Erilaiset asiakasryhmät

Yhä useampi asiakas noudattaa gluteenitonta ruokavaliota. Ruokavalion taustalla ovat tyypillisesti keliakia tai vehnä-, ohra-, ruisallergia, mutta asiakas voi tarvita gluteenittoman annoksen myös muista syistä.

On monta syytä noudattaa gluteenitonta ruokavaliota

Gluteenittoman ruokavalion taustalla ovat tyypillisesti keliakia tai vehnä-, ohra-, ruisallergia, mutta asiakas voi tarvita gluteenittoman annoksen myös muista syistä.

Gluteeni saattaa aiheuttaa vatsavaivoja, vaikka ei sairastaisi keliakiaa. Suurimmalla osalla ihmisistä elimistö hajottaa gluteenin suolistossa peptideiksi ja aminohapoiksi, jotka imeytyvät verenkiertoon. Jotkut ihmiset kokevat saavansa gluteenista esimerkiksi vatsavaivoja, turvotusta, väsymystä tai muita oireita, vaikkei heillä ole diagnosoitu keliakiaa.

Erilaisia gluteenittomia asiakkaita, erilaisia gluteenittomia annoksia?

Ravintolassa ja kahvilassa tarjottava gluteeniton annos tulee aina valmistaa ehdottoman huolellisesti riippumatta siitä, mikä on asiakkaan syy gluteenittoman ruokavalion noudattamiseen. Tarkkuudesta ei saa koskaan tinkiä. Gluteenittomien elintarvikkeiden koostumuksesta ja merkinnöistä säädetään EU-asetuksella

Keliakia ja ihokeliakia

Keliakia on autoimmuunisairaus, jossa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä gluteeni tuhoaa suolinukkaa. Ihokeliakia on yksi keliakian muoto.

Yksikin gluteenialtistus voi aiheuttaa keliakiaa sairastavalle rajuja oireita. Jatkuva altistuminen gluteenille voi aiheuttaa keliakiaa sairastaville muun muassa osteoporoosia, suolistosyöpää ja lapsettomuutta. Lue lisää oireista.

Keliakiassa ja ihokeliakiassa elinikäinen gluteeniton ruokavalio on sairauden ainoa hoito. Tarkkuus ruokavalion gluteenittomuudessa on ehdotonta. Noin yksi viidestä keliaakikosta välttää ruokavaliossaan myös gluteenitonta vehnä- ja ohratärkkelystä ja joka kymmenes ei käytä gluteenitonta kauraa. Pieni osa rajoittaa ruokavaliotaan vielä tätäkin enemmän poistaen ruokavaliosta kaikki vehnä-, ohra-, ruis- ja kauraperäiset ainesosat.

Vehnä-, ohra-, ruisallergia

Tavallisimmat allergiaa aiheuttavat viljat Suomessa ovat vehnä, ohra ja ruis. Useimmin allergiaa aiheuttaa vehnä. Vehnän, ohran ja rukiin proteiinirakenne on niin samankaltainen, että monesti vehnäallerginen joutuu jättämään ruokavaliostaan pois myös ohran ja rukiin.

Vehnä-, ohra-, ruisallergiassa kaikki nämä viljat tai vain joku näistä kolmesta aiheuttaa suoli-, iho-, tai hengitystieoireita. Oireet voivat ilmaantua välittömästi tai viivästyneinä. Vehnä-, ohra-, ruisallergia on melko yleinen elintarvikkeiden aiheuttama allergia erityisesti alle kouluikäisillä lapsilla. Useimmiten allergia liittyy gluteeniin, joka on yksi näissä viljoissa olevista proteiineista. Allerginen voi olla myös muille näiden viljojen proteiineille. Vehnä-, ohra-, ruisallergiassa vältetään vain niitä viljoja, jotka aiheuttavat oireita.

Vehnä-, ohra-, ruisallergiasta käytetään puhekielessä usein nimitystä vilja-allergia.

Allergiaa aiheuttavan viljan välttämisen tarkkuus ja oireiden hankaluus ovat aina yksilöllisiä. Vaikein vilja-allergian oire on anafylaksia eli anafylaktinen reaktio, joka on useamman kuin yhden elimen äkillinen, nopeasti etenevä ja mahdollisesti henkeä uhkaava yliherkkyysreaktio. Anafylaksia vaatii aina välitöntä hoitoa.

Suurin osa vehnä-ohra-ruisallergisista pystyy käyttämään gluteenitonta vehnätärkkelystä. Sen sijaan vaikeasti vehnä-ohra-ruisallerginen joutuu välttämään myös gluteenittomia vehnä- ja ohratärkkelyksiä. Vaikeasti allerginen voi myös saada oireita jo ilmassa leijuvasta jauhopölystä.

Muita syitä gluteenittoman ruokavalion noudattamiseen

Gluteeni voi olla vaikeasti sulavaa joillekin ihmisille, ja se voi aiheuttaa ruoansulatusongelmia, kuten ilmavaivoja, turvotusta ja ripulia. Joissain muissakin sairauksissa kuin keliakiassa ja vilja-allergiassa tiettyjen elintarvikkeiden, kuten gluteenin, välttäminen auttaa hallitsemaan taudin oireita ja parantamaan elämänlaatua.

  • Ärtyvän suolen oireyhtymä
  • Crohnin tauti
  • Colitis ulcerosa eli haavainen paksusuolentulehdus
  • Nivelreuma
  • Psoriasis
  • Gluteeniherkkyys

Löysitkö etsimäsi?

Tällä sivustolla käytetään evästeitä

Tämä sivusto hyödyntää toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä sekä sivuston kehittämisen mahdollistavia tilastointievästeitä. Joidenkin sisältöjen näyttäminen voi lisäksi edellyttää markkinointievästeiden hyväksymistä. Lue lisää käyttämistämme evästeistä.​​​​​​

Tällä sivustolla käytetään evästeitä

Tämä sivusto hyödyntää toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä sekä sivuston kehittämisen mahdollistavia tilastointievästeitä. Joidenkin sisältöjen näyttäminen voi lisäksi edellyttää markkinointievästeiden hyväksymistä. Lue lisää käyttämistämme evästeistä.​​​​​​

Evästeasetuksesi on tallennettu.