Kokkaa ja leivo itse edullisesti
Ruoanvalmistuksessa voi säästää, kun muistaa tietyt nyrkkisäännöt. Fiksuun ruoanlaittoon kuuluu myös ruokalistojen suunnittelu ja järkevä raaka-aineiden valinta. Kerralla kannattaa kokata enemmän ja pakastaa annoksia tai säästää sopiva annos seuraavan päivän lounaaksi.
Listasimme muutamia edullisen ruoanlaiton vinkkejä:
Vältä uunia tai valmista kerralla enemmän
Koska uunin lämmitys vie enemmän sähköä kuin muut ruoanvalmistustavat, vähennä sitä. Jos lämmität uunin, tee useampi ruoka kerralla.
Esimerkki:
- Ensin uuniin laatikkoruoka.
- Valmista sämpylätaikina.
- Seuraavaksi sämpylät uuniin.
- Valmista pannukakkutaikina.
- Viimeisenä pannukakku uuniin.
Kiertoilmauunissa voi paistaa samaan aikaan useamman ruoan – esimerkiksi alatasolla laatikkoruoka ja ylätasolla uunijuurekset.
Kiinnitä huomiota astioihin
Valitse oikeankokoinen astia eli pienelle määrälle pastaa pieni kattila. Käytä myös keittäessä ja paistaessa kantta, sillä se vangitsee lämmön ja voit säästää energiankulutusta jopa 30 prosenttia.
Pelkkää vettä ei kannata lämmittää hellalla vaan vedenkeittimellä tai mikroaaltouunissa.
Käytä edullisimpia tapoja kypsentää
Mikroaaltouunissa voi lämmittää edullisesti monia ruokia, ja esimerkiksi puuro kannattaa tehdä mikrossa. Muista myös hidas kypsytys, esimerkiksi tuorepuuro valmistuu itsekseen jääkaapissa.
Monet gluteenittomat leivät ja leivonnaiset voivat olla hintavia. Itse leipomalla säästät. Gluteeniton leivonta -sivulta löydät perustietoa, miten gluteeniton leivonta poikkeaa tavallisesta.
Itse leivottu leipä on edullisinta
Kun leivot gluteenittoman leivän itse, säästät paljon. Kannattaa myös hyödyntää tähteet, esimerkiksi gluteenittoman kaurapuuron voit käyttää vuokaleivän ja sämpylöiden taikinaan ja perunasoseen leipoa rieskoiksi.
Leivo myös kerralla enemmän. Pakasta osa leivonnaisista pieninä erinä esimerkiksi kahden päivän leipäannoksiin. Merkitse pakastepussiin tai -rasiaan selkeästi, mitä se sisältää ja milloin olet sen pakastanut.
Ruoka-aine | Kilohinta kaupasta ostettuna euroa | Kilohinta itse leivottuna euroa |
---|---|---|
Sämpylä | 8,63 | 2,70 |
Rieska | 12,14 | 1,43 |
Leipä | 6,30 | 1,96 |
Esimerkin itse leivotun leivän hinta ei sisällä sähköä ja vettä, mutta muista, että kannattaa aina uunia lämmittäessä tehdä samalla kertaa useampi ruokalaji tai leivonnainen.
Muista myös ruoan oikeanlainen säilytys
Jos ruoan laittaa lämpimänä jääkaappiin tai pakastimeen, sen jäähdytys vie paljon sähköä. Jäähdytä siis ruoka ennen säilytystä:
- Käytä pieniä säilytysastioita.
- Vie parvekkeelle tai pihalle – suojaa hyvin eläimiltä.
- Laita kylmään vesihauteeseen.
- Jäähdytä kylmälevyjen päällä.
Nopealla jäähdyttämisellä on myös vaikutus ruoan säilyvyyteen. Nopeasti jäähdytetty ruoka säilyy pidempään kuin hitaasti pöydällä jäähtynyt.
