Gluteeniton mallas-karpalopataleipä
Valmistusaineet
Määrä | Ainesosa |
---|---|
1 plo | gluteenitonta Tuoppi kotikaljaa (0,75 l) |
2/3 pala | tuorehiivaa |
3 tl | suolaa |
2 rkl | öljyä |
2 dl | kuivattuja karpaloita |
8 dl | gluteenitonta kaurajauhoa |
6 dl | gluteenitonta karkeaa leipäjauhoseosta |
Kaupallinen yhteistyö Laihian Mallas Oy / Kymppi-Maukkaat Oy
2–8 tuntia nostatusaika, 1 tunti paistoaika
Mallas-karpalopataleipä valmistetaan kotikaljaan, ja joukkoon lisätään kuivattuja karpaloita makua antamaan. Maukkaan pataleivän on hyvä kohota huoneenlämmössä yön yli, jolloin maku happamoituu, mutta leipä onnistuu lyhyemmälläkin kohotusajalla.
Liuota hiiva kädenlämpöiseen kotikaljaan. Sekoita joukkoon suola, öljy ja hieman pienemmäksi rouhitut kuivatut karpalot. Lisää jauhot ja sekoita taikina tasaiseksi. Peitä kulho kelmulla ja anna kohota huoneenlämmössä seuraavaan aamuun tai vähinään 2 tuntia.
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja laita uunipata esilämpiämään uuniin.
Levitä gluteenittomia jauhoja pöydälle ja kaavi taikina yhtenäisenä kulhosta pöydälle. Muotoile taikina leiväksi, vältä turvaa vaivaamista, jotta leivän ilmavuus säilyy. Ota kuuma pata uunista, laita taikina pataan ja anna kohota hetki. Laita pataan kansi päälle ja paista leipää 200-asteisessa uunissa 45 minuuttia. Ota kansi pois padan päältä ja jatka paistamista noin 15 minuuttia, kunnes leipä on kypsä ja pintakin on saanut hieman väriä. Ota leipä pois padasta jäähdytyksen ajaksi ja peitä leivinliinalla, jotta pataleipä säilyy pehmeänä ja rapeana
Vinkki! Taikinaa voi varioida lisäämällä mukaan erilaisia kuivayrttejä, kuten esimerkiksi timjamia.