Kun kylään tulee gluteeniton
Uutisen tyyppi: Artikkeli
Onko sinulle tulossa vieras, joka noudattaa gluteenitonta ruokavaliota? Hienoa, että haluat huomioida ruokavalion tarjoilussa. Kokosimme tähän artikkeliin vinkkejä sekä gluteenittomaan leivontaan että valmiiden gluteenittomien leivonnaisten hankintaan.
- Julkaistu
- Teksti Sinikka Tierna
- Kuvat Adobe Stock
Varmista mitä vieraasi saa syödä
Gluteeniton ruokavalio on periaatteessa selkeää, sillä olennaista on välttää vehnän, ohran ja rukiin sisältämää gluteenia. Mutta kaikki eivät siedä gluteenitonta kauraa ja vehnä- tai ohratärkkelystä.
Sopivien tarjottavien ostoa tai leipomista helpottaa, kun kysyt, sopiiko vieraallesi kaikki gluteenittomat tuotteet ja onko hänellä muita ruokavaliorajoitteita.
– Jos kysyminen ei ole mahdollista, varmin vaihtoehto on valita sellaisia tarjottavia, jotka eivät sisällä lainkaan kauraa vehnä- tai ohratärkkelystä. Niitä löytyy kyllä yllin kyllin, vinkkaa ravitsemusasiantuntija Miika Wynne-Ellis Keliakialiitosta.
Gluteenitonta ruokavaliota noudattavat henkilöt joutuvat usein esimerkiksi juhlissa tilanteisiin, joissa muille vieraille on varattu monenlaisia herkkuja, mutta gluteenittomana on tarjolla vain ehkä yhtä tai kahta syötäväksi sopivaa ruokaa tai leivonnaista.
– On huomaavaista rakentaa tarjoilut siten, että mahdollisimman moni ruoka sopii myös erityisruokavaliota noudattavalle.
Gluteenitonta kahvileipää kaupan hyllyltä
Gluteenittomia tuotteita löytyy jokaisesta kaupasta. Leivonnaisia kannattaa etsiä ensimmäiseksi kauppojen pakastealtaista tai tuorehyllyltä ja gluteenittomat keksit löytyvät useimmissa kaupoissa tavanomaisten keksien vierestä, yleensä ylähyllyltä. Leipävaihtoehtoja löytyy useimmista kaupoista sekä tuoreleipähyllyltä, vakuumiin pakattuna että pakasteesta.
– Joissakin kaupoissa kaikki gluteenittomat tuotteet on sijoitettu samaan hyllyyn, mutta henkilökunta varmasti neuvoo, jos ei meinaa löytyä.
Gluteenittoman vaihtoehdon tunnistat Gluteenittoman tuotteen merkistä tai merkinnästä "gluteeniton".
Gluteenittomia tuotteita tuoteryhmittäin on koottu verkkosivuillemme. Tutustu tuotelistauksiin.
Gluteenittomia valmiita leivonnaisia on tarjolla monilta eri valmistajilta. Pienten, paikallisten leipomoiden gluteenittomat leivonnaiset ovat aina mukavaa vaihtelua. Suurten valmistajien tuotteita on yleensä tarjolla lähes kaikkialla, mutta pienten alueellisten leipomoiden leivonnaisia pääsee maistelemaan harvemmin, joten ne ilahduttavat vieras takuuvarmasti.
– Muista myös jäätelö – vaikkapa marjojen tai suklaakastikkeen kera! Kannattaa vain tarkistaa ainesosaluettelo, sillä joissakin jäätelöissä on keksinmuruja tai muuta gluteenipitoista.
Sulata pakastetut leivonnaiset maltilla
Pakastetut gluteenittomat leivonnaiset ovat parhaimmillaan huoneenlämmössä sulatettuina ja juuri ennen tarjoilua miedolla teholla mikrossa lämmitettyinä. Valmiita leivonnaisia voi myös itse koristella sulatuksen jälkeen hedelmillä, marjoilla, kiilteellä, kermavaahdolla tai erilaisilla kuorrutuksilla.
