Gluteeniton kaura – tunnista sopiva tuote

Uutisen tyyppi: Artikkeli

Kaura on gluteeniton vilja eli lähtökohtaisesti se sopii gluteenittomaan ruokavalioon. Asia ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen.

  • Julkaistu
  • Teksti Sinikka Tierna
  • Kuvat Pixapay
Kaura on gluteenitonta aina, kun se viljellään ja käsitellään niin, ettei se joudu kosketuksiin gluteenipitoisten viljojen kanssa.

Suomessa – kuin myös monissa muissa maissa – viljellään, prosessoidaan ja käytetään paljon kauraa niin, että se on kosketuksissa muiden viljojen kanssa. Tällöin syntyy kontaminaatiovaara eli kauran joukkoon voi joutua muita viljoja.

Tästä syystä puhutaan erikseen gluteenittomasta kaurasta, jonka valmistuksessa muut viljat on poistettu. Joskus kuulee myös puhuttavan ”puhtaasta kaurasta”, joka tarkoittaa gluteenitonta kauraa.

Gluteenittomassa ruokavaliossa käytetään vain sellaisia kauratuotteita, jotka on merkitty gluteenittomiksi.

Kuidun suhteen paras

Keliakialiitto suosittelee käyttämään kauraa gluteenittoman ruokavalion osana, sillä kaura on kuitupitoisuuden kannalta verraton vilja.

– Riittävä kuidunsaanti on gluteenittoman ruokavalion yleisin kompastuskivi terveyden kannalta, joten kauraa kannattaa suosia, sanoo ravitsemusterapeutti Miika Wynne-Ellis Keliakialiitosta.

Gluteenittomia kauratuotteita on onneksi tarjolla runsaasti. Hiutaleista saa puuroa, kaurajauhosta leipää ja kauraleseestä kuitua vaikkapa smoothien joukkoon.

Kaura toimii pohjana monille tuotteille

Kaura on suosittu myös kasvisruokavaliota noudattavien keskuudessa, sillä se toimii pohjana esimerkiksi kasvipohjaisissa jogurteissa, juomissa ja jäätelöissä. Kaupoista voi löytyä myös nyhtökauraa, kaurapyöryköitä, kaura-aterioita ja muita kasvisruokailijoille kehitettyjä kauratuotteita.

Kasvissyöjille kehitetyissä tuotteissa on vaihtelua gluteenittomuuden suhteen, joten osa on sopivia ja osa ei.

– Valmistajien on merkittävä tuotteen ainesosaluetteloon, onko siinä käytetty kaura gluteenitonta. Pakkauksessa saattaa lisäksi olla erikseen merkintä gluteenittomuudesta, ja siihen voi luottaa.

Wynne-Ellis kertoo, että osa ihmisistä voi saada oireita myös gluteenittoman kauran käytöstä.

– Nämä oireet eivät liity keliakiaan eikä oireilu ole terveydelle vahingollista. Jos oireet haittaavat arkea, kauran voi jättää pois ruokavaliosta tai vähentää sen käyttöä, hän neuvoo.

Tällä sivustolla käytetään evästeitä

Tämä sivusto hyödyntää toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä sekä sivuston kehittämisen mahdollistavia tilastointievästeitä. Joidenkin sisältöjen näyttäminen voi lisäksi edellyttää markkinointievästeiden hyväksymistä. Lue lisää käyttämistämme evästeistä.​​​​​​

Tällä sivustolla käytetään evästeitä

Tämä sivusto hyödyntää toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä sekä sivuston kehittämisen mahdollistavia tilastointievästeitä. Joidenkin sisältöjen näyttäminen voi lisäksi edellyttää markkinointievästeiden hyväksymistä. Lue lisää käyttämistämme evästeistä.​​​​​​

Evästeasetuksesi on tallennettu.
Tällä sivustolla käytetään evästeitä

Tämä sivusto hyödyntää toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä sekä sivuston kehittämisen mahdollistavia tilastointievästeitä. Joidenkin sisältöjen näyttäminen voi lisäksi edellyttää markkinointievästeiden hyväksymistä. Lue lisää käyttämistämme evästeistä.​​​​​​

Tällä sivustolla käytetään evästeitä

Tämä sivusto hyödyntää toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä sekä sivuston kehittämisen mahdollistavia tilastointievästeitä. Joidenkin sisältöjen näyttäminen voi lisäksi edellyttää markkinointievästeiden hyväksymistä. Lue lisää käyttämistämme evästeistä.​​​​​​

Evästeasetuksesi on tallennettu.