Gluteeniton soijakastike ja muut hämmentävät tuotteet
Uutisen tyyppi: Artikkeli
Keliakialiitto selvitti soijakastikkeiden gluteenittomuuden. Kaikki tutkitut kastikkeet osoittautuivat gluteenittomiksi.
- Julkaistu
- Teksti Keliakialiitto
Gluteenitonta ruokavaliota noudattava oppii bongaamaan tuotteiden ainesosaluetteloista vehnän, ohran ja rukiin. Mutta joskus pakkausseloste hämmentää, kun gluteenipitoista viljaa sisältävä tuote onkin gluteeniton.
Yksi eniten kysymyksiä herättävä tuote on soijakastike.
– Soijakastike on raaka-aineiltaan yksinkertainen tuote. Se koostuu soijapavuista, vedestä, vehnästä ja suolasta. Pitkä, jopa vuosien mittainen, fermentointi eli käymisprosessi saa aikaan soijakastikkeen tumman värin ja runsaan umamin maun. Samalla vehnässä oleva gluteeni pilkkoutuu, ja soijakastikkeesta tulee gluteeniton, Keliakialiiton ravitsemusasiantuntija Eliisa Girsén selvittää.
Keliakialiiton suositus on jo vuosien ajan ollut se, että keliakiaa sairastavat voivat käyttää tavanomaisia soijakastikkeita. Suositus on pohjautunut muun muassa Ruotsin Livsmedelsverketin ja USA:n keliakiajärjestön teettämiin analyyseihin soijakastikkeiden gluteenipitoisuuksista. Näissä tutkimuksissa kaikki näytteet ovat olleet gluteenittomia.
Tutkimus vahvisti soijakastikkeiden gluteenittomuuden
Keliakialiitto teetätti analyysin 14 Suomen markkinoilla olevasta soijakastikkeesta huhtikuussa 2022. Selvitykseen valittiin SOK:n myydyimmät soijakastikkeet, K-ryhmän oman brändin soijakastikkeet ja aasialaisissa marketeissa olevia soijakastikkeita. Näytteet analysoitiin akkreditoidussa laboratoriossa.
Kaikkien näytteiden gluteenipitoisuus alitti 10 mg/kg.
– Tämä tarkoittaa kilon kymmenesmiljoonasosaa. Gluteenittomuuden raja-arvo on 20 mg/kg eli kaikki näytteet olivat gluteenittomia, Girsén toteaa.
Soijakastike usein pohjana kastikkeissa
Myös monet aasialaiset kastikkeet, kuten teriyakikastike, pohjautuvat soijakastikkeeseen. Kun vehnä on merkitty sulkuihin soijakastikkeen perään, siitä tietää, että se on yksi soijakastikkeen raaka-aineista ja tuote on gluteeniton.
Jos vehnä on mainittu jossain muussa kohtaa ainesosalistausta, tuote ei välttämättä ole gluteeniton. Teriyakikastikkeista voi olla myös erilaisia versioita, joihin on saatettu käyttää jotain gluteenipitoisia raaka-aineita. Ainesosalistaus pitää siksi aina tarkistaa.
Kaupoissa on myynnissä myös ilman vehnää valmistettuja soijakastikkeita, jotka on yleensä merkitty gluteenittomiksi.
– On kuluttajan henkilökohtainen valinta, haluaako hän käyttää tavanomaisia vai ilman vehnää valmistettuja soijakastikkeita. Molemmat ovat gluteenittomassa ruokavaliossa yhtä hyviä valintoja, Girsén toteaa.
Analysoidut soijakastikkeet:
- Aroi Aito kiinalainen soijakastike
- Hamada VII Japanese Seasoning Soy Sauce
- Healthy boy brand Mushroom Soy Sauce
- Kikkoman Luonnollisesti Valmistettu Soijakastike
- K-Menu Kiinalainen Soijakastike
- Pearl river bridge Superior Light Soy Sauce
- Pirkka Japanilainen Soijakastike
- Rainbow Soijakastike Japanilainen
- Sakura Soy Sauce Traditional Naturally Brewed
- SOY-KING Original Soya Sauce
- Superior Light Soy Sauce
- Thin Soy Sauce Healthy Boy Brand
- Wan Ja Shan Soy Sauce
- Yamasa Brewed Soy Sauce