Gluteeniton kaali-porkkanapiirakka

Valmistusaineet

1 annosta

Määrä Ainesosa
Kasvisten esikäsittely
400 g valkokaalia
2 porkkanaa
1 sipuli
Piirakkapohjan valmistaminen
3 dl vettä
½ pss kuivahiivaa
2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita tai tattarihiutaleita
1 rkl siirappia
½ tl suolaa
3 dl gluteenitonta tummaa jauhoseosta (esimerkiksi Pirkka)
2 rkl ruokaöljyä
Täytteen valmistaminen
200 g rasvatonta raejuustoa
2 tl kuivattua meiramia
½ tl suolaa
5 dl kasvirasvakermaa, 15 % rasvaa
2 kananmunaa
½ tl mustapippuria rouheena
½ tl suolaa
50 g kermajuustoa, 17 % rasvaa

Aloita piirakan valmistaminen esikäsittelemällä kasvikset. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi. 
Kuori porkkanat ja raasta karkealla raastinterällä raasteeksi.
Kuori sipuli ja leikkaa pieniksi kuutioiksi.
Laita leikatut kasvikset odottamaan hetkeksi jääkaappiin.

Valmista piirakan pohja seuraavaksi. Lisää reilusti kädenlämpöinen eli 42-asteinen vesi kulhoon.
Sekoita kuivahiiva kaurahiutaleiden joukkoon ja lisää nesteeseen.
Lisää siirappi, suola ja gluteeniton tumma jauhoseos. Lisää lopuksi ruokaöljy.
Sekoita taikina tasaiseksi ja laita kohoamaan vedottomaan paikkaan leivinliinalla peitettynä noin 20 minuutiksi.

Valmista täyte loppuun taikinan kohoamisen aikana.
Laita paistinpannu lämpiämään liedelle ja lisää kuumalle pannulle ruokaöljy, 
sipuli, kaalit ja porkkana, paista miedolla lämmöllä noin kolme minuuttia. 
Paistaminen kannattaa tehdä useammassa erässä riippuen paistinpannun koosta.
Mausta kuullotetut kasvikset meiramilla ja suolalla.
Lisää joukkoon raejuusto ja sekoita tasaiseksi.
Valmista munakerma sekoittamalla kasvirasvakerman joukkoon kananmunat, mustapippuri ja suola.

Laita uuni lämpiämään tasalämmölle 200 asteeseen. 

Piirakka tehdään syvään uunipannuun. Ota leivinpaperista uunipannun kokoinen pala ja kauli pohjataikina suoraan 
leivinpaperin päällä. Siirrä kaulittu taikina leivinpaperin kanssa uunipellille.
Taikina on niin pehmeää, että tarvittaessa sen voi taputella leivinpaperille, jos kaulinta ei ole käytössä. 

Lisää taikinan päälle kasvissekoitus ja kaada munakerma päälle.
Ripottele pinnalle juustoraaste. Paista uunin keskiosassa tasalämmöllä noin 45 min. 
Paistoaika on arvio ja riippuu aina uunista. 

Katso video kaali-porkkanapiirakan valmistamisesta.

Resepti: Sirpa Gylling, Keliakialiitto 
Kuva: Tuulamaria Lempiälä, Keliakialiitto

 

Ruokaohjeen ravintoarvo 100 g kohden

Kokonaisrasva

5,83 g

Rasvasta tyydyttynyttä:

1,79 g

Hiilihydraatit:

12,18 g

Kuitu:

1,79 g
Suola: 0,68 g


Annoksen hinta

Yhden pellillisen hinta on alle 6,50 euroa. Hinta perustuu alkuvuoden 2023 hintatietoihin.

Lisätietoa edullisesta ja terveellisestä gluteenittomasta arkiruoasta

Täältä löydät lisätietoa mahdollisimman edullisesta ja ravitsemussuositusten mukaisesta gluteenittomasta arkiruoasta.

Löysitkö etsimäsi?

Tällä sivustolla käytetään evästeitä

Tämä sivusto hyödyntää toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä sekä sivuston kehittämisen mahdollistavia tilastointievästeitä. Joidenkin sisältöjen näyttäminen voi lisäksi edellyttää markkinointievästeiden hyväksymistä. Lue lisää käyttämistämme evästeistä.​​​​​​

Tällä sivustolla käytetään evästeitä

Tämä sivusto hyödyntää toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä sekä sivuston kehittämisen mahdollistavia tilastointievästeitä. Joidenkin sisältöjen näyttäminen voi lisäksi edellyttää markkinointievästeiden hyväksymistä. Lue lisää käyttämistämme evästeistä.​​​​​​

Evästeasetuksesi on tallennettu.