Tältä sivulta löydät
Vaaliteemoina keliakian hoitopolun ja yhdistysten toiminnan turvaaminen
Alue- ja kuntavaaleissa valitaan edustajat niin kuntien kuin hyvinvointialueiden valtuustoihin. Molemmissa päätetään meille kaikille tärkeistä asioista.
Keliakialiitto painottaa näissä vaaleissa kahta teemaa. Ensimmäinen niistä koskee keliakian hoitopolun toteutumista hyvinvointialueilla ja toinen järjestöjen toimintaedellytysten turvaamista hyvinvointialueilla ja kunnissa.
Vaalitavoitteet löydät alla olevasta tietolaatikosta.
Tule mukaan vaikuttamaan
Kaikilla, joilla on äänioikeus vaaleissa, on mahdollisuus vaikuttaa siihen, ketkä tulevat valituiksi vaaleissa. Äänestäminen on tärkein keino vaikuttaa oman hyvinvointialueen ja kunnan asioihin.
Näin voit vaikuttaa:
- Tutustu alueen vaaliehdokkaisiin.
- Tutustu Keliakialiiton vaalitavoitteisiin.
- Käy kotipaikkakunnallasi vaalitoreilla ja tapahtumissa tapaamassa ehdokkaita.
- Jos sinulle esitetään kysymyksiä, joihin et tiedä vastausta, ohjaathan kysyjää kääntymään Keliakialiiton puoleen. Ensisijaisesti kyselyihin vastaa sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntija Minna Halve.
- Osallistu paikallisen keliakiayhdistyksen tilaisuuksiin.
-
Minna Halve
Sosiaaliturvan ja terveydenhuollon asiantuntija
-
Keliakialiiton alue- ja kuntavaalitavoitteet 2025
1. Keliakian hoitopolun pitää toteutua Käypä hoito -suosituksen mukaisesti
- Tutkimuksiin tulee päästä nopeasti.
- Tutkimukset tulee aloittaa jo perusterveydenhuollossa. Tutkimukset aloitetaan keliakian diagnosointiin käytettävillä verikokeilla.
- Keliakiadiagnoosin saaneen tulee päästä ravitsemusterapeutin ohjaukseen hoidon aloittamiseksi.
- Jatkoseuranta tulee järjestää Käypä hoito -suosituksen mukaisesti.
- Katso keliakian Käypä hoito -suositus (avautuu uuteen ikkunaan).
2. Sosiaali- ja terveysjärjestöt on pidettävä mukana palveluketjuissa
- Sosiaali- ja terveysjärjestöjen osaamista ja toimintaa on hyödynnettävä entistä tehokkaammin alueilla ja kunnissa.
- Järjestöjen tekemä työ on sidottava osaksi kuntien ja hyvinvointialueiden toimintaa ja palvelukokonaisuuksia.
- Järjestöjen toimintaedellytykset on turvattava. Hyvinvointialueiden ja kuntien on sovittava selkeistä periaatteista sote-järjestöjen toiminnan tukemiseksi.
- Järjestöavustukset on turvattava ja niiden jatkuvuus on varmistettava.
- Kuntien ja hyvinvointialueiden on lisäksi varmistettava, että yleishyödylliset järjestöt ja niiden vapaaehtoistoimijat saavat maksutta tai kohtuuhintaisesti tiloja käyttöönsä.
Vinkkejä alue- ja kuntavaaliehdokkaille 2025
Hyvä vaaliehdokas, toivomme sinun huomioivan tässä mainittuja näkökulmia jo vaalikampanjassasi, ja erityisesti, mikäli tulet valituksi päätöksentekijäksi.Hyvinvointialueiden ja kuntien tulevat päätökset vaikuttavat merkittävästi terveyspalveluiden laatuun ja saatavuuteen sekä järjestöjen toimintaedellytyksiin alueella.
Hyvinvointialueilla on viime vuosina jouduttu taloudellisen tilanteen vuoksi rajaamaan tutkimuksiin ja hoitoon liittyviä palveluja. Haluamme muistuttaa, että kun ihminen sairastuu, tulee hänen päästä kohtuullisessa ajassa tutkimuksiin ja hoitoon.
Keliakialiitolla on alue- ja kuntavaaleissa kaksi vaalitavoitetta
-
Keliakian hoitopolun pitää toteutua Käypä hoito -suosituksen mukaisesti
-
Tutkimuksiin tulee päästä nopeasti.
-
Keliakia voidaan todeta verikokeella mitattavilla keliakian vasta-aineilla tai tarvittaessa tähystystutkimuksella. Ihokeliakia todetaan iholta otetusta koepalasta.
-
Keliakiadiagnoosin saaneen tulee päästä ravitsemusterapeutin ohjaukseen hoidon aloittamiseksi.
-
Jatkoseuranta tulee järjestää Käypä hoito -suosituksen mukaisesti.
-
Katso keliakian Käypä hoito -suositus
Keliakia on elinikäinen autoimmuunisairaus, joka todetaan terveydenhuollossa verikokeilla tai tähystystutkimuksella ja ihokeliakiassa iholta otettavalla koepalalla.
