Nyt » Uutiset

Keliakialiitto tutki vehnätärkkelystä ja mallasuutetta sisältäviä tuotteita 
Tutkitut tuotteet soveltuvat keliakiaruokavalioon

12.6.2010 kirjoittanut Leena Kokko (leena.kokko a keliakialiitto.fi)
Markkinoilla on paljon erilaisia tavanomaisia elintarvikkeita, joiden ainesosana on käytetty joko vehnätärkkelystä tai mallasuutetta. Keliakialiitto on saanut paljon kysymyksiä tällaisten tuotteiden gluteenipitoisuudesta ja soveltuvuudesta keliaakikoille. Turkulainen Net-Foodlab selvitti Keliakialiiton toimeksiannosta 21:n vehnätärkkelystä tai mallasuutetta sisältävän tavanomaisen elintarvikkeen gluteenipitoisuuden. Selvitys osoitti, että tutkitut tuotteet soveltuvat keliakiaruokavalioon.

Vuoden 2012 alusta sovellettavan EU-asetuksen mukaan gluteenittomien tuotteiden raja-arvo on 20 mg/kg ja erittäin vähägluteenisten tuotteiden raja-arvo 100 mg/kg. Kummakin erityisruokavaliovalmisteiden tuoteryhmässä voidaan käyttää ainesosana vehnätärkkelystä, joka on käsitelty gluteenipitoisuuden vähentämiseksi.

Tavanomaisia elintarvikkeita saa merkitä uuden säädöksen mukaisesti gluteenittomiksi silloin, kun gluteenipitoisuus alittaa 20 mg/kg ja tuotteet ovat valmistettu ainesosista, jotka eivät sisällä luonnostaan gluteenia. Ne saavat poikkeuksena kuitenkin sisältää vehnä- ja ohrapohjaista glukoosisiirappia, vehnäpohjaista maltodekstriiniä ja dekstroosia, jotka Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA on tieteellisessä lausunnossaan todennut turvallisiksi keliaakikoille.

Tavanomaisia, vehnätärkkelystä sisältäviä tuotteita ei saa siten merkitä gluteenittomiksi, vaikka gluteenipitoisuus alittaisi 20 mg/kg. Tavanomaisissa tuotteissa ei saa myöskään käyttää erittäin vähägluteeninen-merkintää, vaikka tuotteen gluteenipitoisuus olisi 20–100 mg/kg. Useissa tavanomaisissa makeisissa ja vanukkaissa käytetään vehnätärkkelystä, mutta kaikilla tuotevalmistajilla ei ole ollut tietoa lopputuotteiden gluteenipitoisuuksista ja soveltuvuudesta keliakiaruokavalioon.

Ohramallasuutetta käytettään yleisimmin muroissa mausteena ja sitä sisältävien tuotteiden gluteenimäärä on hyvin pieni. Mallasuutetta sisältäviä tavanomaisia elintarvikkeita ei saa myöskään merkitä EU-säädöksen mukaan gluteenittomiksi tai erittäin vähägluteeniseksi, vaikka tuote alittaisi niille asetetut raja-arvot.

Tutkitut vehnätärkkelystä sisältävät tuotteet
Analyysitulosten mukaan kaikki tutkitut tavanomaiset vehnätärkkelystä sisältävät tuotteet olivat gluteenittomia sisältäen gluteenia alle 5 mg/kg.

• Candyking Juicy Strawberries, sokeroidut mansikat ja smileys’s -irtomakeiset
• Campina Puddis Choko Topping -vanukas 200 g
• Findus Pommes Noisettes perunapallo, 1000 g
• Mclver Extra Fruity Winegums 500g
• Mister Chok, suklaa-vaahtomakeinen 300 g
• Pirkka Karuselli makeissekoitus 300 g
• Pirkka Tähtikaruselli makeissekoitus 300 g
• Rainbow ChiliNuts 175 g
• Tupla xtra caramel 50 g
• Valiojäätelö Aino punaherukka & marenki 530 g
• Zott Liegeois suklaavanukas 200 g
Myös useissa Fazerin makeisissa on vehnätärkkelystä. Fazer on ilmoittanut tuotteidensa soveltuvan keliaakikoiden käyttöön, joten niitä ei analysoitu tässä tutkimuksessa.

Tutkitut mallasuutetta sisältävät tuotteet
Mallasuutetta sisältävien tuotteiden pitoisuuksissa oli jonkin verran eroja, mutta kaikki tutkitut tuotteet soveltuvat keliakiaruokavalioon. Gluteenipitoisuudet vaihtelivat 5 mg/kg – 80 mg/kg välillä muissa tuotteissa paitsi Kellogg’sin maissihiutaleista, joissa gluteenia oli 140 mg/kg. Kellogg’sin maissihiutaleet alittavat silti edelleen nykyisin vielä voimassa olevan gluteenittoman tuotteen raja-arvon 200 mg/kg, jonka mukaan tuotteita saa merkitä gluteenittomiksi 31.12.2011 saakka. Näin ollen maissihiutaleet sopivat Keliakialiiton arvion mukaan keliakiaruokavalioon.

• Kellogg’s maissihiutale
• Kellogg’s riisimuro
• Kellogg’s Rice Krispies cereal milk and bar 20 g
• MilkyWay suklaapatukka 20 g
• Panda Kultainen Crisp -suklaa 130 g
• Rainbow maissihiutale 500 g
• Rainbow riisimuro 500 g
• Taffel Choko Nut Mix -pähkinä-suklaasekoitus 200 g

Lisätietoja: Henna Kosune, ravitsemusterapeutti, Keliakialiitto ry, p. 050 432 7208


« takaisin