Materiaaleja ravitsemisalan ammattilaisille ja opettajille

Tältä sivulta löydät materiaaleja, jotka on suunnattu erityisesti ravitsemisalan ammattilaisten käyttöön. Materiaalit ovat vapaasti tulostettavissa käyttöön. Tutustu ja hyödynnä työssäsi!

Kaavio: Ei gluteenipitoisia viljoja, kiitos

Ei gluteenipitoisia viljoja, kiitos -kaavioon on koottu eri ryhmät, jotka käyttävät gluteenitonta ruokavaliota.

Lataa ja tulosta alta kaavio suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, venäjäksi tai selkosuomeksi. Tiedostot ovat pdf-tiedostoja.


Ohje: Gluteenitonta pitsaa tavanomaisessa pitseriassa

Myös gluteeniton pitsa voidaan valmistaa samoissa tiloissa tavanomaisten pitsojen kanssa, kunhan toimitaan huolellisesti ja estetään vehnäjauhojen, pizzataikinamurujen tai muiden gluteenia sisältävien raaka-aineiden joutuminen gluteenittomaan pizzaan.

Keliakialiitto ja Ruokavirasto ovat yhteistyössä laatineet ohjeet gluteenittoman pizzan valmistukseen ravintolassa, jonka tiloissa valmistetaan myös vehnäjauhoja sisältäviä pizzoja.

Lataa ja tulosta tästä ohjeistus suomeksi ja englanniksi. Tiedostot ovat pdf-muotoisia.

Toimintaohje gluteenittoman pizzan valmistukseen (suomi), päivitetty 1/2024

Guidelines for preventing gluten and allergen contamination in a pizzeria (english)


Päätöksentekokaavio gluteenittoman ruoan ja leivonnaisen merkitsemiseen

Monesti ravintoloissa ja kahviloissa pohditaan, voiko ruoan tai leivonnaisen merkitä gluteenittomaksi silloin, kun tuote on valmistettu gluteenittomista raaka-aineista, mutta se tehdään samoissa tiloissa, joissa käsitellään gluteenia sisältäviä raaka-aineita ja elintarvikkeita. Koostimme päätöksenteon avuksi kaavion, jotta se olisi helpompaa eikä asiakkaita tarvitse turhaan varoitella mahdollisesta gluteenikontaminaatiosta.

Lataa ja tulosta tästä päätöksentekokaavio.

Päätöksentekokaavio valkopohjainen (suomi)
Päätöksentekokaavio värillinen (suomi)

Päätöksentekokaavio gluteenittoman ruoan ja leivonnaisen merkitsemiseen

Huoneentaulu: Kun kokkaat gluteenittomasti

Tarkkana, kun kokkaat gluteenittomasti -huoneentaulusta löytyvät gluteenittomassa ruoanvalmistuksessa huomioitavat keskeiset asiat.

Samassa keittiössä voi valmistaa sekä gluteenitonta että gluteenipitoista ruokaa ja leivonnaisia, kunhan huolehtii, ettei gluteenittomiin raaka-aineisiin pääse gluteenia sisältäviä raaka-aineita.

  • Perehdytä uudet ja tilapäiset työntekijät keittiön tapaan toteuttaa gluteenitonta ruoanvalmistusta.
  • Käytä ja noudata vain vakioituja ruoanvalmistusohjeita. Ilmoita aina muulle henkilökunnalle, jos joudut poikkeamaan vakioidusta ohjeesta.
  • Varmista raaka-aineiden gluteenittomuus, lue ainesosat pakkauksista ja tunne ne.
  • Säilytä gluteenittomat raaka-aineet ja valmiit tuotteet suljetuissa astioissa erillään tavanomaisista tuotteista.

Ennen gluteenittomien ruokien ja leivonnaisten valmistusta:

  • Puhdista gluteenittomien tuotteiden kanssa kosketuksiin joutuvat pinnat.
  • Tarkista käytettävien välineiden puhtaus.
  • Varmista, etteivät riisi, sokeri, perunajauhot, mausteet tai muut perusraaka-aineet pääse kontaminoitumaan gluteenipitoisilla muruilla, jauhoilla tai muilla gluteenipitoisilla aineilla.
  • Säilytä raaka-aineet suljetuissa astioissa.

Valmista keliaakikolle mahdollisuuksien mukaan samanlaista ruokaa tai ainakin samanlaisista raaka-aineista kuin muillekin. Esimerkiksi gluteenitonta makaronilaatikkoa tai gluteenitonta pastaa jauhelihakastikkeella.

Lataa ja tulosta tästä Tarkkana, kun kokkaat gluteenittomasti -huoneentaulu suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, venäjäksi tai selkosuomeksi.