Kun sairaus todetaan ilman pitkää viivettä, pystytään hoito aloittamaan nopeasti ja näin ehkäistään komplikaatioiden syntyä.
Keliakia vaatii jatkuvaa päivittäistä omahoitoa. Hoidon toetutumista voidaan ja pitää seurata terveydenhuollossa. Keliakian jatkoseurannan toteutumisessa on suuria puutteita ja sen toteutuminen jää usein sairastavan henkilön omalle vastuulle. Käypä hoito- suosituksen mukaan aikuisilla ensimmäinen seurantakäynti tehdään vuoden sisällä diagnoosin saannin jälkeen. Tämän jälkeen 2–3 vuoden välein, jos hyvä hoitotasapaino on saavutettu. Lapsilla ja ihokeliakia sairastavilla seurannan tiheys ja seurantapaikka päätetään lääkärin harkinnan perusteella.
-
Sosiaali- ja terveysjärjestöt on sidottava osaksi palveluketjua
-
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen osaamista ja toimintaa on hyödynnettävä entistä tehokkaammin alueilla ja kunnissa.
-
Järjestöjen tekemä työ on sidottava osaksi kuntien ja hyvinvointialueiden toimintaa ja palvelukokonaisuuksia.
-
Järjestöjen toimintaedellytykset on turvattava. Hyvinvointialueiden ja kuntien on sovittava selkeistä periaatteista sote-järjestöjen toiminnan tukemiseksi.
-
Järjestöavustukset on turvattava ja niiden jatkuvuus on varmistettava.
-
Kuntien ja hyvinvointialueiden on lisäksi varmistettava, että yleishyödylliset järjestöt ja niiden vapaaehtoistoimijat saavat maksutta tai kohtuuhintaisesti tiloja käyttöönsä.
Järjestöt tarjoavat merkittävää tukea ja ennaltaehkäiseviä palveluja, jotka täydentävät julkisen terveydenhuollon palveluita ja tukevat kuntalaisten hyvinvointia. Näiden vinkkien avulla voit edistää päätöksiä, jotka:
-
Parantavat sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuutta ja laatua erityisesti pitkäaikaissairaille ja heikommassa asemassa oleville.
-
Keventävät julkisen terveydenhuollon kuormitusta järjestöjen ennaltaehkäisevien palvelujen avulla.
-
Tukevat kustannustehokkuutta ja terveyshyötyjen saavuttamista.
Alue- ja kuntavaaleissa vaikuttamisen mahdollisuudet
-
Hyvinvointialueilla tulisi rakentaa yhteistyömalli, jossa järjestöt toimivat osana palveluketjua, tarjoten muun muassa neuvontaa, vertaistukea ja sopeutumisvalmennusta.
Järjestöjen toimintaedellytykset on turvattava. Hyvinvointialueiden ja kuntien on sovittava selkeistä periaatteista sote-järjestöjen toiminnan tukemiseksi.
-
Kunnilla on tärkeä rooli järjestöjen toimintaedellytysten turvaamisessa tarjoamalla esimerkiksi tiloja paikallisyhdistysten käyttöön ja tukemalla paikallista vapaaehtoistoimintaa. Paikallisyhdistykset tarjoavat matalan kynnyksen osallistumismahdollisuuksia ja ennaltaehkäisevät syrjäytymistä. Aktiivisesti toimintaan osallistuminen myös tukee sairauden omahoidon toteutumista.
Erityisruokavalioiden toteutuminen kunnallisissa ruokapalveluissa vaikuttaa monen kuntalaisen arkeen. Kunnilla on vastuu varmistaa, että gluteenittomat ja muut erityisruokavaliot toteutuvat turvallisesti ja asianmukaisesti esimerkiksi päiväkodeissa, kouluissa ja vanhuspalveluissa.
Keliakialiiton vinkit ehdokkaille
Tuo esiin järjestöjen merkitys ja hyödyt:
1. Korosta järjestöjen tarjoamia palveluita
Järjestöt tarjoavat hoidon onnistumista tukevia palveluita (esimerkiksi neuvontaa, koulutusta, sopeutumisvalmennusta, asiantuntijoiden antamaa ohjausta muun muassa ravitsemusterapeutin ohjaus ja sosiaaliturvaneuvontaa sekä vertaistukea), jotka keventävät julkisen terveydenhuollon kuormitusta.
2. Nosta kustannussäästöt esiin
Järjestöjen tarjoamat palvelut vähentävät erikoissairaanhoidon tarvetta ja tukevat pitkäaikaissairaiden omatoimisuutta. Keliakialiitto tarjoaa asiantuntijapalveluita keliakiaa sairastaville ja heidän läheisilleen.
3. Ehdota konkreettisia toimintamalleja
Monialainen yhteistyö: Rakennetaan yhteistyömalli, jossa järjestöt toimivat osana hyvinvointialueen palveluketjua ja täydentävät julkisen sektorin palveluita.