Ruokalistojen merkinnät
Suomessa ruokalistassa oleva G-merkintä tarkoittaa useimmiten, että annos on gluteeniton. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että G-merkintä ei aina tarkoita, että ruoka on gluteenitonta. Sama merkintä voi tarkoittaa eri paikoissa eri asioita:
G=ruoka on gluteenitonta
G=ruoka sisältää gluteenia
G=ruoka voidaan valmistaa gluteenittomana
Gluteenittomuuden merkitseminen on ravintoloille ja kahviloille vapaaehtoista. Lainsäädäntö ei myöskään määritä sitä, miten gluteeniton annos tulisi merkitä. Ruokavirasto suosittelee käyttämään gluteeniton-sanaa. Usein merkkinä on kuitenkin kirjain tai symboli, jonka merkitys pitäisi asiakkaalle avata.
Euroopassa on yleisesti käytössä tapa, että gluteenia sisältävät annokset merkitään kirjaimella, numerolla tai symbolilla. EU-lainsäädännön mukaan ravintolan pitää kertoa asiakkailleen tietyistä allergiaa tai intoleransseja aiheuttavista ruoka-aineista, joita annoksessa on käytetty. Vehnä, ohra ja ruis ovat tällaisia allergeeneja. Tämän vuoksi G-merkintä voi tarkoittaa, että ruoka sisältää gluteenia. Tarkista siis aina ruokalistamerkinnät ravintoloissa ja kahviloissa niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.
Gluteenittomuudesta on hyvä mainita aina ruoka-annosta tilatessa. Näin voi olla varma, että on tulkinnut ruokalistamerkintöjä oikein. Tieto asiakkaan erityisruokavaliosta on myös viesti henkilökunnalle, että annos olisi hyvä valmistaa erityisellä huolellisuudella. Tilatun ruoan gluteenittomuus on hyvä varmistaa vielä, kun annos tulee pöytään.
Jos ruokalistassa ei ole merkintöjä gluteenittomuudesta, kysy henkilökunnalta, mitä gluteenittomia vaihtoehtoja heillä on.