Gluteenittomuus voidaan tarkistaa ainesosaluettelosta
Jos tuotteessa ei ole Gluteenittoman tuotteen merkkiä tai merkintää gluteeniton, tuotteen gluteenittomuus tarkistetaan ainesosaluettelosta. Ainesosaluettelossa on kerrottu mitä ainesosia tuotteen valmistukseen on käytetty. Jos tuotteessa on käytetty gluteenia sisältäviä ainesosia, se ilmoitetaan pakkausmerkinnöissä.
Tuote voi olla gluteeniton, vaikka siinä ei olisi erikseen merkintää gluteeniton tai Gluteenittoman tuotteen merkkiä.
Tuotteiden valmistajat laativat ainesosaluettelot tarkkojen ohjeiden mukaan. Allergioita ja intoleransseja aiheuttavien aineiden on erotuttava selvästi muista ainesosista esimerkiksi lihavoinnilla, kursivoinnilla tai taustavärin avulla. Tämä helpottaa ainesosaluetteloiden tutkimista.
Gluteeni ei voi piiloutua E-koodin tai ryhmänimen, kuten tärkkelys, taakse. Jos tuotteessa on käytetty vehnää, ruista tai ohraa, se ilmoitetaan selkeästi ainesosaluettelossa. Poikkeuksia ovat vehnä- ja ohrapohjainen glukoosisiirappi, vehnäpohjaiset maltodekstriini ja dekstroosi, jotka kuitenkin ovat aina gluteenittomia.
Näin tunnistat gluteenittoman tuotteen
- Etsi tuotteesta Gluteenittoman tuotteen merkki tai merkintä gluteeniton.
TAI
- Lue tuotteen ainesosaluettelo, varmista ainesosien gluteenittomuus ja tarkista mahdolliset varoitusmerkinnät.
Mitkä ainesosat ovat gluteenittomia?
Mietityttääkö jonkin tietyn ainesosan gluteenittomuus? Oheisesta listauksesta voi tarkistaa erilaisten ainesosien gluteenittomuuden.
Gluteenittomia vaihtoehtoja ovat muun muassa amarantti, durra, hirssi, kvinoa, maissi, tattari, riisi ja teff. Lisäksi esimerkiksi arrowjuurijauhe, bataatti, cassava eli maniokki, jamssi, peruna, saago, taaro ja tapioka ovat gluteenittomia.
Gluteeniton | Gluteenittomuus tarkistettava – ainesosa voi olla gluteeniton tai sisältää gluteenia | Sisältää gluteenia |
---|---|---|
Aromi (vehnä tai ohra) | Kaura | Bulgur |
Dekstriini | Mallasuute | Durum |
Dekstroosi | Mallasjauhe | Emmer |
Etikka | Ohramallasuute | Freekeh |
Glukoosisiirappi | Ohratärkkelys | Gluteeni |
Glutamaatti | Vehnätärkkelys | Kamut |
Hiivauute | Khorasan | |
Hydrolysoitu vehnäproteiini | Mallas | |
Lakritsiuute | Ohra | |
Lakritsijauhe | Ruis | |
Lakritsiöljy | Ruismallas | |
Maltodekstriini | Spelt | |
Muunnettu tärkkelys | Triticale | |
Modifioitu tärkkelys | Vehnä | |
Natriumglutamaatti | ||
Polydekstroosi | ||
Proteiinihydrolysaatti | ||
Tärkkelyssiirappi |
Elintarvikkeiden raaka-aineet vaihtelevat ja hyvä tapa on tarkistaa kaikkien elintarvikkeiden ainesosat ennen käyttöä. Esimerkiksi alle listatuista elintarvikkeista löytyy sekä gluteenittomia että gluteenia sisältäviä vaihtoehtoja. Tarkista gluteenittomuus pakkausmerkinnöistä.
- Corn Flakes eli maissihiutaleet ja riisimurot
- Couscous
- HP-kastike
- Kalasäilykkeet
- Korppujauho
- Lakritsimakeiset ja muut makeiset
- Leikkeleet ja makkarat
- Miso
- Mämmi
- Olut ja kotikalja
- Ranskanperunat ja lohkoperunat
- Sinappi
- Sipulirouhe
- Soijarouhe ja Quorn-tuotteet
- Talkkuna
Myös maitotuotteissa ja jäätelöissä voi olla gluteenia sisältävää viljaa mukana esimerkiksi myslin muodossa.
Saattaa sisältää -merkinnät kannattaa ottaa vakavasti
Pakkauksesta tulee tarkistaa myös mahdolliset varoitusmerkinnät, kuten "Saattaa sisältää vehnää" tai "Saattaa sisältää pieniä määriä muita viljoja". Jos elintarvikkeessa on tällainen varoitusmerkintä, tuotetta ei pääsääntöisesti suositella gluteenittomaan ruokavalioon.
Poikkeuksen tekevät ”saattaa sisältää” -merkityt makeiset. Niitä voi halutessaan käyttää satunnaisesti pienen määrän eli enintään kaksi kertaa kuukaudessa kourallisen verran. Keliakialiiton ravitsemusjaosto on arvioinut, että tällaisesta määrästä ei ole keliaakikon terveydelle haittaa.
”Saattaa sisältää vehnää” – mitä se käytännössä tarkoittaa?
Jos tuotteessa on "Saattaa sisältää vehnää/ohraa/ruista/gluteenia" -merkintä, voiko gluteenitonta ruokavaliota noudattava käyttää sitä?
Tärkkelys, kaura ja mallasuute voivat olla gluteenittomia tai sisältää gluteenia
On olemassa ainesosia, jotka voivat olla gluteenittomia tai gluteenia sisältäviä ja joita käytetään sekä gluteenittomaksi merkityissä että tavanomaisissa tuotteissa. Yleisimpiä ovat kaura ja vehnätärkkelys.
Muita ovat esimerkiksi ohratärkkelys ja mallasuute. Näitä voi käyttää, kun tuote tai ainesosa on merkitty gluteenittomaksi. Näistä voit lukea lisää alla olevasta artikkelista.
Gluteeniton-merkintä auttaa epäselvissä tapauksissa.
Vehnätärkkelys, ohratärkkelys ja mallasuute – joskus gluteenittomia, joskus ei
Karkkipussin ainesosissa lukee vehnätärkkelys. Noudatan gluteenitonta ruokavaliota. Voinko syödä vai en?
Gluteeniton olut ja muu alkoholi – mitä voin käyttää?
Suurin osa alkoholijuomista on gluteenittomia. Oluen suhteen pitää olla tarkkana.
Muunnetut tärkkelykset ovat gluteenittomia
Muunnettu tärkkelys voi olla peräisin monesta raaka-aineesta, kuten maissista, tapiokasta, riisistä, perunasta, vehnästä tai ohrasta. Muunnetut tärkkelykset ovat aina gluteenittomia.
Muunnettujen tärkkelysten alkuperää ei tarvitse erikseen pakkausselosteissa ilmoittaa, vaikka ne olisivat peräisin vehnästä tai ohrasta. Monet valmistajat ilmoittavat tästä huolimatta tärkkelyksen alkuperän.
Muunnettu eli modifioitu tärkkelys voi olla peräisin samoista raaka-aineista kuin tärkkelys. Modifioituja tärkkelyksiä on kemiallisesti muokattu ja ne ovat lisäaineita. Käsittelytavasta riippuen niille jokaiselle on oma E-koodinsa.