Pakastettu leipä tuoreutuu myös paahtamalla, mutta gluteenitonta leipää ei saa paahtaa sellaisessa paahtimessa, jota käytetään tavalliselle leivälle. Gluteeniton leipä tulee suojata erillisellä silikonisella paahtopussilla tai käyttää vain gluteenittoman leivän paahtamiseen varattua paahdinta.
Rakenna herkullisia voileipiä
Valmiista sämpylöistä tai vuokaleivistä voi askarrella maukkaita voi- ja kolmioleipiä. Myynnissä on myös valmiita gluteenittomia pitsoja ja pitsapohjia, joista voi valmistaa nopeasti herkullista pikkusuolaista mieleisillä täytteillä.
– Muista myös gluteenittomat riisipiirakat, jotka päällystettynä ovat oiva apu pieneen nälkään. Gluteenittomia riisipiirakoita voi löytyä joko kaupan eineshyllystä tai pakasteesta.
Voileipien päällysteiksi ja täytteiksi sopivat esimerkiksi
-
margariini ja muut rasvaseokset
-
useimmat tuorejuustot ja sulatejuustot (tarkista ainesosaluettelo)
-
kypsytetyt juustot
-
useimmat lihaleikkeleet ja leikkelemakkarat (ei korppukinkku!)
-
graavattu, savustettu tai paistettu kala, sillit, useimmat tonnikalat, katkaravut
-
keitetty tai paistettu kananmuna
-
kasvikset, salaatit
-
pikkelsit, kurkkusalaatit, maustekurkut
-
oliivit, aurinkokuivatut tomaatit jne.
Kokkailu gluteenittomasti on helppoa
Jos aiot laittaa gluteenittomalle vieraalle sopivaa ruokaa, vaihtoehtoja on runsaasti. Monet ruokalajit ovat sellaisenaan gluteenittomia, sillä muun muassa peruna, riisi ja kasvikset sopivat gluteenittomaan ruokavalioon.
Ruoanlaitossa kaikki viljavalmisteet, kuten pasta ja leipä, tulee valita gluteenittomina. Gluteenittoman kastikkeen voi saostaa näppärästi maissitärkkelyksellä ja mureketaikinan jatkeeksi soveltuvat muun muassa kasvisraasteet tai gluteeniton korppujauho.
Ruoanvalmistuksessa voi hyödyntää erilaisia puolivalmisteita ja valmisruokia, kunhan tarkastaa niiden sopivuuden gluteenittomaan ruokavalioon.
Ilahduta leipomalla itse
Gluteeniton leivonta on erilaista kuin tavanomainen leivonta, sillä taikinasta puuttuu gluteenin muodostama sitko. Kun muistat tietyt niksit, gluteenittomat leivonnaiset onnistuvat ja voit vieraasi kanssa nauttia tuoreista gluteenittomista herkuista!
Tärkeintä on muistaa huolehtia gluteenittomuudesta tarkasti joka vaiheessa. Gluteenittomaan leivonnaiseen ei saa päästä vahingossa tavallista jauhoa tai gluteenia sisältäviä muruja.
Gluteenitonta ruokavaliota noudattava vieraasi arvostaa, kun olet valmistanut hänelle gluteenitonta. Hän haluaa kuitenkin terveytensä takia varmistaa, että olet huomioinut kaiken tarvittavan. Kerro vieraallesi käyttämistäsi raaka-aineista ja tarkkuudestasi leivonnassa, jotta hän voi luottavaisin mielin nauttia leivonnaisistasi.
Gluteenittomana on saatavana erilaisia jauhosekoituksia, joiden avulla on helppo valmistaa gluteenittomia leivonnaisia. Näitä hyödyntämällä sinun ei tarvitse ostaa montaa erilaista raaka-ainetta gluteenitonta leivontaa varten.
Esimerkkejä valmisjauhoseoksista.
– Lisäksi on pakastetaikinoita, ja joulun alla gluteenittomien valmistaikinoiden valikoima laajenee piparkakku- ja torttutaikinalla.