Keliakialiitolta laaja materiaalipaketti ammattikeittiöille gluteenittomuuden huomioimiseen

3.11.2014 kirjoittanut Sanna Talsta (sanna.talsta a keliakialiitto.fi)

Keliakialiitto on julkaissut kattavan materiaalipaketin ammattikeittiöille ja oppilaitoksille. Tavoitteena on antaa käytännön vinkkejä, jotta ammattilaiset osaisivat valmistaa ja tarjoilla gluteenittomia annoksia ja keliaakikot voisivat syödä turvallisin mielin kodin ulkopuolella.

- Yhteiskunta ja ravitsemisala ovat suuressa muutoksessa. Kodin ulkopuolella ruokaillaan entistä useammin, ja erityisruokavalioita on yhä enemmän. Samalla ateriapalvelut keskittyvät isompiin yksiköihin ja monikielisyys on keittiöissä arkipäivää, kertoo Gluteenitonta turvallisesti ruokapalveluissa -projektin projektipäällikkö Nanna Puntila Keliakialiitosta.

Gluteenittomien palveluiden kysyntä kasvaa, sillä keliakia on alidiagnosoitu sairaus Suomessa. Uusia potilaita todetaan vuosittain noin 2 000. Keliakia on todettu 35 000 ihmisellä, mutta 75 000 suomalaista sairastaa sitä tietämättään. Lisäksi gluteenitonta ruokavaliota noudattavat yhä useammin muutkin kuin keliaakikot.

Keliakia on elinikäinen sairaus, jonka ainoa hoitomuoto on gluteeniton ruokavalio. Keliaakikko ei voi syödä muruakaan vehnän, ohran ja rukiin sisältämää valkuaisainetta gluteenia.

Ohjeita ja opetusvideoita

RAY:n rahoittamassa projektissa Keliakialiitto tuotti materiaaleja etenkin julkisen puolen keittiöille, joiden tulee lain mukaan tarjota gluteeniton ateria keliakiaa sairastaville.

- Aineistot on suunnattu etenkin päiväkodeille, kouluille, oppilaitoksille, sairaaloille, terveyskeskuksille, ikääntyneiden hoivapalveluille ja palvelutaloille. Niistä hyötyvät kuitenkin kaikki gluteenittomia annoksia valmistavat ja tarjoavat keittiöt sekä alan oppilaitokset, Puntila toteaa.

Ohjeet on tehty gluteenittomaan ruoan valmistukseen, tarjoiluun ja jakeluun. Lisäksi on tehty kattava listaus ainesosien soveltuvuudesta gluteenittomaan ruokavalioon. Kaikki aineistot käännetään ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi, osa myös selkokielelle. Materiaalit löytyvät Keliakialiiton verkkosivuilta ja lisäksi mallikappaleet postitetaan yli 7000 ammattikeittiölle kirjeitse.

Lisäksi projektissa tehtiin YouTube-palvelussa katsottavia opetusvideoita keliakiasta, ruokavaliohoidosta, gluteenittomista tuotteista ja ruoanvalmistuksesta ammattikeittiöissä sekä käyntikortit keliaakikoille annettaviksi ravintolaan ja terveyspalveluiden hoitohenkilökunnalle.

Kaikki projektin materiaalit:

Keliaakikoille:

Tiedoksi keittiöön -kortti

Tiedoksi keittiöön -korttiin on kerätty gluteenittomassa ruoanvalmistuksessa huomioitavat keskeiset asiat. Lompakkoon sopivan kortin voi tulostaa ja antaa terveisiksi keittiöhenkilökunnalle kodin ulkopuolella ruokailtaessa. Tuloste on A4-kokoinen, kaksisivuinen ja siinä on useampi irtileikattava kortti.

Kortti on tulostettavissa jäsensivujen Keliaakikolle-osiosta Jäsensivuille kirjaudutaan jäsennumerolla.

