Gluteenia on vehnässä, rukiissa ja ohrassa
Gluteenia on tietyissä viljoissa, eli vehnässä, rukiissa ja ohrassa. Gluteenittomassa ruokavaliossa ei käytetä gluteenia sisältäviä elintarvikkeita. Näin ollen suurin ero tavanomaiseen ruokavalioon verrattuna liittyy viljavalmisteisiin.
Mitä viljoja sitten voi syödä? Gluteenittomia vaihtoehtoja vehnälle, rukiille ja ohralle ovat muun muassa kaura, tattari, kvinoa, maissi, riisi, hirssi, amarantti ja teff.
Nämä viljat ovat gluteenittomia | Nämä viljat sisältävät gluteenia |
---|---|
Amarantti | Ohra |
Fonio | Ruis |
Hirssi |
Vehnä |
Kaura | |
Kvinoa | |
Maissi | |
Riisi | |
Tattari | |
Teff |
Näin tunnistat gluteenittomat viljat
Kun vehnä, ohra ja ruis jäävät pois ruokavaliosta, kasvaa riski riittämättömälle kuidun ja ravintoaineiden saannille. Korvaa siis nämä viljat gluteenittomilla viljoilla.
Gluteenittoman viljan valinnassa on tärkeä löytää itselle maistuva vaihtoehto. Tärkeää viljan valinnassa on niin ikään huomioida viljassa olevan kuidun määrä. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että vilja on runsaskuituinen, jos siinä on kuitua yli kuusi grammaa sataa grammaa kohden.
Muista aina tarkistaa, ettei gluteenittomassa tuotteessa ole "saattaa sisältää" -merkintöjä. Joskus muiden viljojen sekoittumista voi tapahtua kasvatuksen tai käsittelyn aikana.
Jos tuotteessa ei ole "saattaa sisältää" -merkintöjä, siinä lukee gluteeniton tai siinä on gluteenittoman tuotteen merkki, tuote on turvallinen.
Kaura
Kaura on runsaskuituinen, monikäyttöinen ja maultaan miellyttävä vaihtoehto gluteenittomaan ruokavalioon. Kauran terveellisyydestä kertoo se, että Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on hyväksynyt kauralle kolme terveysväittämää: kaura alentaa kolesterolia, parantaa vatsan ja suoliston toimintaa ja laskee verensokeria.
Gluteenittomassa ruokavaliossa käytetään vain sellaisia kauratuotteita, jotka on merkitty gluteenittomiksi.
Gluteeniton kaura – tunnista sopiva tuote
Kaura on gluteeniton vilja eli lähtökohtaisesti se sopii gluteenittomaan ruokavalioon. Asia ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen.
Durra
Durra on Euroopassa harvinainen, mutta jatkuvasti yleistyvä vilja, jota viljellään Aasiassa, Afrikassa ja Yhdysvalloissa. Täysjyvädurra on mainio kuidun sekä ravintoaineiden lähde.
Maultaan pähkinäinen ja vehnäjauhoa muistuttava durrajauho kestää hyvin korkeita lämpötiloja tehden siitä erinomaisen valinnan suolaiseen leivontaan.
Lue alla olevasta linkistä lisää mielenkiintoista tietoa durrasta.
Durra on mainio vaihtoehto gluteenittomaan ruoanvalmistukseen ja leivontaan
Durrajauhoa voi käyttää monin eri tavoin gluteenittomassa keittiössä. Se korvaa hyvin esimerkiksi kauran, jos se ei sovi. Lue vinkit Keliakialiiton asiantuntijoiden artikkelista.
Teff
Teff on ihmiskunnan historian vanhimpia viljeltyjä viljakasveja, ja se sopii ominaisuuksiensa puolesta niin suolaiseen kuin makeaankin gluteenittomaan leivontaan.
Pienisiemeninen ja maultaan aavistuksen pähkinäinen teff sisältää runsaasti kuitua ja kalsiumia. Se onkin monipuolinen valinta jokaiseen ruokavalioon.
Tutustu alla olevasta artikkelista tähän monipuoliseen ravintoainepommiin ja ota talteen mokkapalojen klassikkoresepti.
Monipuolinen teff sopii hyvin niin gluteenittomiin ruokiin kuin leivonnaisiinkin
Runsaasti kuitua ja kalsiumia sisältävä teff sopii lisukkeeksi sellaisenaan. Se soveltuu myös lukuisiin erilaisiin resepteihin, niin suolaisiin kuin makeisiinkin.
Amarantti
Amarantti on Etelä-Amerikasta peräisin oleva vilja, joka hurmaa pähkinäisellä maullaan. Sen monikäyttöiset siemenet ovat erinomainen lisä gluteenittomaan ruokavalioon, tarjoten runsaasti proteiinia, kuitua ja kalsiumia.
Tutustu amarantin kiehtovaan historiaan, sen monipuolisiin käyttötapoihin ja opi miksi amaranttia voidaan kutsua superfoodiksi.
Lue lisää tästä ainutlaatuisesta viljasta alla olevasta artikkelista.
Amarantti on gluteeniton meksikolainen superfood
Meksikossa amaranttia suositellaan raskaana oleville ravitsemuksen laatua parantamaan, mikä kertoo olennaisen sen erinomaisesta ravintosisällöstä. Ota tämä pähkinäisen makuinen superfood…
Kvinoa
Kvinoa, kuitupitoinen ja poikkeuksellisen monipuolinen raaka-aine yllättää helppoudellaan. Kvinoalla korvaat mainiosti lihan esimerkiksi salaateissa ja pataruoissa, varmistaen samalla riittävän kuidun saannin.
Voimakkaampaa makua kaipaavan kannattaa kokeilla tummempia kvinoalajikkeita. Vaalea taas on maultaan helpommin lähestyttävä. Kotimaisuutta arvostava puolestaan suosii kotimaista kvinoaa.
Lue alla olevasta artikkelista, mihin kaikkeen tämä poikkeuksellinen raaka-aine taipuu.
Gluteenittomassa kvinoassa kuitu ja proteiini ovat samassa siemenessä
Kvinoan kasvavaa suosiota selittää sen erinomaiset ravintoarvot laadukkaana proteiinin ja kuidun lähteenä. Kotimainen kvinoa on myös ympäristötietoinen valinta. Tutustu kvinoan historiaan, opi lisää…