja vapaaehtoisvastaavana. Hän on yhä mukana myös työelämässä keikkailevana sairaanhoitajana.
Pekkarinen on aina ollut kiinnostunut hyvinvointiin ja terveyteen liittyvistä asioista. Keliakiayhdistyksen vapaaehtoisena hän on päässyt juttelemaan monien ihmisten kanssa keliakiasta ja gluteenittomuudesta. Hän on havainnut, miten tärkeää vertaistuki on monille.
Pohjois-Savon keliakiayhdistys ry
Pohjois-Savon keliakiayhdistyksessä on 991 jäsentä ja se on perustettu vuonna 1991. Yhdistys toimii Pohjois-Savon alueella. Suurimmat alueen paikkakunnat ovat Kuopio, Iisalmi ja Varkaus.
Keväällä 2024 yhdistys järjesti suuren suosion saaneen ”sokkomatkan”, jonka kohteet olivat yllätys järjestäjillekin. Ensi vuoden alussa on luvassa muun muassa kaksi gluteenittoman ruuan valmistuskurssia. Yhdistys kutsuu kaikkia jäseniään mukaan tapahtumiinsa.
Artikkeli on julkaistu ensin Keliakialiiton Gluteeniton elämä -lehdessä 5/2024.
Lue lisää kiinnostavia henkilöhaastatteluja
Keliakianuorten toimikuntalainen Pauliina Leppänen: Saa tehdä ilolla kivoja juttuja
Pauliina Leppänen toimii vapaaehtoisena keliakianuorten toimikunnassa, joka järjestää valtakunnallisia tapahtumia 16–30-vuotiaille nuorille. Vapaaehtoistoiminta antaa hänelle mukavaa tekemistä ja…
Jäsenrekisteri- ja keliakiaviikkovastaava Tuula Paananen: Porukalla päästään pitkälle
Tuula Paananen on mukana Keski-Suomen keliakiayhdistyksen idearikkaassa hallituksessa. Monet jäseniä ilahduttavat tapahtumat suunnitellaan yhdessä. Keliakiaviikolla on luvassa gluteenittomia…