Gluteeniton linssipiirakka
Valmistusaineet
1 kappaletta
Huom! Varmista alkuperäisestä ohjeesta aineiden mittasuhteet. Annoslaskuri perustuu tekniseen laskukaavaan eikä se muuta ohjeen tekstiä. Annosmäärän muuttaminen voi vaikuttaa myös paistoastian kokoon ja kypsennysaikaan. Voimme vastata vain alkuperäisten ohjeiden laadusta.
Määrä | Ainesosa |
---|---|
Täytteen esivalmistelu | |
3 dl | vettä |
1 dl | vihreitä linssejä |
100 g | kukkakaalia pakasteena |
50 g | paprikasekoitusta pakasteena |
Piirakkapohjan valmistaminen | |
1 ½ dl | vettä |
1 ½ tl | kuivahiivaa |
1 ½ dl | gluteenittomia kaurahiutaleita tai tattarihiutaleita |
½ rkl | siirappia |
½ tl | suolaa |
1 ½ dl | gluteenitonta tummaa jauhoseosta (esimerkiksi Pirkka) |
1 rkl | ruokaöljyä |
Täytteen valmistaminen loppuun | |
2 ½ dl | kasvirasvakermaa, 15 % rasvaa |
1 | kananmuna |
1 tl | yrttimausteseosta (esimerkiksi Herbes de provence) |
⅓ tl | mustapippuria rouheena |
½ tl | suolaa |
50 g | kermajuustoa, 17 % rasvaa |
Aloita piirakan täytteen valmistaminen ottamalla pakastekasvikset sulamaan huoneenlämpöön.
Huuhtele linssit hyvin. Laita vesi kiehumaan kattilaan.
Lisää linssit kiehuvaan veteen ja keitä noin 15 minuuttia. Kun linssit ovat kypsiä, kaada niistä ylimääräinen vesi pois ja
laita odottamaan piirakkaan lisäämistä.
Valmista piirakkapohja kohoamaan seuraavaksi.
Lisää reilusti kädenlämpöinen eli 42-asteinen vesi kulhoon.
Sekoita kuivahiiva kaurahiutaleiden joukkoon ja lisää nesteeseen.
Lisää joukkoon siirappi, suola ja gluteeniton tumma jauhoseos ja lopuksi ruokaöljy.
Sekoita taikina tasaiseksi ja laita kohoamaan vedottomaan paikkaan leivinliinalla peitettynä noin 20 minuutiksi.
Laita uuni lämpiämään tasalämmölle 200 asteeseen.
Valmista piirakan täyte loppuun taikinan kohoamisen aikana.
Raasta juusto raasteeksi. Mittaa kasvirasvakerma kulhoon ja riko joukkoon kananmuna ja kaikki mausteet.
Sekoita niin, että kananmunan rakenne menee kunnolla rikki.
Leikkaa tarvittaessa kukkakaali pienemmiksi paloiksi niin, että sitä riittää
tasaisesti koko piirakkaan.
Voitele pyöreä piirakkavuoka halkaisijaltaan noin 28 cm margariinilla tai ruokaöljyllä.
Kaada kohonnut taikina piirakkavuokaan ja taputtele se jauhotetulla kädellä tasaiseksi vuoan pohjalle ja reunoille.
Levitä piirakkapohjan päälle linssit, kukkakaalit ja paprikat. Levitä lopuksi niiden päälle juustoraaste ja munakerma.
Nosta piirakka uunin keskiosaan paistumaan noin 30–45 minuutiksi.
Piirakka on kypsää, kun munakerma on kauttaaltaan hyytynyt ja piirakka on saanut kauniin ruskean värin.
Vinkki: Pakastekasvikset voi korvata tuoreilla kasviksilla.
Muista esikeittää tuoreita kukkakaaleja muutaman minuutin ajan ennen piirakkaan lisäämistä.
Resepti ja kuva: Sirpa Gylling, Keliakialiitto
Kokonaisrasva |
5,75 g |
---|---|
Rasvasta tyydyttynyttä: |
1,87 g |
Hiilihydraatit: |
14,43 g |
Kuitu: |
2,18 g |
Suola: | 0,71 g |
Annoksen hinta
Yhden piirakan kokonaishinta on alle 3,50 euroa. Hinta perustuu alkuvuoden 2023 hintatietoihin.
Lisätietoa edullisesta ja terveellisestä gluteenittomasta arkiruoasta
Täältä löydät lisätietoa mahdollisimman edullisesta ja ravitsemussuositusten mukaisesta gluteenittomasta arkiruoasta.
Löysitkö etsimäsi?
Sinua saattaisi kiinnostaa
-
Arkiruokaa Gluteeniton broileripizza
-
Arkiruokaa Gluteenittomat kalapuikot
-
Arkiruokaa Gluteeniton kasviskiusaus
-
Arkiruokaa Gluteeniton jauhelihakastike
-
Arkiruokaa Gluteeniton currykermaviilikastike