Pidä jääkaapin lämpötila 3–5 asteessa, niin ruoka säilyy hyvin. Sulata jääkaappi ja pakastin vähintään kerran vuodessa, sillä esimerkiksi pakastimeen kertynyt jää lisää energiankulutusta. Kun sulatat tarvittavan ruoan jääkaapissa, sen tuottama kylmyys auttaa jääkaappia pysymään viileänä ja voi vaikuttaa hieman sen sähkönkulutukseen.
Hävikkiruoka on kalleinta – näin vähennät hävikkiä
Hävikkiruoka on kaikkein kalleinta ruokaa. Hävikki tarkoittaa ruokaa, joka olisi kelvannut syötäväksi mutta joutuukin syystä tai toisesta biojätteeseen tai roskikseen. Jokaisen kannattaa siis kiinnittää hävikin vähentämiseen huomiota.
Taulukon esimerkkiperheen viikon hävikki on vajaat kaksi euroa. Summa kuulostaa pieneltä viikossa, mutta tekee vuodessa yli 80 euroa. Sillä saa hyvän määrän gluteenittomia jauhoja ja muita tuotteita.
Tuote | Hävikin hinta |
---|---|
½ dl ruokakermaa | 0,25 e |
1 dl maitoa | 0,09 e |
1 kpl omenoita | 0,16 e |
2 viipaletta leipää | 0,52 e |
1 kpl banaani | 0,29 e |
4 kuppia kahvia | 0,25 e |
Yhteensä hävikkiä syntyy viikossa 1,56 euroa.
Tuote | Hinta | Kappaletta |
---|---|---|
Gluteeniton näkkileipä | 1,85 e | 43 pakettia |
Gluteeniton leipä | 3,15 e | 25 pakettia |
Gluteeniton jauhoseos 1 kg | 4,69 e | 17 pakettia |
Gluteeniton makaroni 500 g | 2,69 e | 30 pakettia |
Gluteeniton pizza | 4,60 e | 17 kappaletta |
Gluteeniton kalapuikko | 3,40 e | 23 pakettia |
Tilastojen mukaan suomalaisissa kotitalouksissa eniten hävikkiin menevä ruoka-aine on kahvi. Monille kahvinkeitto voikin olla hyvä kohta aloittaa hävikkitalkoot: keitä vain sen verran kuin juot. Seuraavaksi yleisimpiä hävikkiin joutuvia ruokia ovat hedelmät, vihannekset ja juurekset sekä riisi, pasta ja vaalea leipä.
Tuoreet kasvikset joutuvat roskiin yleisimmin siksi, että niitä ei ole syöty ajoissa. Samoin voi käydä leivälle. Riisiä ja pastaa heitetään roskiin, jos aterialle on keitetty niitä liikaa. Vaatii suunnitelmallisuutta ja järjestelmällisyyttä pitää hävikki minimissä. Suunnittele siis ruokalista etukäteen – hävikin esto huomioiden.
Täsmävinkkejä hävikin vähentämiseen:
- Laita ensiksi vanhenevat aina muiden eteen, jolloin ne on helppo ottaa. Sääntö pätee niin hedelmäkoriin, jääkaappiin kuin kuivakaappiinkin.
- Pidä kirjaa siitä, mitä pakastimessa on, ja huomioi se ruokalistan suunnittelussa.
- Kirjoita pakkauksiin päivämäärät, milloin ne on avattu.
- Tee pehmeistä hedelmistä smoothie, jauha kuiva leipä korppujauhoksi, tuunaa ruoantähteistä uutta. Vinkkejä löydät alta.
- Anna jääkaapin tyhjentyä kunnolla ennen kuin menet kauppaan.
- Älä tuijota tuotteen parasta ennen -päivää vaan luota omiin aisteihin.
Pienistä hävikkimääristä tulee vuodessa jo aika iso hinta.
