Usein kysyttyä leivonnasta ja ruoanvalmistuksesta

Näitä gluteenittomaan leivontaan ja ruoanvalmistukseen liittyviä kysymyksiä meiltä kysytään usein.

Leivonta

1. Luin, ettei esimerkiksi gluteenitonta pullataikinaa tulisi nostattaa kahteen kertaan, mutta tulisiko tämä yksi nostatus tapahtua taikinana vai silloin, kun pullat ovat jo pellillä?

Gluteenittomat hiivataikinat eivät useinkaan jaksa kohota kahta kertaa ja tämän vuoksi yksi nostatus riittää. Yksi nostatus tulee tapahtua, kun pullat ovat leivinpaperin päällä pellillä ennen uuniin laittoa.

2. Minulle on suositeltu leipäkoneen hankintaa ja mietin, että käykö sellainen kone, jossa ei ole gluteenitonta ohjelmaa?

Gluteenitonta taikinaa tulee kohottaa vain kerran. Tärkeintä leipäkoneen valinnassa on se, että koneesta löytyy ohjelma, joka kohottaa taikinan vain kerran ennen paistoa. Jos koneessa löytyy tällainen pikaohjelma, niin se käy myös gluteenittomalle leivälle.

3. Voiko uunissa paistaa yhtä aikaa vehnäjauhoista valmistettua leipää ja gluteenitonta leipää tai ruokaa?

Kiertoilmauunia käytettäessä tulee ensin paistaa gluteenittomat leivonnaiset/ruoat ensin ja tämän jälkeen tavanomaiset. Kiertoilmauunissa ei siis ole hyvä paistaa tavanomaisia ja gluteenittomia tuotteita yhtä aikaa, sillä ilman kierto pöllyttää gluteenipitoista jauhopölyä gluteenittomien tuotteiden päälle. Uuni on myös hyvä puhdistaa aina käytön jälkeen.

Tavallista (ei-kiertoilma-) uunia käytettäessä on hyvä noudattaa samaista paistojärjestystä, jos se on mahdollista. Tavallinen uuni ei kuitenkaan kierrätä ilmaa, joten tämä ei ole aivan niin tarkkaa kuin kiertoilmauunin kanssa. Tavallisessa uunissa voi tämän vuoksi paistaa tavanomaisia ja gluteenittomia tuotteita yhtä aikaakin.

Erityisen jauhoisia leivonnaisia tai muita ruokia, joista voi joutua jauhopölyä/murusia gluteenittomiin tuotteisiin, ei suositella paistettavan yhtä aikaa. Mikäli yhtäaikaista paistamista joudutaan hyödyntämään, tulisi tässä kuitenkin gluteenittomat tuotteet olla tavanomaisten yläpuolella, jolloin kontaminoitumisen riski pienenee entisestään. Uunin puhdistaminen jokaisen käyttökerran jälkeen luo lisää turvallisuutta gluteenittomaan ruoanvalmistukseen ja leivontaan.

Lue lisää gluteenittomasta leivonnasta.


Ruoanvalmistus

1. Haluaisin tietää mitä voin käyttää mannaryynin sijasta, kun keitän lappapuuroa (vispipuuroa) puolukoista?

Mannaryynin sijasta voit käyttää esimerkiksi karkeaa riisijauhoa tai maissiryyniä eli polentaa. Riisijauholla maku ja väri on lähempänä mannaryynistä valmistettua puuroa, maissiryynillä lopputulos on keltaisempi ja ehkä hiukan voimakkaamman makuinen. Myös gluteenittomasta kauraleseestä syntyy maukas ja kuitupitoinen vispipuuro.

2. Voiko gluteenitonta ruokavaliota noudattavan ihmisen astiat pestä samassa tiskivedessä ja samalla harjalla kuin muut astiat?

Kyllä voi. Astiat kuitenkin huuhdellaan tiskauksen jälkeen. Myös astianpesukoneessa voi pestä samaan aikaan ”gluteenittomia” ja ”tavallisia” astioita. Tiskiharja kannattaa toki aina välillä vaihtaa ja sen voi myös välillä pestä astianpesukoneessa.

Lue lisää gluteenittomasta ruoanvalmistuksesta.

Mietityttääkö jokin muu asia? Kysy meiltä: ruokavalioneuvonta@keliakialiitto.fi

Löysitkö etsimäsi?

Tällä sivustolla käytetään evästeitä

Tämä sivusto hyödyntää toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä sekä sivuston kehittämisen mahdollistavia tilastointievästeitä. Joidenkin sisältöjen näyttäminen voi lisäksi edellyttää markkinointievästeiden hyväksymistä. Lue lisää käyttämistämme evästeistä.​​​​​​

Tällä sivustolla käytetään evästeitä

Tämä sivusto hyödyntää toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä sekä sivuston kehittämisen mahdollistavia tilastointievästeitä. Joidenkin sisältöjen näyttäminen voi lisäksi edellyttää markkinointievästeiden hyväksymistä. Lue lisää käyttämistämme evästeistä.​​​​​​

Evästeasetuksesi on tallennettu.