Tuotteet ja ainesosat
1. Voinko käyttää ruokakermaa, jossa on yhtenä ainesosana aromi (vehnä)?
Kaikki aromit ovat gluteenittomia, vaikka perässä lukisi suluissa vehnä. Vehnää on käytetty valmistuksessa aromin kantaja-aineena, mutta lopputuotteessa sitä ei ole. Jos ruokakerman muutkin ainesosat ovat gluteenittomia, tuote on keliaakikoille turvallinen. Lue lisää ainesosista.
2. Onko totta, että keliaakikko voi käyttää tavallista soijakastiketta, vaikka yhtenä raaka-aineena on vehnä?
Voi käyttää. Soijakastikkeet valmistetaan yleensä fermentoimismenetelmällä eli käymisprosessilla, jossa vehnän gluteeni pilkkoutuu ja sitä on lopullisessa kastikkeessa alle 20 mg/kg. Lopputuote sopii siten myös keliaakikolle. Toinen valmistusmenetelmä on soijan hydrolysointi hapon avulla, mutta tässä menetelmässä ei käytetä lainkaan vehnää.
Markkinoilla on myös gluteenittomaksi merkittyjä soijakastikkeita, jotka valmistetaan kokonaan ilman vehnää.
Gluteeniton soijakastike ja muut hämmentävät tuotteet
Keliakialiitto selvitti soijakastikkeiden gluteenittomuuden. Kaikki tutkitut kastikkeet osoittautuivat gluteenittomiksi.
3. Sopiiko nyhtökaura keliaakikoille ja muille gluteenitonta ruokavaliota noudattaville? Entä kaurajauhis?
Tällä hetkellä (3/2024) nyhtökaurasta ei ole saatavilla gluteenitonta versiota. Samoin Elovenan Muru kaurajauhis valmistetaan tavallisesta kaurasta, joten sitäkään ei voi suositella gluteenitonta ruokavaliota noudattaville.
Lihan korvaajaksi gluteenittomaan ruokavalioon sopivat muun muassa härkäpävuista valmistettu Härkis ja maitopohjainen Mifu. Katso lista gluteenittomista kasvistuotteista.
4. Jotkut makeiset sisältävät lakritsipulveria. Onko lakritsipulveri gluteenitonta?
Itse lakritsi on juurikasvi, joka on täysin gluteenitonta. Samoin lakritsiuute ja lakritsijauhe, jotka molemmat valmistetaan lakritsijuuresta.
Tavallisesti lakritsimakeisiin lisätään vehnäjauhoja, jolloin niissä on gluteenia. Markkinoilla on myös gluteenittomia lakritsimakeisia. Katso lista gluteenittomista makeisista.
5. Monissa makeisissa on merkintä saattaa sisältää vehnää. Voiko tällaisia makeisia syödä?
Jos elintarvikkeessa on ”saattaa sisältää vehnää/ohraa/ruista/gluteenia” -merkintä, tuotetta ei pääsääntöisesti suositella gluteenittomaan ruokavalioon. Poikkeuksen tekevät ”saattaa sisältää” -merkityt makeiset. Niitä voi halutessaan käyttää satunnaisesti pienen määrän eli enintään kaksi kertaa kuukaudessa oman kourallisen verran. Keliakialiiton ravitsemusjaosto on arvioinut, että tällaisesta määrästä saattaa sisältää -merkittyjä makeisia ei ole keliaakikon terveydelle haittaa.
6. Voiko keliaakikko syödä viljapossusta valmistettua kinkkua tai jyväbroileria?
Keliaakikko voi syödä niin viljapossua kuin jyväbroileriakin. Liha on aina gluteenitonta, eläimen ruokinta ei vaikuta asiaan.
7. Voiko kosmetiikan sisältämä gluteeni joutua elimistöön? Joissakin rasvoissa tai hiustenhoitotuotteissa käytetään vehnäperäisiä ainesosia.
Tällaista vaaraa ei ole keliakiaa sairastavalle tai gluteenitonta ruokavaliota noudattavalle. Ulkoisesti voi käyttää tuotteita, jotka sisältävät gluteenipitoisia raaka-aineita, sillä gluteenin on päästävä aina keliaakikon tai ihokeliaakikon ohutsuolen limakalvolle. Ihon kautta gluteeni ei joudu ohutsuoleen. Tärkeintä on se, ettei gluteenipitoista tuotetta joudu suuhun ja sitä kautta ohutsuolen limakalvolle.
Vehnäallerginen ei sen sijaan välttämättä siedä vehnän ainesosia sisältävää kosmetiikkaa, koska heille oireita voi aiheutua ihon kautta.
8. Gluteenittomat jauhot ovat usein kaupoissa samoilla hyllyillä vehnäjauhojen kanssa. Voiko gluteeniton tuote kontaminoitua kaupassa ollessaan?
Kaupassa on hyvä tarkistaa, että gluteenittoman tuotteen pakkaus on ehjä. Tällöin tuote on ”turvassa” pakkauksen kääreen sisällä. Jos epäilee, että pakkauksen päälle on voinut joutua esimerkiksi vehnäjauhoa, sen voi pyyhkiä esimerkiksi kostealla liinalla ennen käyttöä, jolloin mahdollinen gluteenia sisältävä pöly poistuu.
9. Onko kaikki gluteeniton kaura keliaakikolle turvallista?
Kyllä on. Kaura itsessään on gluteenitonta, mutta kauran joukkoon voi tuotantoprosessin eri vaiheissa joutua gluteenia sisältävää viljaa. Kaikki gluteenittomaksi merkitty kaura on turvallista. Lue lisää kaurasta ja muista viljoista.