Loihdi tähteistä maistuvaa ruokaa
Hyödynnä käyttämättä jääneet ruoat ja raaka-aineet. Esimerkkejä:
- Keitetyt perunat: pyttipannu, perunasalaatti, Nizzan salaatti, munakas, keitot
- Perunasose: rieskat, sämpylät, sosekeitto, kasvispihvit, piirakkapohja
- Jauhelihakastike: pizza, pizzapannari, risotto, lasagne
- Kasvikset: salaatit, sosekeitto, kasvispihvit, wokit, pyttipannu, pizza, pizzapannari, munakas, risotto
- Juurekset: keitot, wokit, paahdetut uunijuurekset, kasvispihvit
- Kaurapuuro: rieskat, vuokaleipä, sämpylät
- Leikkeleet ja makkarat: erilaiset laatikot, padat ja kiusaukset, pyttipannu, pizza, pizzapannari, munakas
- Kuivunut gluteeniton leipä: korppujauho, krutongit
- Gluteeniton pasta: salaatit, keitot, laatikot, pyttipannu
- Riisi: keitot, risotot, salaatit, wokit, suolaisten piirakoiden täytteet
- Hedelmät ja marjat: letut, paistos, marjamalja, piirakka, rahka, kiisseli
- Juusto paloista raasteeksi: pastan joukkoon, pyörykät ja pihvit, laatikot, kastikkeet, pizza, lämpimät voileivät
Ole fiksu kaupassa – hyödynnä hintavertailuja
Kun ruokakuluihin haluaa kiinnittää huomiota ja säästää, on kaupassa oltava tarkkana. Kiinnitä huomiota muutamaan asiaan jo ennen kauppaan lähtöä:
- Älä lähde kauppaan nälkäisenä.
- Tee kauppalista.
- Tarkista kuiva-ainekaappi, jääkaappi ja pakastin, jotta muistat hyödyntää niissä jo olevat ruoat etkä osta sellaista, mitä kaapeista jo löytyy.
- Suunnittele ruokalistat ja käy kaupassa vain 1–2 kertaa viikossa. Säästyt heräteostoksilta.
Ole tarkkana kaupassa
Edullisen arkiruoan metsästäjä saa olla tarkkana ruokakaupassa, sillä monet asiat vaikuttavat hintoihin: raaka-aineen käsittely, satokausi, lajike, alkuperä ja niin edelleen. Tarkista tuotteiden viimeinen käyttöpäivä tai parasta ennen -päiväys, jotta ehdit käyttää tuotteet ennen sitä.
Hyödynnä tarjoukset ja vertaile kilohintoja. Jos löydät hyvän tarjouksen, osta kerralla enemmän ja pakasta osa. Tarjouksista huolimatta vertaile kilohintoja, koska tarjouksessa oleva tuote ei välttämättä ole edullisin.
- Vertaile hintoja kauppaketjujen välillä. Erityisesti gluteenittomien tuotteiden hintataso vaihtelee suuresti kaupparyhmien ja myymälätyyppien välillä. Kauppojen verkkokaupoissa ja sovelluksissa on helppo vertailla hintoja. Verkosta löytyy myös hävikkiruokaa myyviä verkkokauppoja.
- Vertaile kilohintoja. Aina kilohinnat eivät tosin ole vertailtavissa: Esimerkiksi kuivattuja herneitä tai papuja mahtuu kiloon enemmän kuin jos ostat saman säilykkeenä, jolloin kilohinnat eivät ole vertailukelpoisia.
Seuraavaan on koottu havainnollistavia esimerkkejä erilaisten gluteenittomien ja muiden tuotteiden hinnoista eri tilanteissa.
Tiesitkö?
- Gluteenittomia jauhoja ja hiutaleita saattaa saada tilattua edullisemmin tuottajien verkkokaupoista. Esimerkiksi karkea riisijauho maksaa kaupassa noin 5,10 e/kg ja toimittajan verkkokaupassa noin 3,50 e/kg.
- Jos joku lähipiirissäsi tarvitsee myös gluteenittomia tuotteita, tilatkaa yhdessä, niin voitte säästää postikulut.
