Huomioi erityisruokavaliot jo ruokalistasuunnittelussa
Ravintolan kannattaa huomioida erityisruokavaliot jo siinä vaiheessa kun ruokalistaa suunnitellaan. Huomioimalla erityisruokavaliot jo siinä vaiheessa, kun ruokalistaa suunnitellaan, ravintola voi tarjota parempaa palvelua asiakkailleen. Asiakkaat, joilla on erityisruokavalioita, arvostavat, kun heillä on vaihtoehtoja ja heidän tarpeensa otetaan huomioon.
Vakioi ruokaohjeet
Käytä raaka-ainevakioituja ruokaohjeita. Raaka-ainevakioinnin avulla ravintola voi varmistaa, että tiettyyn ruokaan käytettävät raaka-aineet ovat aina samanlaisia. Vakioitujen raaka-aineiden käyttö auttaa välttämään virheitä ja varmistaa, että ruoka valmistetaan aina samalla tavalla. Vakioidut raaka-aineet helpottavat keittiön toimintaa, kun sekä keittiö- että salihenkilökunnalla on selkeä käsitys siitä, mitä raaka-aineita käytetään mihinkin ruokaan. Tämä yleensä vähentää valmistusvirheitä ja nopeuttaa valmistusprosessia.
Ruokaohjeiden vakiointi auttaa varmistamaan, että ravintolan tarjoama ruoka on aina korkealaatuista, herkullista ja yhdenmukaista.
Gluteenittomien tuotteiden hankinta
Gluteenittomaan annokseen saa käyttää vain gluteenittomia raaka-aineita! Käytä vain luotettavien tavarantoimittajien tuotteita ja varmista raaka-aineiden tai tuotteiden toimittajien lupaukset gluteenittomuudesta.
Gluteenittomien tuotteiden ja raaka-aineiden varastointi
Tarkasta saapuvasta tavarasta, että gluteenittomien tuotteiden pakkaukset ovat ehjiä ja niissä on asianmukaiset pakkausmerkinnät. Tarkasta myös tavanomaisista, gluteenittomiin ruokiin käytettävistä raaka-aineista, ettei niissä voi olla kontaminaationa jauhopölyä, muruja tai muuta gluteenia sisältävää elintarviketta.
Kaikkien gluteenittomaan annokseen tarkoitettujen tuotteiden pakkausten tulee olla ehjiä. Myöskään pakkauksen pinnalla ei saa olla esimerkiksi vehnäjauhopölyä.
Siirrä tukusta, leipomosta ja muulta tavaran toimittajalta saapuneet gluteenittomat elintarvikkeet suoraan varastoon omalle paikalleen. Älä varastoi tuotteita edes väliaikaisesti paikassa, jossa on kontaminaatioriski, kuten leivontapöydällä, pizzan valmistuspaikalla tai niiden välittömässä läheisyydessä.
Varastoi gluteenittomat raaka-aineet siten, ettei niihin pääse sekoittumaan gluteenia sisältävää tuotetta. Gluteenittomille raaka-aineille ja tuotteille on hyvä olla joko oma tila, kuten kaappi tai varasto. Tuotteet voidaan säilyttää myös erikseen merkityissä astioissa tai erillisellä hyllyllä gluteenia sisältävien raaka-aineiden yläpuolella.
Jos siirrät raaka-aineen alkuperäisestä pakkauksesta uuteen puhtaaseen astiaan tai pussiin, niin siirrä myös tuotteen tiedot tai tuoteseloste mukana.
Säilytä pakasteet suljetuissa pusseissa tai astioissa selkeästi gluteenittomiksi merkattuina.
Gluteenittomiin annoksiin käytetään myös tavanomaisia raaka-aineita, kuten sokeria tai mausteita. Säilytä myös ne siten, ettei niihin pääse sekoittumaan gluteenia sisältäviä aineksia. Sekoittuminen voi tapahtua huomaamatta esimerkiksi mitan tai muun välineen kautta.
Varastoi gluteenittomat raaka-aineet siten, ettei niihin pääse sekoittumaan gluteenia sisältävää tuotetta.
- Oma tila kuten kaappi tai varasto gluteenittomille tuotteille
- Tuotteiden säilytys selkeästi merkityissä astioissa tai erillisellä hyllyllä. Esimerkiksi kannellinen muovilaatikko gluteenia sisältävien raaka-aineiden yläpuolella
- Pakasteet suljetuissa pusseissa tai astioissa, merkittynä, mieluiten ylähyllyllä
Säilytä myös tavanomaiset tuotteet kuten sokeri, riisi, perunajauhot siten, etteivät ne pääse kontaminoitumaan gluteenipitoisilla raaka-aineilla.
Huomaa myös, että jokaiselle tuotteelle pitää olla oma kauha tai muu väline, jolla tuotetta otetaan.
Kriittisiä pisteitä varastoinnissa ovat esimerkiksi säilytyspaikka, avonainen pakkaus kuten pussi tai säkki sekä mitta-astia/ kauha, jolla tuotetta annostellaan.