Tarkkana, kun kokkaat gluteenittomasti pdf (suomi)

Var noga, när du tillreder glutenfri mat pdf (svenska)

Take care when cooking glutenfree meals pdf (english)

Take care when cooking glutenfree meals pdf (russian)

Tarkkana, kun kokkaat gluteenittomasti (selkokieli)


Huoneentaulu: Gluteeniton tarjoilu linjastossa

Huoneentauluun on koottu ne asiat, jotka pitää huomioida, jotta linjastoruokailu on turvallista gluteenitonta ruokavaliota noudattaville.

Pidä huolta, ettei gluteeniton tuote joudu kosketuksiin gluteenipitoisten tuotteiden kanssa tarjoilun aikana.

  • Huolehdi, että tarjoiluhenkilökunta tietää, mitä tarjolla olevat ruokalajit sisältävät.
  • Merkitse gluteenittomat tuotteet selkeästi ruokalistaan ja

    noutopöytään esimerkiksi G-merkinnällä. Merkitse noutopöydässä tarjolla oleviin ruokiin ja tuotteisiin niiden nimet sekä käytetyt raaka-aineet.

  • Sijoita gluteeniton ruokalaji noutopöydässä selkeästi erilleen gluteenia sisältävästä ruoasta. Näin gluteenipitoista ruokaa ei pääse vahingossa putoamaan gluteenittoman ruoan sekaan

  • Tarjoa gluteeniton leipä eri astiasta kuin tavanomainen leipä. Sijoita gluteeniton leipä linjastossa tarjolle ylimmälle tasolle tai sivupöydälle. Suojaa mielellään kuvulla tai kelmulla. Muista myös merkitä, että leipä on gluteenitonta.

  • Varaa gluteenittomille leiville erillinen annosrasva
  • Varaa kaikille ruokalajeille omat ottimet.

Lataa ja tulosta tästä Tarkkana tarjoilussa. Gluteeniton ruokailu linjastosta -huoneentaulu suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, venäjäksi tai selkosuomeksi.

Tarkkana tarjoilussa. Gluteeniton ruokailu linjastosta (suomi)

Aktsamhet vid servering. Glutenfria måltider från serveringslinjer (svenska)

Take care in serving. Gluten-free meals from a servingline (english)

Take care in serving. Gluten-free meals from a servingline(russian)

Tarkkana tarjoilussa. Gluteeniton ruokailu linjastosta (selkokieli)


Video: Gluteenitonta helposti ja turvallisesti

Tämä piirrosvideo kertoo selkeästi ja hauskasti gluteenittoman ruoanvalmistuksen ja tarjoilun tarkkuudesta. Sopii myös osaksi perehdytystä tai alan opetukseen.

Videon toteutti Keliakialiitolle Tussitaikurit Oy / Marker Wizards Ltd ja se tehtiin Tampereen Talouskoulun Säätiön tuella.

Video löytyy sekä suomeksi että englanniksi tekstitettynä. Suomenkielisen tekstityksen saa myös pois youtuben asetuksista.

Video: Glutenfree -safely and easily


Video: Näin estät gluteenikontaminaation

Webinaaritallenteella Keliakialiiton Horeca-asiantuntija Eija Lindberg kertoo, mitä asioita pitää ottaa huomioon gluteenittomassa ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa, jotta jokainen työvaihe on gluteenittomalle asiakkaalle turvallinen.


Video: Kuinka keliaakikolle valmistetaan turvallista ruokaa? Gluteeniton ruoanvalmistus ammattikeittiössä

Videolla käydään läpi asioita, joita täytyy huomioida gluteenittomassa ruoanvalmistuksessa.


Video: Gluteeniton asiakas kahvilassa -webinaari

Katso tästä Gluteeniton asiakas kahvilassa -webinaarin tallenne. Linkistä avautuu kirjautumissivu, jonka nimi-kenttään riittää yhden kirjaimen kirjaaminen.


Lyhyet vinkkivideot gluteenittomasta leivonnasta ja ruoanvalmistuksesta

Katso lyhyet vinkkivideot siitä, miten saat gluteenittomat sämpylät ja pullat onnistumaan, kuinka ruskea kastike valmistetaan gluteenittomasti tai millä nikseillä saat tehtyä herkullista gluteenitonta pizzaa sekä Gluteenitonta arkiruokaa -hankkeessa tuotetut videot Reseptivideot-sivulta.

Löysitkö etsimäsi?

Tällä sivustolla käytetään evästeitä

Tämä sivusto hyödyntää toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä sekä sivuston kehittämisen mahdollistavia tilastointievästeitä. Joidenkin sisältöjen näyttäminen voi lisäksi edellyttää markkinointievästeiden hyväksymistä. Lue lisää käyttämistämme evästeistä.​​​​​​

Tällä sivustolla käytetään evästeitä

Tämä sivusto hyödyntää toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä sekä sivuston kehittämisen mahdollistavia tilastointievästeitä. Joidenkin sisältöjen näyttäminen voi lisäksi edellyttää markkinointievästeiden hyväksymistä. Lue lisää käyttämistämme evästeistä.​​​​​​

Evästeasetuksesi on tallennettu.