- Myös keliakiayhdistykset saattavat tilata kerralla isompia määriä jauhoja. Ota yhteyttä oman alueesi yhdistykseen ja kysy!
Gluteenittomien kuitutuotteiden hintavertailuja
Gluteenittomien viljatuotteiden, kuten leipien, jauhojen, myslien ja pastojen, kohdalla valinnoilla on väliä. Kilohinta tulee ottaa huomioon, sillä pieni ja kappalehinnaltaan edullinen tuote ei ole useinkaan kilohinnaltaan edullisin. Viljatuotteita käytetään runsaasti, minkä vuoksi juuri kilohinnan huomioimisella saat vuositasolla säästöjä.
Viljatuotteiden valinnassa on tärkeää huomioida kuidun määrä, sillä kuidulla on lukuisia terveydelle edullisia vaikutuksia, kuten verensokerin tasaaminen, kolesterolin laskeminen ja vatsan toiminnan tasapainottaminen. Runsaskuituisena pidetään yli 6 g per 100 g kuitua sisältäviä viljatuotteita.
Gluteenittomissa viljatuotteissa tumma väri ei kerro tuotteen kuitupitoisuudesta, minkä vuoksi ravintoarvojen lukeminen on tärkeää. Samoin se, mistä raaka-aineesta tuote on valmistettu vaikuttaa hintaan, vaikka ravintoarvot olisivatkin samanlaiset.
Alle on listattu esimerkkejä erilaisista luokassaan edullisista runsaskuituisista viljatuotteista. Hintatiedot on kerätty Prismojen ja Citymarkettien pirkanmaalaisista verkkokaupoista alkuvuonna 2023. Esimerkeissä hintoina käytetty kaupan edullisimpia hintoja, kotimaisuutta ei ole huomioitu.
Jauhoseos | Pakkauksen hinta euroa | Kilohinta euroa |
---|---|---|
Kotimaista Gluteeniton Jauhoseos | 4,95 | 4,95 |
Semper Karkea Jauhoseos | 2,85 | 5,70 |
Viljatuote Rouheinen Gluteeniton Jauhoseos | 3,39 | 6,78 |
Viljatuote Tumma Gluteeniton Jauhoseos | 3,39 | 6,78 |
Urtekram Kaurasämpylä Jauhoseos | 3,90 | 8,58 |
Mysli | Pakkauksen hinta euroa | Kilohinta euroa |
---|---|---|
Urtekram Kauramysli Gluten Free | 4,79 | 8,71 |
Myllärin Gluteeniton Tropical Mysli | 3,19 | 9,11 |
Urtekram Gluteeniton Hedelmämysli | 3,89 | 9,73 |
Pirkka Kaurainen Hedelmämysli | 3,45 | 9,86 |
Finax Gluteeniton mysli luonnollinen | 4,95 | 9,90 |
Pasta | Pakkauksen hinta euroa | Kilohinta euroa |
---|---|---|
Semper Kuitupitoinen Makaroni | 2,99 | 6,64 |
Pasta Natura Gluteeniton Bambu Fusilli | 2,75 | 11,00 |
Pasta Natura Amarantti, Teff ja Kvinoa Simpukkapasta | 3,19 | 12,76 |
Barilla Casarecce Kikherne | 3,49 | 13,96 |
Barilla Fusilli Punaiset Linssit | 3,49 | 13,96 |
Leipä | Pakkauksen hinta euroa | Kilohinta euroa |
---|---|---|
Fria Kauraleipä | 3,25 | 6,50 |
Fria Fiber Kuitupaahtoleipä | 3,25 | 6,50 |
Pirkka Gluteeniton Saaristolaisleipä | 3,59 | 7,18 |
Moilas Gluten Free Kaura100 | 2,79 | 8,21 |
Elovena Gluten Free Kaura-porkkanasämpylät | 3,45 | 8,63 |