Tiedoksi hoitohenkilökunnalle -kortti

Elämässä on joskus tilanteita, jolloin ei itse pysty huolehtimaan ruokavaliostaan. Tällaisia voivat olla esimerkiksi äkillinen sairastuminen tai onnettomuuteen joutuminen. Silloin on hyvä, jos on jotakin kättä pidempää avuksi. Keliakialiiton lompakkoon sopivan Tiedoksi hoitohenkilökunnalle -kortin voit tulostaa tästä. Tuloste on A4-kokoinen, kaksisivuinen ja siinä on useampi irtileikattava kortti.

Ammattilaisille:

- Tarkkana, kun kokkaat gluteenittomasti -huoneentaulusta löytyvät gluteenittomassa ruoanvalmistuksessa huomioitavat keskeiset asiat.

[pdf]Tarkkana, kun kokkaat gluteenittomasti, 1451 kb, Päivitetty: 03.11.2014

- Gluteenipitoisia viljoja, ei kiitos -kaavioon on koottu eri ryhmät, jotka käyttävät gluteenitonta ruokavaliota.

[pdf]Gluteenipitoisia viljoja, ei kiitos, 1475 kb, Päivitetty: 04.11.2014

- Ainesosien soveltuvuustaulukosta löytyy elintarvikkeissa käytettäviä raaka-aineita ja ainesosia aakkosjärjestyksessä sekä tietoa niiden soveltuvuudesta gluteenittomaan ruokavalioon.

[pdf]Gluteenittomaan ruokavalioon soveltuvia ja soveltumattomia ainesosia, 596 kb, Päivitetty: 02.11.2014

- Tarkkana tarjoilussa ja jakelussa -huoneentauluista löytyvät ohjeistukset gluteenittoman ruoan tarjoiluun ja jakeluun erilaisissa toimintayksiköissä ja palvelutarpeissa.

[pdf]Tarkkana jakelussa_asumispalvelut, 1447 kb, Päivitetty: 02.11.2014

[pdf]Tarkkana jakelussa_kotihoito, 1446 kb, Päivitetty: 02.11.2014

[pdf]Tarkkana jakelussa_linjastoruokailu, 1447 kb, Päivitetty: 02.11.2014

[pdf]Tarkkana jakelussa_potilaat, 1447 kb, Päivitetty: 02.11.2014

[pdf]Tarkkana jakelussa_päiväkotiruokailu, 1447 kb, Päivitetty: 02.11.2014

Videot YouTube-palvelussa:

Keliaakikko lääkarissä
"Onkohan minulla keliakia? Keliaakikko lääkärissä."
Videolla keliakiapotilas kuulee lääkärin vastaanotolla keliakiasta.

Keliaakikko ravitsemusterapeutilla
"Mitä minä nyt saan syödä? Keliaakikko ravitsemusterapeutilla."
Videolla keliaakikko saa ravitsemusohjausta gluteenittomasta ruokavaliosta.

Keliaakikko ruokaostoksilla
"Miten löydän kaupasta keliaakikolle sopivia tuotteita? Keliaakikko ruokaostoksilla."
Videolla tehdään gluteenittomien tuotteiden ostoskierros sekä kuullaan, miten gluteenittoman tuotteen tunnistaa.

Gluteeniton ruoanvalmistus ammattikeittiössä
"Kuinka keliaakikolle valmistetaan turvallista ruokaa? Gluteeniton ruoanvalmistus ammattikeittiössä."
Videolla käydään läpi gluteenittomassa ruoanvalmistuksessa huomioitavat asiat.

Lisätietoja:

projektipäällikkö Nanna Puntila, nanna.puntila(at)keliakialiitto.fi, p. 03 2541 323
ravitsemusasiantuntija Sanna Arnala, sanna.arnala(at)keliakialiitto.fi, p. 03 2541 326
viestintäpäällikkö Leila Alivuotila, leila.alivuotila(at)keliakialiitto.fi, p. p. 050 5181034